NaslovnicaZdravljeZdrava prehranaŠto će vam se dogoditi ako često jedete krumpir? Ovoga vjerojatno niste...

Što će vam se dogoditi ako često jedete krumpir? Ovoga vjerojatno niste svjesni

Mnogi često jedu krumpir ne znajući što im se može dogoditi. Kada razmišljate o krumpiru, možda ga nećete smatrati superhranom, no on je vrlo zdrav. 

Istina je da je ova namirnica, zapravo, izvrstan izvor hranjivih sastojaka.

“Krumpir je odličan izvor vitamina C, koji je povezan s imunitetom, sintezom kolagena za jačanje i elastičnost kože i tkiva, zaštitu od slobodnih radikala koji oštećuju stanice i apsorpciju željeza”, rekla je Beth Stark, nutricionistica i savjetnica za prehranu i kulinarske komunikacije sa sjedištem u Pensilvaniji.

Ali, tu se priča ne završava.

Krumpir je zdrav za srce

Krumpir je također dobar izvor kalija, što ga čini izvanrednom hranom kada je u pitanju održavanje krvnog tlaka pod kontrolom.

“Ustvari, jedan krumpir sadrži preko 800 miligrama kalija, a jedna banana sadrži samo oko 500 miligrama”, navela je Amber Pankonin, vlasnica prehrambenog bloga Stirlist.

VIDI OVO: Krumpir je dobar za zdravlje: Ljekovita svojstva koja trebate znati

“Uz to, jedan srednji krumpir sadrži oko 160 kalorija koje uglavnom dolaze iz ugljikohidrata i sadrži oko tri do četiri grama vlakana. Krumpir ima malo masnoća i proteina, ali ima puno hranjivih sastojaka zdravih za srce.”

Krumpir pomaže u regulaciji krvnog tlaka

Kalij igra ulogu u radu mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema. No, jedna od najvećih nuspojava jedenja krumpira zahvaljujući sadržaju kalija je ta što pomaže u regulaciji krvnog tlaka.

Odgovarajući unos (AI) kalija je oko 3.400 miligrama za muškarce od 19 do 50 godina i 2.600 miligrama za žene od 19 do 50 godina, dok je dnevna vrijednost 4.700 miligrama dnevno za odrasle i djecu uzrasta od četiri godine i više.

Najzdraviji je kuhani krumpir, a najnezdraviji je krumpir pečen u ulju – pomfrit, čips i sl.

NE PROPUSTITE

NAJNOVIJE