Što treba biti središte svake molitve?
Foto: Unsplash

Središte svake molitve je Bog. Njemu pripada sva hvala i čast, ali to ne znači da se naše osobne okolnosti ne trebaju naći u našim molitvama. 

Složit ćete se da su često puta naše molitve plitke, slabe i sebične. Ali kad pročitate velike molitve u Bibliji, otkrivate da su one usredotočene na Boga.

Predivan primjer je molitva u knjizi Nehemije u 9. poglavlju. To je najduža zabilježena molitva u Bibliji, i toliko se toga usredotočuje na prirodu i djela Božja u povijesti.

Ti si, Jahve, Jedini! Ti si stvorio nebo, i nebesa nad nebesima, i vojsku njihovu, zemlju i sve što je na njoj, mora i što je u njima. Ti sve to oživljavaš, i vojske se nebeske tebi klanjaju. (Nehemija 9, 6)

U knjizi Psalama ovaj obrazac možemo vidjeti i u Davidovim molitvama. Čak i u doba opasnosti ili potrebe, kada je David bio jako opterećen, provodio bi vrijeme hvaleći Boga zbog onoga što jest i prepričavajući dobre stvari koje je Bog učinio u prošlosti.

Ovo je važan ključ za naše molitve!

VIDI OVO: Bog treba biti na prvom mjestu u našem životu

Gospodine, nauči nas moliti!

Učenici su imali problema s molitvom. Iako su ih tijekom godina učili njihovi roditelji, svećenici i učitelji, nekako nisu osjećali lakoću razgovarati s Bogom. Je li problem bio što nisu znali što reći? Je li problem bio u tome što su osjećali kako njihove molitve ne idu dalje od stropa? Što god to bilo, potražili su pomoć.

“Gospodine, nauči nas moliti!” (Luka 11, 1)

U odgovoru na zahtjev učenika Gospodin Isus je rekao:

Kad se molite, recite: “Oče naš, koji jesi na nebesima, sveti se ime tvoje …” (Luka 11, 2)

Prva stavka Isusove upute o molitvi bila je da učenici trebaju znati kome govore. Obraćamo se Bogu koji nije tiranin, neki daleki Bog, već je “Otac”, netko tko nam je blizak kao naši zemaljski roditelji.

Isusov odgovor učenicima nije prestao s njegovim uputama kome se moliti. Nastavio je svoju pouku govoreći učenicima o čemu se trebaju moliti.

Za što se molimo?

Možemo se lako usredotočiti na svoje probleme. Ali kad se molite, odložite svoje brige na trenutak i pustite um da se usredotoči na Osobu kojoj govorite. Podsjetite se Tko je i koliko je učinio za vas.

Središnji dio naše molitve ne mogu biti naše osobne želje. Da, središnji dio našeg života ne možemo biti mi sami. Središte naše molitve je Bog, Njegova slava. Njemu pripada sva hvala i čast, ali to ne znači da se naše osobne okolnosti ne trebaju naći u našim molitvama.

VIDI OVO: Tko stavlja sve u Božje ruke, može vidjeti Božju ruku u svemu

Naravno, Gospodin želi da mu predate brige i probleme. Ali kad se molite, sjetite se Njegovih riječi:

“Tražite stoga najprije Kraljevstvo i pravednost njegovu, a sve će vam se ostalo dodati.” (Matej 6, 33)

Kršćanske molitve za razne prigode možete pronaći na OVOM LINKU.