Hoćemo li spavati u nebu?

Hoćemo li imati potrebu spavati u nebu? Biblija nam ne daje dovoljno informacija o tome hoćemo li ili nećemo spavati tijekom vječnosti.

Nema sumnje da naša fizička tijela trebaju san da bi pravilno funkcionirala na zemlji. Bog je stvorio naša tijela da trebaju ciklus buđenja i spavanja za optimalno zdravlje usklađujući se s prirodnim ritmom dana i noći. No što će se dogoditi kada napustimo ovu zemlju? Hoće li naša tijela trebati san kada budemo u nebu? 

Postoji par nebeskih dimenzija koje treba razmotriti. Prvo, kada oni koji su „u Kristu“ preminu, oni će biti s Njim u trenutnom nebu (2. Korinćanima 5,8; Luka 23,43), no njihova tijela neće biti potpuno obnovljena dok ne budu uskrsnula kada se Isus vrati (1. Korinćanima 15,40; 2 Korinćanima 4,14; Ivan 5,28-29). Kada se Isus vrati, On će utemeljiti novo nebo i novu zemlju (Otkrivenje 21,1-4). 

Nebo postoji unutar duhovne dimenzije, iznad poznate zemlje i svemira, a naša zemaljska tijela nisu stvorena za nebesko postojanje (1. Korinćanima 15,50). Tijekom našeg razdoblja u nebu između smrti i uskrsnuća, možda ćemo imati drugačija „tijela“ od naših zemaljskih tijela kakva imamo sada.

VIDI OVO: Kako izgleda raj? Biblija nam otkriva nekoliko važnih stvari

Moguće je da tijela čak ne budu ni sposobna spavati

Naše duše i duh će živjeti, ali je malo vjerojatno da će tijela koja imamo trebati san – možda čak ne budu ni sposobna spavati. Ako možemo sigurno pratiti primjer nebeskih bića, onda ćemo slaviti Gospodina dan i noć (Otkrivenje 4,6-11; 7,11). 

Kada Isus ustanovi novo nebo i novu zemlju, sve će biti obnovljeno (Djela 3,21). Kao sljedbenici Krista, naše uskrsnuće sastoji se od naših nebeskih duhova koji su bili s Kristom, a koji se ujedinjuju s našim novo-obnovljenim ljudskim tijelima (1. Solunjanima 4,16-17; Izaija 65,17). Nova zemlja će biti osvijetljena slavom Gospodinovom, i neće više biti noći (Otkrivenje 21,25), što nas može navesti na zaključak da neće biti određenog vremena za spavanje te da to možda neće biti ni opcija. 

Kroz vječnost ćemo možda moći činiti normalne ljudske stvari, kao što su jedenje i spavanje, ali je nepoznato hoćemo li trebati činiti te stvari kao što to trebamo sada. Kada je Isus bio na ovoj zemlji u Svom uskrslom tijelu, On je i dalje konzumirao hranu (Luka 24,41-42).

Zaista, Biblija nam ne daje dovoljno informacija da možemo sa stopostotnom sigurnošću reći da ćemo ili nećemo spavati tijekom vječnosti, no ono što znamo je da, kada budemo tamo, san neće biti ni blizu vrha naših prioriteta.

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Mislav U.