Što dijete nasljeđuje od oca, a što od majke?

Što dijete nasljeđuje od oca, a što od majke? U narodu se često smatra da djevojčice češće liče na očeve, a sinovi na majke. Je li to točno?

Genetičari su otkrili što u najvećem broju slučajeva djeca nasljeđuju od roditelja. Izrazito upečatljive crte lica, kao što su veliki nos ili uši, prenose se s jedne na drugu generaciju, ističu genetičari.

Na koga liče

U narodu se često smatra da djevojčice češće liče na očeve, a sinovi na majke, a znanost se djelomično složila s time.

Dječaci od majke nasljeđuju samo jedan X kromosom koji je odgovoran za nasljeđivanje fizičkog izgleda, a očev X kromosom je siromašan takvim genima.

Za razliku od dječaka, kod djevojčica je situacija nešto drugačija. Djevojčice dobivaju po jedan X kromosom od oba roditelja, zbog čega postoje podjednake šanse da liče i na oca i na majku.

Boja očiju

Za boju očiju je također odgovorna kombinacija gena, a postoje određene zakonitosti: Roditelji s izrazito tamnim očima ne mogu dobiti plavooko dijete. Osobe sa smeđom kosom i očima mogu dobiti dijete sa plavim očima, mada su manje šanse.

Ljudi koji imaju svijetlu kosu i oči u najvećem broju slučajeva imaju plavooku ili zelenooku djecu.

Boja kose

Za boju kose je također odgovorna kombinacija gena, pa i kod ovog nasljeđivanja postoje određene zakonitosti: Ako su oba roditelja svijetle kose, dijete će naslijediti sličnu nijansu. Ako jedan roditelj ima tamnu, a drugi svijetlu kosu dijete će imati tamnu kosu, ili će imati “srednju” nijansu. Ako jedan od roditelja ima kovrčavu kosu, velika je vjerojatnost da i dijete ima takvu kosu.

NAJNOVIJE!