Neprijateljstvo Irana i Izraela
Snimka zaslona: YouTube

Neprijateljstvo između Irana i Izraela složeno je pitanje s dubokim povijesnim, političkim i ideološkim korijenima. U ovom članku donosimo nekoliko čimbenika koji su doprinijeli ovom ‘neprijateljstvu’, zajedno s povijesnim i biblijskim perspektivama:

Povijest odnosa između Izraela i Irana

Odnos između Irana i Izraela doživio je značajne promjene tijekom desetljeća. U početku, tijekom ere dinastije Pahlavi (1953.-1979.), Iran i Izrael uživali su u razdoblju suradnje temeljenoj na zajedničkim geopolitičkim interesima.

Međutim, Islamska revolucija 1979. u Iranu označila je drastičan pomak. Novi režim prihvatio je ideologiju koja se suprotstavljala zapadnom utjecaju i gledala na Izrael kao na zapadnog saveznika i nelegitimnu državu. Ovo ideološko stajalište je pokretačka snaga iranskog neprijateljstva prema Izraelu.

Politička i vojna dinamika

Podršku Irana terorističkim skupinama kao što su Hezbolah i Hamas, njegov razvoj nuklearne tehnologije i njegovu vojnu prisutnost u zemljama poput Sirije Izrael doživljava kao izravnu prijetnju svojoj sigurnosti, piše BBC News.

Iranski napad na Izrael je znak posljednjeg vremena, tvrdi pastor, a za to ima i razloge

Biblijska perspektiva

Biblijska povijest Irana, poznatog kao Perzija u antičko doba, pokazuje drugačiji odnos sa židovskim narodom. Biblija u pozitivnom kontekstu spominje Perziju, ističući ulogu perzijskog kralja Kira u dopuštanju židovskim prognanicima da se vrate u Jeruzalem i obnove hram.

Prvi put čujemo za Perziju u Bibliji u Esteri 1. No spominje se u Drugoj knjizi Ljetopisa, Danielu, Ezri, Nehemiji, Ezekielu i Jeremiji. Kao i u referencama kroz Novi zavjet.

Bez obzira što se Perzija, odnosno Iran, često spominje u biblijskim knjigama, ova povijesna veza često je zasjenjena trenutnim geopolitičkim sukobima.

Trenutna situacija

U nedavnim događajima došlo je do izravnih sukoba između Irana i Izraela, pri čemu je Iran lansirao bespilotne letjelice i projektile prema Izraelu, za što tvrdi da je odmazda za izraelske napade na njihovu imovinu, a osobito na njihovo veleposlanstvo u Siriji.

Međunarodna zajednica, uključujući Sjedinjene Države i druge veće države, izrazila je zabrinutost zbog ovih eskalacija koje potencijalno destabiliziraju regiju, a mnogi se boje da bi eskalacija situacije mogla uzrokovati globalni rat.

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare