7 biblijskih stihova kojima ćete ukrotiti jezik

7 biblijskih stihova kojima ćete ukrotiti jezik
Foto: Pixabay

Ovi biblijski stihovi mogu biti poticaj da molimo Gospodina da mijenja naše srce i um i stavi zaštitu na naša usta. 

Riječi mogu biti blagoslov ili oružje u bilo kojem ljudskom odnosu. Nekome možemo uputiti hrpu vrijeđanja ili osvježavajuću kišu komplimenata. Najgore je boriti se s licemjerjem. Možemo ogovarati nekoga suradnika, a zatim ga srdačno pozdraviti u hodniku.

Jakov jako dobro objašnjava ovu dilemu: “Iz istih usta dolazi blagoslov i prokletstvo …” (Jakov 3:10) Međutim, Jakov kaže da kršćaninov govor ne bi trebao sadržavati licemjerje.

“Moja braćo, to ne bi smjelo biti tako. Zar vrelo na isti otvor šiklja slatko i gorko?Može li, braćo moja, smokva roditi maslinama ili trs smokvama? Ni slan izvor ne može dati slatke vode.” (Jakov 3, 11-12)

On nas izaziva da ozbiljno rastemo govoreći milost, istinu i život, jer je to ključno za naš kršćanski identitet. Trebamo poštivati zapovijedi koje nam nalažu da volimo Boga i ljubimo bližnjega svoga kao sebe.

Naše riječi otkrivaju skrivenu, dublju duhovnu bitku iznutra. Ono što kažemo otkriva ono što trenutno dominira u nama – Kristova pravednost ili grešnost našeg tijela.

PROČITAJTE: Ogovarate, klevećete, prepričavate priče? Evo što Bog misli o tome!

U nastavku su biblijski stihovi koji nam mogu pomoći da preispitamo naš govor, i, ako naiđemo na probleme, ozbiljno ukrotimo svoj jezik.

1. Evanđelje po Mateju 12, 35: “Dobar čovjek iz riznice dobre vadi dobro, a zao čovjek iz riznice zle vadi zlo.” (Isus)

2. Psalam 34, 13: Jezik svoj oda zla suspreži i usne od riječi prijevarnih! Drži jezik od zla i usana od govora.

3. Izreke 16, 24: Saće meda riječi su ljupke, slatke duši i lijek kostima.

4. Izreke 15, 1: Blag odgovor odvraća gnjev, ali teške riječi potiču srdžbu.

5. Psalam 141, 3: Na usta mi, Jahve, stražu postavi i stražare na vrata usana mojih!

6. Psalam 19, 14: Neka riječi iz mojih usta i šum iz mog srca budu primljeni u tvoju nazočnost, Gospode, stijeno moja i moj branitelju!

7. Izreke 10, 11: Pravednikova su usta izvor života, a opakomu usta kriju nasilje.

Mnogi od nas znaju za moć riječi, zato se uvijek borimo da iskoristimo njihovu moć za dobro. Naš vanjski govor može se promijeniti samo unutarnjom obnovom.

Ako se stvarno borite na ovom području, sjetite se opraštanja koje imate u Kristu. Ispovjedajte mu se svakodnevno ili čak u trenutku kada ljute riječi izađu iz vaših usta. Ako ste nekoga izravno povrijedili, zatražite oprost od te osobe.

Ne zaboravite: “Ako priznamo svoje grijehe, vjeran je On i pravedan da nam otpusti grijehe i očisti nas od svake nepravednosti.”