Vazmeno bdijenje
Foto: Unsplash

Vazmeno bdijenje dio je crkvenog bogoslužja u crkvama koje imaju visoki naglasak na liturgiji: kao što su katolička, luteranska, anglikanska, metodistička, reformirana i pravoslavna.

Radi se o službi koja označava Isusov prelazak iz smrti u život. Bogoslužje započinje nakon zalaska Sunca na Veliku subotu, ponekad i u ponoć i završava prije izlaska Sunca na Uskrs.

Zbog toga što obilježava Isusovo uskrsnuće, Vazmeno bdijenje se smatra najvažnijim bogoslužjem u liturgijskoj godini. Ta bogoslužja se mogu razlikovati ovisno o denominaciji, no sve slijede isti obrazac.

Kako izgleda liturgija na Vazmeno bdijenje?

Liturgija se sastoji od četiri dijela: Službe svjetla, Službe Riječi, Službe krštenja i Službe zajedništva. Zahvaljujući ovim elementima, bogoslužje traje daleko duže od uobičajenih crkvenih bogoslužja.

Vazmeno ili uskrsno bdijenje započinje Službom svjetla kada se vjernici obično okupljaju oko vatre koja je zapaljena vani, gdje se pali velika svijeća, odnosno uskrsna svijeća.

Ova svijeća predstavlja Krista kao Svjetlo svijeta, koji se podiže u slavi kako bi rastjerao tminu naših srca i umova. Svijeća će se paliti svake nedjelje do nedjelje Duhova. Također se pali tamjan, a zajednica hoda u procesiji iza tamjana i uskrsne svijeće u zamračenu crkvu.

Ova procesija predstavlja kršćane koji sada slijede uskrslog Krista, kao što su Izraelci slijedili Boga; kao oblak danju i vatreni stup noću (Izlazak 13,21-22). Zatim se pale svjetla crkve i najavljuje se uskrsni nagovještaj, koji je također poznat kao Exsultet. Ovaj poetski tekst ukazuje na Kristovu pobjedu nad zlom, oslobođenje od grijeha i radost pomirenja s Bogom. Nakon ovog nagovještaja o spasenju počinje Služba riječi.

Tijekom Službe riječi, koja se isto tako naziva i Pouke, obično se čita sedam, iako može biti samo tri ili čak dvanaest odlomaka iz Staroga zavjeta, zajedno s dva odlomka iz Novoga zavjeta; jedan iz poslanice i jedan iz evanđelja. Nakon svakog čitanja slijedi i responzorijski psalam, koji je često Psalam 117, tijekom kojeg zajednica odgovara s “Aleluja”.

VIDI OVO: Što je uskrsnuće?

Ovaj specifični odgovor “Aleluja” prvi je put kada se čuje radosni usklik od početka Korizme. Nakon ovih brojnih čitanja slijedi vrijeme šutnje prije nego što se izgovore molitve. Na kraju se izgovara homilija ili propovijed kojom se završava Služba riječi.

Nakon Službe riječi slijedi Služba krštenja. U to se vrijeme krste i primaju Krizmu odrasli vjernici, koji se žele službeno pridružiti crkvi, nakon čega ih se pozdravlja kao nove članove zajednice. Čak i ako nema kandidata za krštenje, voda je blagoslovljena i ovaj dio bdijenja ostaje sastavni dio službe. Nakon krštenja slijedi služba Večere Gospodnje ili Pričesti, koja se također naziva Euharistija, kada novi članovi sudjeluju u večeri Gospodnjoj po prvi put zajedno s ostalim članovima crkve. Nakon pričesti izriče se svečani blagoslov i konačno završava uskrsno bdijenje.

Vazmeno bdijenje i slavljenje Isusovog uskrsnuća

Zajedno s ovim obrednim elementima, posjetitelji crkve prisjećaju se Isusovog uskrsnuća i učinaka koje Njegova smrt i uskrsnuće mogu imati u životima onih koji vjeruju u Njega. Važno je upamtiti da iako ove vrste usluga mogu biti lijepe i pune značenja za mnoge vjernike, ovi obredi, rituali i obredne tradicije ne pružaju spasenje onima koji ovo prakticiraju.

Spašeni smo Božjom milošću samo kroz vjeru (Efežanima 2,1-10; isto tako Efežanima 1,3-14; Ivan 3,16-18; 1. Korinćanima 5,17-21). Krštenje u vodi važan je čin poslušnosti, kojim simbolično prikazujemo stvarnost spasenja; sam čin uranjanja ne ostvaruje duhovnu stvarnost, nego je umjesto toga prikazuje. Sudjelovanje u Večeri Gospodnjoj je djelo usmjereno prema budućnosti u kojoj “naviještamo Gospodinovu smrt sve dok on ne dođe”. (1. Korinćanima 11,26)

Vazmeno bdijenje prebacuje vjernike u radosno doba Uskrsa, kada nastavljaju slaviti pobjedu Isusovog uskrsnuća i slavu Njegova uzašašća, s vrhuncem koji se događa na Pedesetnicu, kada je Krist poslao Duha Svetoga u Crkvu.

Uskrsno bdijenje označava Isusov prijelaz iz smrti u život, prebacuje posjetitelje crkve od svečanog pokajanja do pobjedničke radosti i može nas podsjetiti na novi život, koji nam je dostupan kroz Isusovu smrt i uskrsnuće, nakon što se u potpunosti predamo Njegovom gospodstvu.

Prema članku objavljenom na portalu Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.