Što je grijeh propusta?
Foto: Pexels

Sigurno ste imali priliku pomoći nekome na bilo koji način, a to ste zanemarili. Što je grijeh propusta i gdje se spominje u Bibliji?

Svi znamo da nečinjenje nečega može imati ozbiljne posljedice. Jedna od Ezopovih basni govori o mravu i cvrčku. U priči mrav provodi cijelo ljeto spremajući hranu za zimu, dok cvrčak svaki dan cvrči i pjeva.

“Zašto se mučiti oko zime?”, reče cvrčak. “Imamo dosta hrane.”

Kad napokon dođe zima, cvrčak postane gladan te zamoli mrava za hranu. Mrav ga podsjeća na njegov propust u pripremi tijekom ljeta …

Što je grijeh propusta?

Znati dakle dobro činiti, a ne činiti – grijeh je. (Jakov 4, 17)

U Bibliji su grijesi propusta djela neposluha. Kad Bog kaže kršćanima da štuju, govore ili djeluju, a oni to odbiju, nisu Ga poslušali. Grijeh propusta je grijeh koji je rezultat nečinjenja nečega što Božja Riječ uči da bismo trebali činiti.

U Novom zavjetu postoji Isusov prikaz dobrog Samarijanca. Nakon što su jednog čovjeka razbojnici pretukli i ostavili polumrtva, prva dvojica ljudi koji su naišli i vidjeli ga – svećenik i levit – znali su da treba pomoć, ali je nisu pružili. Treći čovjek, Samarijanac, zaustavio se kako bi iskazao suosjećanje čovjeku u nevolji (Luka 10, 30-37). Isus je ovaj primjer upotrijebio da nas nauči da i mi moramo pomagati onima kojima je pomoć potrebna. Isus je jasno priopćio da je grijeh izbjegavati činiti dobro, kao što je i grijeh činiti ono što je zlo.

“Kad Sin Čovječji dođe u slavi i svi anđeli njegovi s njime, sjest će na prijestolje slave svoje. I sabrat će se pred njim svi narodi, a on će ih jedne od drugih razlučiti kao što pastir razlučuje ovce od jaraca. Postavit će ovce sebi zdesna, a jarce slijeva (…)  Zatim će reći i onima slijeva: ‘Odlazite od mene, prokleti, u oganj vječni, pripravljen đavlu i anđelima njegovim!'” (Matej 25, 31-42)

Jarci, oni koje je Krist poslao u oganj vječni, oni su koji su vidjeli gladne i žedne, ali im nisu pružili hranu i vodu. Jarci su oni koji su vidjeli ljude kojima je potrebna odjeća, ljude koji su bili bolesni ili u zatvoru, ali nisu učinili ništa da ih odjenu ili utješe. Sve su to primjeri grijeha propusta. Nije počinjen vidljiv grijeh nad tim potrebitima, ali je počinjen grijeh propusta jer su oni, koji su mogli pomoći, to odbili.

Propust oskvrnjuje naš poziv
Foto: Unsplash

Propust oskvrnjuje naš poziv

U Evanđelju po Mateju, Isus je rekao da su kršćani “sol zemlje” i “svjetlost svijeta”. “Ne može se sakriti grad što leži na gori.” “Tako neka svijetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave Oca vašega koji je na nebesima.” (Matej 5, 13-16)

“Tko ima dobra ovoga svijeta i vidi brata svoga u potrebi pa zatvori pred njim srce – kako ljubav Božja ostaje u njemu? Dječice, ne ljubimo riječju i jezikom, već djelom i istinom.” (1. Ivanova 3, 17-18)

Služenje Bogu uključuje služenje drugima. Što više kršćani vole Boga, to se njihova srca više poklapaju s Njegovim. Grijesi propusta mogu biti motivirani strahom, samozadovoljstvom ili ponosom. U svakom slučaju, kad Kristovi sljedbenici odbiju voljeti ili uskraćivati Božju ljubav, ne uspijevaju biti sol i svjetlost te oskvrnjuju svoj poziv.

“Neka nam ne dozlogrdi činiti dobro: ako ne sustanemo, u svoje ćemo vrijeme žeti!” (Galaćanima 6, 9)

Kad izvršavamo volju našega nebeskog Oca, izbjegavamo grijehe propusta i živimo plodonosan i Bogu ugodan život.

PROČITAJTE JOŠ: