Što Biblija kaže o proždrljivosti?

Na ovom svijetu postoji puno stvari koje mogu postati smetnja ili idol koji zamjenjuje Boga u nečijem srcu. Što Biblija kaže o proždrljivosti?

Hrana održava tijelo, dajući mu ono što mu treba za pravilno funkcioniranje. Međutim, neki su ljudi neumjereni u jelu i piću. U Bibliji je proždrljivost osuđena kao grijeh koji proždire tijelo i dušu. Prejedanje se pokazuje zajedno sa zlim ponašanjem i ljudima koji žive u grijehu. Kao i kod svih stvari na zemlji, hrana može postati idol ili povez preko očiju nekome tko ne poznaje Isusa, sprječavajući tu osobu da upozna Gospodina.

Proždrljivost i Biblija: Što Biblija kaže o proždrljivosti?

Proždrljivost je grijeh povezan s nezdravim prepuštanjem materijalnim užicima, obično hrani. Međutim, nije u pitanju samo prekomjerno uživanje u jelu i piću, nego i vrijeme na računalu, mobitelu, razne žudnje (npr. prema novcu) i slične vrste opsesivne ljubavi prema materijalnom. Stvara idola od nečega materijalnog, često potrošnog.

Idolopoklonstvo krši Božju zapovijed: “Nemoj imati drugih bogova uz mene” (Izlazak 20, 3). Iako proždrljivci obično ne stvaraju izrezbarene kipove svog idola, ponašaju se na način koji Bog zabranjuje.

Više od hrane i pića

Popularna slika proždrljivosti često je osoba koja prekomjerno konzumira hranu i piće i nosi obilježja te popustljivosti, poput prekomjerne težine, pijanstva i lascivnosti. U svakodnevnom životu proždrljivost započinje u srcu, gdje netko počinje voljeti materijalno prepuštanje više nego što bi trebao.

Razlog zašto je hrana toliko povezana s proždrljivošću jest taj što je tijekom većeg dijela ljudske povijesti bila najvažnija potrošna roba. No, proždrljivost se može očitovati i u drugim područjima, jer je uglavnom povezana s grijehom gubitka kontrole i nepokornosti Božjoj Riječi. Pavao je pisao:

“Ali, ja nepošteno krotim tijelo svoje i držim ga pokorenim, iz straha da nakon što sam proglasio vijest drugima, ja sam ne budem uklonjen.” (1. Korinćanima 9, 27)

Kada tijelo ima kontrolu, ono samo želi konzumirati i ne dopušta Duhu Svetomu da upravlja srcem i umom. Ako nas bilo što materijalno ili tjelesno kontrolira, tada postoji proždrljivost.

Proždrljivost je više od pretjeranog konzumiranja hrane i pića. Apostol Ivan, kralj Salomon i drugi biblijski autori sugeriraju da je zadržavanje vlastitih dobara ili imati moć činiti dobro, a ne činiti to, grijeh, pa svi možemo biti proždrljivci vlastitog vremena, talenata i blaga ako samo trošimo na sebe.

Je li proždrljivost smrtni grijeh?

Biblija opisuje proždrljivost kao put ka samouništenju. Pavao je napisao crkvi u Filipima, govoreći o neprijateljima križa:

“Svršetak im je propast, bog im je trbuh, slava u sramoti – jer misle na zemaljsko.” (Filipljanima 3, 19)

Ovdje je razlika između loših navika i grijeha proždrljivosti jasna – u životu proždrljivca njihova je želja njihov bog. Nekima to može postati zamjena za štovanje Boga.

Kada se razmatra način na koji se termin “smrtni grijeh” koristi u uobičajenom jeziku, proždrljivost je smrtonosna i duhovno i fizički. Prejedanje može dovesti do lošeg zdravlja i bolesti, poput dijabetesa i visokog krvnog tlaka, koje mogu dovesti do smrti. Studije pokazuju da previše vremena na zaslonu može uzrokovati naprezanje očiju, bolove u leđima i ovisnost. Proždrljivost može dovesti do duhovne smrti, jer konzumacija postavlja sve veće i veće prepreke ispravnom odnosu s Bogom.

Ne samo da je proždrljiva osoba postavila idola u srce, već odbacuje jedan od plodova Duha – samokontrolu. Proždrljivost može dovesti do neodgovornog načina života. Knjiga Izreka upozorava:

Ne druži se s vinopijama ni sa žderačima mesa, jer pijanica i izjelica osiromaše i pospanac se oblači u krpe. (Izreke 3, 20-21)

Proždrljivost negativno utječe na zdravlje. Biblija kaže:

Ili zar ne znate? Tijelo vaše hram je Duha Svetoga koji je u vama, koga imate od Boga, te niste svoji. Jer kupljeni ste otkupninom. Proslavite dakle Boga u tijelu svojem! (1. Korinćanima 6, 19-20)

Tretirajući tijelo kao puku posudu za prepuštanje i materijalno uživanje, proždrljivac ignorira duhovni život.

Je li grijeh uživati u stvarima ovoga svijeta?

Kada se uzme u obzir sve do sada napisano, možda mislite da bi najbolje bilo živjeti od kruha i vode, uskraćujući si bilo kakav privid zemaljskog užitka. Božja Riječ ne potiče ovakav stav, već potiče umjerenost. Umjesto da tijelu uskratite dobru hranu ili zabavu, uživajte u tome sa zadovoljstvom.

Kada je meditirao o životu, kralj Salomon je razmišljao:

“Pa ako je čovjeku Bog dao bogatstvo i imanje da ih uživa i bude zadovoljan svojim djelom – i to je dar od Boga.” (Propovjednik 5, 18)

Proždrljivost je grijeh pretjerane konzumacije. Bog želi biti prvi u životu svih, a tijelo nikada ne bi trebalo zauzeti Njegovo mjesto. Čovječanstvo je stvoreno za više od pukog služenja tjelesnim apetitima. Vjernici su pozvani usmjeriti svoj pogled na ono što je gore, a ne na ono što je na zemlji (Kološanima 3, 2).

Nastojte staviti Boga na prvo mjesto i zadržati tjelesne želje na njihovom mjestu.

PROČITAJTE JOŠ: