Što Bog može učiniti u 5 sekundi?

Bog u pet sekundi može učiniti više nego što mi možemo učiniti u pet sati ili mjeseci ili godina. To je jedan od razloga zbog kojih je pametno stvoriti naviku molitve. Ponekad ne dobivamo petosekundna rješenja, jer ih niti ne tražimo.

Svakako, Bog određuje da se mnogo dobrih stvari učini kroz nekoliko sati ili nekoliko mjeseci ili godina rada. Molitva nije zamjena za težak rad. Na primjer, Bog želi da se u razmaku od nekoliko sati, a ne sekundi, pročita poglavlje, ili pripremi obrok, ili posjeti prijatelj. On želi da se kuća gradi mjesecima, a ne satima. On želi da se dijete odgaja godinama, a ne mjesecima.

No, tu su i pomaci koji bi mogli doći unutar nekoliko sekundi. Oni često znaju trajati satima, ili danima, ili mjesecima, ako uopće i dođu. Posebno na umu imam pomake u otkrivenjima koja otvaraju svijet velikih životnih istina i praktičnih mudrosti.

Svi imamo mrtve kutove i slijepe trenutke

Mnoge prepreke ka radosti i plodonosnom životu su tu zahvaljujući činjenici da ne možemo vidjeti stvarnost onakvom kakva je. Ne možemo vidjeti značenje biblijskog nauka. Ili značenje tragičnog događaja. Ili značenje prijekora koji dolazi od strane prijatelja. Mi smo slijepi na to. Nema pomaka. Možemo proučavati i razmišljati nekoliko dana, ili tjedana, ili mjeseci, i još uvijek ne vidjeti stvarnost ništa drugačijom nego kada smo počeli.

Nebrojeno puta sam okusio ovu frustraciju u pokušaju da razumijem Pismo. Mogu pripremati propovijed, ili predano razmišljati o tekstu vezano za neke stalno prisutne grijehe, ili razmišljati o Božjem obećanju u svezi s dugotrajnim razočaranjem. Gledam i gledam, i učim, i razmišljam. Ali ne vidim. Pomaka nema. Ili možda dođe poslije nekoliko dana ili tjedana traženja. Ili ne dođe nikad.

No, mnogo sam puta u svom očaju otišao na koljena i molio za uvid. Preklinjao sam, Otvori oči moje da gledam divote tvoga Zakona! (Psalmi 119,18). Pomasti mi oči s melemom da mogu vidjeti (Otkrivenje 3,18). Prosvijetli oči srca mojega (Efežanima 1,18). I u tren oka, veo biva uklonjen. Vidim nešto što nikada prije nisam vidio, iako je stajalo tu ispred mene. Kockice se slažu.

Razmotrite ove dvije analogije koje će razjasniti ono što ovdje opisujem.

Život je uvijek više nego što vidite

Prva analogija je optička iluzija. Pogledajte ovu sliku.

 

Vjerojatno vidite sliku mlade žene koja je okrenuta od vas. Možete ju gledati satima, a ne vidjeti da je njezina vilica zapravo nos starice, da je uho zapravo staričino oko, a njezina ogrlica staričina usta. Zatim, u tren oka, možete vidjeti staricu.

Ovo je analogno mnogim pitanjima u životu, i mnogim zabunama u vezi s onim što piše u Bibliji. Gledamo i gledamo. Mislimo. Proučavamo. Možemo čak i razgovarati i raspravljati. I sve što vidimo je mladu ženu koja je okrenuta od nas.

Onda, jednog dana, shvaćamo da se nismo s namjerom zaustavili, priznali našu sljepoću, i tražili od Boga dar vida. Tada se zaustavljamo i spuštamo na koljena kako bismo svojim tijelom priznali da smo slabi i nemoćni, i pitamo ga za otkrivenje.

Ponekad ga dobijemo tijekom molitve. Ponekad satima kasnije, nakon molitve. Ponekad, On kaže, ’ne sada’, i daje nam mir života unutar naših ograničenja. „Doista, sada gledamo kroza zrcalo, u zagonetki, a tada – licem u lice!“ (1. Korinćanima 13,12).

Pobjeći iz tamnice

Ili zamislite da ste zarobljeni u tamnici. Čuli ste da je tunel do slobode s druge strane zida. No, zid je od kamena, a vi nemate alate. Mjesecima koristite komadiće kamena da pomalo kopate kroz zid. Vi radite i radite da dobijete svoju slobodu.

Tada, jedne noći, kada vam je nada gotovo nestala, umorni se oslanjate na zid, i vaš lakat udara blagu izbočinu. Pred vašim očima kamenje se pomjera i mala vrata se otvaraju sama od sebe. Vi ste slobodni.

Život ima mnogo tamnica i kamenih zidova koji ometaju našu radost i plodonosan život. Neki od njih trebaju pasti u roku od pet godina. Drugi u roku od pet sekundi. Bilo da je potrebna postojanost uz koju treba biti prisutna radost, ili će proboj doći u tren oka, Bog je odredio molitvu kao ključ.

Ako je zid trebao pasti za pet godina, molitva je ključ: „osnaženi svakom snagom, po sili Slave njegove, za svaku postojanost i strpljivost“ (Kološanima 1,11).

Ako se zid trebao otvoriti pritiskom na tajno dugme, molitva je ključ: „Kucajte i otvorit će vam se!“ (Matej 7,7).

Neka se za nas ne kaže: „Nemate jer ne ištete“ (Jakov 4,2). Ustrajan rad u službi istine i pravednosti je lijepa stvar. Bog ga daje. I Bog ga odobrava. Nikada ne posustajte. Ali znam i ovo. Bog voli dati otkrivenja u tren oka.

Autor: John Piper; Prijevod: Aleksandar J.; Izvor: DesiringGod.org

NAJNOVIJE!