Što ekrani čine dječjem mozgu? Roditelji hitno trebaju nešto poduzeti!

Istraživanje provedeno u Sjedinjenim Državama pokazalo je da previše vremena provedenog ispred ekrana mijenja dječji mozak.

Klinika za dječje bolesti u Cincinnatiju provela je istraživanje u kojem su kod djece koja ispred ekrana provode više vremena nego što se preporučuje utvrđene razlike u dijelovima mozga koji podržavaju jezik i samoregulaciju.

Istraživači su ipak izjavili da još nije jasno kako spomenute promjene u mozgu utječu na kasniji djetetov razvoj.

Istraživanje je provedeno na 47 zdrave djece s područja Cincinnatija u dobi od tri do pet godina magnetskom rezonancijom mozga kao i kognitivnim testiranjem.

VIDI OVO: Kako mobiteli utječu na mentalno zdravlje mladih? Rezultati istraživanja zabrinjavaju!

John Hutton, voditelj istraživanja, naglasio je kako posljednjih godina ljudi, a posebno djeca i tinejdžeri, sve više vremena provode pred ekranima mobilnih telefona, računala i televizora.

“Ovi rezultati jasno naglašavaju potrebu za razumijevanjem utjecaja vremena provedenog pred ekranom na mozak, posebno u fazama dinamičnog razvoja mozga u ranom djetinjstvu”, kazao je Hutton.

Istraživanje koje je već sada izazvalo veliku pozornost javnosti objavljeno je u znanstvenom časopisu “JAMA Pediatrics”.

Američka akademija za pedijatriju predlaže da djeca mlađa od 18 mjeseci trebaju izbjegavati sve uređaje s ekranom osim razgovora putem videa. Za djecu između dvije i pet godina, preporučuje se ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana na sat vremena dnevno.