Što se događa kada ne želimo oprostiti?

Biblija ima puno toga za reći o opraštanju i neopraštanju. I s jednim i drugim se stalno susrećemo. Što se događa kada ne želimo oprostiti?

Možda je najpoznatije učenje o neopraštanju Isusova prispodoba o nemilosrdnom sluzi, zabilježena u Mateju 18. U njoj gospodar oprašta velik dug jednom od svojih sluga. Međutim, kasnije taj isti sluga odbija oprostiti mali dug drugom čovjeku. Gospodar čuje za to i ukida prethodno oproštenje. Isus završava rekavši:

“Tako će i Otac moj nebeski učiniti s vama ako svatko od srca ne oprosti svomu bratu.” (Matej 18, 35)

Što se događa kada ne želimo oprostiti

U nastavku je nekoliko stvari koje bi se mogle dogoditi ako na kraju ne dođete na mjesto gdje ste u stanju oprostiti. Ispod je nekoliko točaka koje biste svakako trebali razmotriti s molitvom na svom bolnom putovanju.

1. Neopraštanje ometa učinkovitost vašeg molitvenog života

“No kad ustanete na molitvu, otpustite ako što imate protiv koga da i vama Otac vaš, koji je na nebesima, otpusti vaše prijestupe.” (Marko 11, 25)

Ako ne oprostite, vaše molitve ostaju neodgovorene. To znači da ne možete iskusiti sve blagodati Božjeg oprosta ako ne opraštate drugima. Bog stavlja vaše blagoslove na čekanje i čeka dok ne obavite taj nedovršeni posao.

2. Neopraštanje isparava vašu radost

Kada ne oprostite, to stvara prepreku za radost koju Bog ima za vas. Nitko nikada nije istinski sretan ako mu je u srcu neopraštanje.

3. Neopraštanje slabi vaše tijelo

Izjeda vas i na kraju preuzme te iznutra uništi vaš život. Osim što vas tjelesno muči, duhovno vas osakaćuje. Naše se neopraštanje gnoji u gorčinu.

“Nastojte oko mira sa svima! I oko posvećenja bez kojega nitko neće vidjeti Gospodina! Pripazite da se tko ne sustegne od milosti Božje, da kakav gorki korijen ne proklija pa ne unese zabunu i ne zarazi mnoge.” (Hebrejima 12, 14-15)

Kada odlučite oprostiti, predajete to u Božje ruke i iscjeljenje dolazi za vaše tijelo i dušu.

4. Neopraštanje otvara vrata neprijatelju da radi u vašem životu

Moramo oprostiti “da nas sotona ne prevari” (2. Korinćanima 2, 11). Otvaramo vrata neprijatelju ako gajimo neopraštanje.

5. Neopraštanje zagađuje vašu dušu

Biblija kaže: “Zar vrelo na isti otvor šiklja slatko i gorko?” (Jakov 3, 11). Ako gajite neopraštanje, voda u vašoj duši postat će gorka.

Uvijek trebamo oprostiti

Važno je znati da oprostiti ne znači umanjiti nepravdu ili nužno pomiriti se. Kada odlučimo oprostiti, odričemo se prava na osobnu osvetu. Odlučili smo reći osobi da joj nećemo zamjeriti za nanesenu nepravdu.

Međutim, opraštanje ne znači da se trebamo ponašati kao da nije počinjena nepravda. Možda će trebati vremena da osoba zadobije naše povjerenje, a možda više nikada nećemo biti bliski. Ipak, važno je dati oprost. Biblija nas iznova poziva da jedni drugima opraštamo.

“Budite jedni drugima dobrostivi, milosrdni; praštajte jedni drugima kao što i Bog u Kristu nama oprosti.” (Efežanima 4, 32)

Dobili smo puno na putu opraštanja od našeg nebeskog Oca i puno se od nas očekuje kao odgovor (vidi Luka 12, 48). Iako je oproštenje često teško, neopraštanje znači ne poslušati Boga i umanjiti veličinu Njegovog dara.

PROČITAJTE JOŠ: