Što je Petra dovelo do točke da se odrekne Isusa?

Što je Petra dovelo do te točke?

U nekoj točki možete otkriti da vaš odnos sa Spasiteljem postaje hladan i udaljen. Pogled u život apostola Petra otkriva da se on odrekao Krista tri puta, otišavši čak tako daleko da je rekao svojim optužiteljima: “Ne poznam ga!” (Lk 22,57).

Ovaj učenik bio je siguran u svoj odnos s Isusom te je rekao sebi i drugima: “Nikada ne bih mogao ohladiti u svojoj ljubavi za Krista. Drugi mogu otići, ali ja ću umrijeti za mog Gospodina” (vidi Mt 26,35).

Dakle, što je Petra dovelo do te točke? Bio je to ponos, rezultat samopravednog hvalisanja, i on je bio prvi među učenicima koji je odustao od borbe. Ostavio je svoj poziv i vratio se na svoju staru karijeru, rekavši drugima: “Idem loviti ribe.”

VIDI OVO: Zašto je Petar zanijekao Isusa Krista?

Ono što je Petar zapravo rekao bilo je: “Ne mogu se s tim nositi. Mislio sam da ne mogu iznevjeriti, ali odrekavši se Isusa, iznevjerio sam Boga više od ikoga drugog. Ne mogu se više nositi s tom borbom.”

U to vrijeme već se pokajao za svoje odricanje Isusa i bio je potpuno obnovljen u Spasiteljevoj ljubavi.

Primio je oproštenje, iscjeljenje i dah Duha, ali u sebi je još uvijek bio nesiguran čovjek. Još je uvijek bio u zajedništvu s Isusom i učenicima; u biti, nakon ribolova s prijateljima, vidio je Isusa na obali te su obavili važan razgovor.

VIDI OVO: Zašto je Isus tri puta Petru postavio pitanje ”Ljubiš li me”

“‘Šimune, sine Ivanov, ljubiš li me više nego ovi?’ ‘Da, Gospodine – odgovori mu – ti znaš da te ljubim.’ ‘Pasi jaganjce moje!’ reče mu Isus'” (Iv 21,15). Morate zapaziti da ga u to vrijeme Isus nije podsjetio da bdije i moli ili da marljivo proučava Riječ Božju. Ne, Petar je primio uputu da “pase jaganjce”.

Ovaj jednostavan izraz ključ je za zaštitu protiv zanemarivanja u našem duhovnom životu. Isus je rekao: “Želim da zaboraviš na svoj neuspjeh i da služiš potrebama mojih ljudi. Kao što je Otac poslao mene, tako ja šaljem tebe.”

Dok se trudite moliti, proučavati Riječ, živjeti svetim životom i gorljivo ljubiti Krista, vodite brigu da ne zanemarite one povrijeđene u Tijelu Kristovu – janjad.

Autor: David Wilkerson; Izvor: Worldchallenge.org