7 nevjerojatnih razloga zbog kojih trebate jesti jagode

Volite jagode? Imamo dobre vijesti za vas – neviđeno su zdrave. U nastavku saznajte što sve liječi ova čudotvorna voćka.

Osim što su vrlo ukusne, jagode su i vrlo zdrave. Ovo voće poboljšava pamćenje a, čak, sprječava rak! Zato biste ih trebali svakodnevno jesti, naravno, kad je sezona. Evo za što su još dobre.

Jagode nas čine mlađima

Jagode su bogat izvor antioksidanasa. Zapravo, u voćnom svijetu, one su četvrto voće sa najvišim nivoom antioksidanasa. Antioksidanti štite naše tijelo od slobodnih radikala koji se povezuju s preuranjenim starenjem i raznim oboljenjima.

PROČITAJTE: BOŽJI DAR IZ PRIRODE: 8 nevjerojatnih stvari koje jagode čine vašem organizmu

Jagode sadrže puno vitamina C

Jagode su odličan izvor vitamina C koji povećava snagu arterija, sprječava stvaranje modrica i jača rad nadbubrežnih žlijezda koje zahtjevaju najveću razinu vitamina C u odnosu na sve druge žlijezde ili organe u našem tijelu. Osam jagoda sadrži više vitamina C nego jedna naranča.

Jagode reguliraju šećer u krvi

Istraživanja pokazuju da jagode reguliraju razinu šećera u krvi. 130 grama svježih jagoda značajno će smanjiti šećer u krvi. Visok šećer povezuje se s gojaznošću, promjenama raspoloženja i dijabetesom.

Jagode djeluju protuupalno

Jagode imaju anti-upalno i sedativno djelovanje. Istraživanja pokazuju da one smanjuju razinu upalnog markera C – reaktivnog proteina (CRP).

Jagode poboljšavaju pamćenje

Jagode sadrže antocijanine koji stimuliraju topljenje uskladištenih masti u organizmu. Osim toga, istraživanja pokazuju da antocijanini jačaju kratkoročnu memoriju za 100%, u roku od osam tjedana.

PROČITAJTE: Ovakve jagode nemojte kupovati: Evo kako možete razlikovati domaće od uvozne jagode!

Jagode sprječavaju rak

One imaju i antikancerogena svojstva. Njihov sadržaj flavonoida dovodi do toga da tijelo stvara smetnje u fazama razvoja stanica raka, sprječavajući njihovu mogućnost umnožavanja.

Jagode djeluju protiv alergija

Fenolne kiseline koje se nalaze u jagodama imaju antialergijska svojstva, što znači da one pomažu u smanjenju biokemijskih procesa koji se povezuju sa alergijskim reakcijama. Naravno, kao i s drugim vrstama hrane, neke osobe su alergične i na jagode pa, ako ste i vi u toj grupi, onda znate da ih je najpametnije izbjegavati.

NAJNOVIJE!