Mnogi se bore s osjećajem krivice i srama. Nakon što smo priznali svoj grijeh Bogu, često osjećamo kao da nam nije oprošteno. Možda se bojimo da nas je Bog odbacio.

Kada nas proganja osjećaj krivice, a sigurno hoće, moramo se podsjetiti da naše oproštenje ne ovisi o tome kako se osjećamo.

Ljudi kojima je oprošteno mogu se osjećati kao da na niti vise iznad ognja pakla. Može ih ugnjetavati tužitelj naših duša (Sotona), koji raspiruje stare osjećaje baš kao što mi raspirujemo žeravicu vatre koja se gasi. Odjednom se u nama razbuktaju osjećaji tjeskobe i očaja. Ali ti nam osjećaji govore istinu o Božjem opraštanja.

Zapravo, Bog prašta. Opraštanje nije ukorijenjeno u našim osjećajima. Ne ovisi o tome jesmo li sami sebi oprostili. Opraštanje Bog obavlja u nebeskim knjigama kada u njima stavi oznaku ”oprošteno” preko našeg duga za grijeh. Oprošteno nam je kada nas On proglasi zakonski oslobođenima, bez obzira na to kako se mi u tom trenutku osjećamo.

Budući da je važno shvatiti da je Božje oproštenje nešto što On čini, pogledajmo nekoliko primjera Božjeg opraštanja koje nalazimo u Starom zavjetu: Pisac David B. Kennedy je zabilježio:

  1. Bog naš grijeh stavlja u vreću i baca ga. ”U vreći si prijestup moj zapečatio i krivicu moju svu si zapisao” (Job 14,17).
  1. Bog rastjeruje naš grijeh. ”Kao maglu rastjerao sam tvoje opačine i grijehe tvoje poput oblaka” (Izaija 44,22).
  1. Bog uzima naše grijehe. ”Kako je istok daleko od zapada, tako udaljuje od nas bezakonja naša” (Psalam 103,12).
  1. Bog se odnosi prema našeg rijehu kao prema pobijeđenom neprijatelju. ”Satri naše opačine,… sve grijehe naše!” (Mihej 7,19).
  1. Bog naše grijehe više ne vidi. ”… za leđa si bacio moje grijehe” (Izaija 38,17).
  1. Bog zaboravlja naše grijehe. ”… jer ću oprostiti bezakonje njihove i grijeha se njihovih neću više spominjati” (Jeremija 31,34).
  1. Bog briše naše grijehe. ”A ja, ja radi sebe opačine tvoje brišem, i grijeha se tvojih ne spominjem” (Izaija 43,25).
  1. Bog otklanja prljavštinu grijeha i obnavlja čistoću. ”Budu l’ vam grijesi kao grimiz, pobijeljet će poput snijega” (Izaija 1,18).

Autor: Martin R. De Haan II; iz knjige ”Božje opraštanje” (Duhovna stvarnost, Zagreb)