Veliki tjedan: Što je to?

Veliki tjedan odnosi se na tjedan između Cvjetnice i uskrsne nedjelje.

U Isusovom životu tjedan je počeo Isusovim svečanim ulaskom (Matej 21,1-11) u Jeruzalem na magarcu dok je narod pun nade prostirao svoju odjeću i palme na zemlju pred Njim.

Kada čujemo riječ „pasija“ (eng. passion – strast ili muka) većinom pomislimo na snažnu emociju ili jaku ljubav. No, latinska riječ passio je značila podnositi muku. Zbog toga Veliki tjedan podrazumijeva jake emocije i Kristovu patnju. 

Veliki tjedan – događaji

Kada je došao u Jeruzalem Isus je otišao u hram te se suočio s trgovcima i carinicima koji su trgovali u židovskom hramu (Matej 21,12-17). Kasnije u tjednu, Isus je razotkrio licemjerstvo velikih svećenika (Matej 21,23-46) koji su tvrdili da se boje Boga, ali su se još više bojali naroda. 

Isus je tada naučavao o sljedbenicima Boga i o njihovom mjestu u svijetu – da su pogani dobrodošli Evanđelju (Matej 22,1-14), da su Božji sljedbenici prvi i vječni sudionici kraljevstva Božjeg (Matej 22,15-22) i da spasenje nije spasenje bez vječnog života (Matej 22,23-46). Isus je ujedno detaljno objasnio Svoj povratak i naše sudjelovanje u njemu – da trebamo što željnije iščekivati Njegov povratak (Matej 25). 

Kako je tjedan odmicao, raspeće se bližilo. Marija iz Betanije je pomazala Isusa za Njegov pokop (Matej 26,6-13), Juda Ga je odlučio izdati velikim svećenicima (Matej 26,14-19), a Isus je proslavio posljednju večeru sa Svojim učenicima.

VIDI OVO: Što se dogodilo između Cvjetnice i Velikog Petka?

Na večer posljednje večere Isus je odveo svoje učenike u Getsemanski vrt gdje se molio Bogu. Podijelio je svoju tjeskobu zbog nadolazećeg mučenja, ali i, po prvi put u povijesti, zbog svog udaljenog stanja od prisutnosti Božje ljubavi (Matej 26,36-46). 

Nakon nekoliko namještenih suđenja i brutalnog bičevanja kroz noć i slijedeći dan, Isus je bio raspet – pribijen na drveni križ kroz ruke i noge. Tamo je visio dok nije preminuo, kasnije tog dana.

Položen je u grob koji je otvoren tri dana kasnije, a Njega nije bilo u njemu. Ukazao se svojim sljedbenicima i mnogim drugima. Uskrs je dan na koji kršćani slave prazan grob i Isusovo uskrsnuće. 

Znate li što se dogodilo na Veliki četvrtak?

Veliki tjedan – četvrtak, petak i subota

Cijeli tjedan prisjećamo se osjećaja i Isusove patnje. Tu patnju mi slavimo tijekom Velikog tjedna. 

Naš Veliki tjedan započinje Cvjetnicom. Dok su ljudi koji su slavili Isusov ulazak u Jeruzalem bili zbunjeni u vezi prirode Isusa kao Kralja i Njegovog Kraljevstva, mi slavimo Isusa kao vladara nad svim stvorenjem – i nad našim pojedinačnim životima. U mnogim crkvama je običaj da djeca hodaju u procesiji oko crkve, da mašu granama palme i uzvikuju: „Hosana.“ 

Četiri dana kasnije je Veliki četvrtak. Iako ne znamo točan datum raspeća, Veliki četvrtak gledamo kao dan kada je Isus slavio Pashu sa svojim učenicima. Neke crkve taj dan imaju posebnu pričest i pranje nogu u čast Isusove zapovijedi (lat. mandatum) da blagujemo Njemu na spomen (Luka 22,14-20) i da služimo jedni drugima (Ivan 13,5-20). 

VIDI OVO: Što se dogodilo u Getsemanskom vrtu?

Slijedeći je Veliki petak. Veliki petak nije velik zato što je nužno i dobar (eng. Good Friday). To se odnosi na područje u etici koje se naziva konsekvencijalizam i prema kojem je djelo dobro ako rezultira dobrim zaključkom. Raspeće kojeg se prisjećamo na Veliki petak je svakako rezultiralo u dobru za cijeli svijet. Većina crkvi drži mirniju službu na Veliki petak, ponekad uz pričest, kako bi se vjernici prisjetili Kristove smrti. 

U crkvama koje liturgijski slave Veliki tjedan, Velika subota označava dan odmora u sjećanju na Isusov „odmor“ u grobu. To je ujedno vrijeme za promišljanje o tome koliko bi svijet bio mračan da Isus nije uskrsnuo. Gotovo sve tradicionalne crkve imaju bogoslužje na Veliku subotu. 

Povijesni, pravni i medicinski dokazi uskrsnuća

Kada završava Veliki tjedan?

Uskrs, odnosno uskrsna nedjelja označava kraj Velikog tjedna i kraj Isusove patnje. Bogoslužje na Uskrsnu nedjelju vrlo je svečana te je jedna od najvećih u godini jer sljedbenici Isusa slave Njegovo uskrsnuće. 

U Bibliji nigdje ne piše da se moraju obilježavati događaji tijekom Velikog tjedna. Dobro je uzeti vremena kako bismo promišljali o Isusovoj patnji za nas, ali to ne mora biti u točno određeno vrijeme u godini. Možemo Mu zahvaliti za Njegovu žrtvu i slaviti Njegovo uskrsnuće bilo kada. 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ida U.

NAJNOVIJE!