Što će vam se dogoditi ako često jedete krumpir? Ovoga vjerojatno niste svjesni

Mnogi često jedu krumpir ne znajući što im se može dogoditi. Kada razmišljate o krumpiru, možda ga nećete smatrati superhranom, no on je vrlo zdrav. 

Istina je da je ova namirnica, zapravo, izvrstan izvor hranjivih sastojaka.

“Krumpir je odličan izvor vitamina C, koji je povezan s imunitetom, sintezom kolagena za jačanje i elastičnost kože i tkiva, zaštitu od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i apsorpciju željeza”, rekla je Beth Stark, nutricionistica i savjetnica za prehranu i kulinarske komunikacije sa sjedištem u Pensilvaniji.

Ali, tu se priča ne završava.

Krumpir je zdrav za srce

Krumpir je također dobar izvor kalija, što ga čini izvanrednom hranom kada je u pitanju održavanje krvnog tlaka pod kontrolom.

“Ustvari, jedan krumpir sadrži preko 800 miligrama kalija, a jedna banana sadrži samo oko 500 miligrama”, navela je Amber Pankonin, vlasnica prehrambenog bloga Stirlist.

VIDI OVO: Krumpir je dobar za zdravlje: Ljekovita svojstva koja trebate znati

“Uz to, jedan srednji krumpir sadrži oko 160 kalorija koje uglavnom dolaze iz ugljikohidrata i sadrži oko tri do četiri grama vlakana. Krumpir ima malo masnoća i proteina, ali ima puno hranjivih sastojaka zdravih za srce.”

Krumpir pomaže u regulaciji krvnog tlaka

Kalij igra ulogu u radu mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema. No, jedna od najvećih nuspojava jedenja krumpira zahvaljujući sadržaju kalija je ta što pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Odgovarajući unos (AI) kalija je oko 3.400 miligrama za muškarce od 19 do 50 godina i 2.600 miligrama za žene od 19 do 50 godina, dok je dnevna vrijednost 4.700 miligrama dnevno za odrasle i djecu uzrasta od četiri godine i više.

Najzdraviji je kuhani krumpir, a najnezdraviji je krumpir pečen u ulju – pomfrit, čips i sl.