Što možemo naučiti iz Isusove molitve u Getsemanskom vrtu?

Primijetimo Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu. To je bila usamljenička molitva. On se povukao čak i od svoja tri najbolja prijatelja daleko koliko se kamen može baciti.

Vjernik, osobito u kušnji treba biti sam u molitvi. Kao što je osobna molitva ključ otvaranja raja tako je ona i ključ zatvaranja vrata pakla. Kao što je štit za sprječavanje, tako je i mač kojim se trebamo boriti protiv iskušenja.

Nadalje, to je bila Sinovljeva molitva. Matej opisuje Njega kako govori: „O moj Oče“. Marko stavlja „Abba, Oče“. Ovo ćete uvijek pronaći kao utvrdu u danima iskušenja kao molitva za vaše prihvaćanje.

Zato ta molitva u kojoj je napisano „ne uvedi nas u napast nego nas izbavi od Zloga“ započinje sa „Oče naš koji je na nebesima“. Molite kao dijete. Nemate prava kao subjekt. Pronevjerili ste ih svojom izdajom, ali ništa ne može djetetu oduzeti pravo na Očevu zaštitu.

Nemojte se sramiti reći: „Oče, čuj moj vapaj“. Opet, promotrite da to nije bila ustrajna molitva. On je molio tri puta, koristeći iste riječi. Nemojte biti zadovoljni sve dok vas se ne čuje. Budite kao ustrajna udovica koja je nastavila dolaziti kako bi dobila ono što nije dobila odmah. Nastavite u molitvi i budite zahvalni.

Na kraju, to je bila molitva odustajanja. Neka ne bude moja, nego Tvoja volja“. Dajte i Bog će dati. Neka bude Božja volja i Bog će dati ono što je najbolje za vas.

Budite savršeno zadovoljni da ostavite rezultat svoje molitve u Njegovim rukama koji zna kada dati, kako dati i što dati te što zadržati. Stoga, preklinjite iskreno, nametljivo, ali prožeti poniznošću i odustajanjem i uspjet ćete.

Autor: Charles Spurgeon; Prijevod: Ivan H.