Ukroti svoj jezik! Kako steći nadzor nad svojim jezikom?

Biblijski poziv svakom kršćaninu je da ukroti svoj jezik, odnosno da nastoji steći nadzor nad njim. Zbog čega je to toliko važna zapovijed?

“… ali jezika nitko od ljudi ne može konačno ukrotiti. On je zlo koje ne poznaje mira. Pun je smrtonosnog otrova” (Jak 3,8).

U ovom retku svoje poslanice Jakov govori o jeziku vjernika. On upućuje poziv crkvi da stekne nadzor nad svojim jezikom – prije nego ih uništi! Možda ćete pitati kako je ozbiljna ta stvar kroćenja jezika? Može li jedan “nedisciplirani jezik” stvarno biti tako grešan?

Nezauzdan jezik čini našu vjeru apsolutno bezvrijednom! U očima Božjim on može svaku vašu duhovnu aktivnost učiniti potpuno beskorisnom: “Ako tko umišlja da štuje Boga, a ne zauzdava svoga jezika, štoviše vara srce svoje, njegovo je bogoslužje bez ikakve vrijednosti” (Jak 1,26).

Jakov se ovdje obraća ljudima u crkvi, a ne ovisnicima o drogi ili ljudima na ulici. On se obraća onim članovima tijela Kristova koji su naizgled pobožni, duhovni. Oni su aktivni u djelu Gospodnjem, ali njihovi su jezici neobuzdani, izvan kontrole.

Jakov svodi na ništa one koji se čine sveti, ljubazni, nježni i dobri, ali koji su u crkvi, na poslu ili u svojim obiteljima otrovna jezika, uvijek nudeći poslastice ogovaranja ili rado ih slušajući. Oni mrmljaju i prigovaraju i Bog kaže da je njihova vjera – čitavo njihovo pokazivanje duhovnosti – uzaludna, bezvrijedna!

VIDI OVO: 7 biblijskih stihova kojima ćete ukrotiti jezik

Ljubljeni, ja ne želim stajati pred sudom Kristovim i otkriti da je čitavo moje djelo za Gospodina – čitav moj duhovni trud – bilo uzaludno.

Ja ga ne želim čuti kako kaže: “Davide, u moje ime činio si silna djela. Hranio si gladne, odijevao gole, izbacivao đavole, podizao rehabilitacijske centre za ovisnike o drogi i domove za alkoholičare. Da, propovijedao si bezbrojnim tisućama i mnoge si zadobio za moje kraljevstvo, ali sve to bilo je za ništa. Iz tvojih su usta izašle mnoge ohrabrujuće riječi, ali i gorke i neljubazne, pune mržnje i zavisti. Moja upozorenja o tom problemu jezika uzimao si olako.”

Možda špekulirate: “Bog sigurno nije tako bezosjećajan da će moju duhovnost svesti na ništa jer sam rekao nešto oštro!” Ovdje govorim o kršćanima čiji jezici nikada nisu bili ukroćeni, koji govore protiv Božjeg naroda ne trepnuvši okom!

Evo što kaže Riječ Božja: “Kad bih ljudske i anđeoske jezike govorio, a ljubavi ne bih imao, bio bih mjed što ječi, ili cimbal što zveči. Kad bih imao dar proricanja i znao sve tajne i sve znanje; kad bih imao puninu vjere, tako da bih brda premještao, a ljubavi ne bih imao, bio bih ništa. Kad bih na hranu siromasima razdao sve svoje imanje, kad bih tijelo svoje predao da se sažeže, a ljubavi ne bih imao, ništa mi koristilo ne bi” (1 Kor 13,1-3).

Autor: David Wilkerson