Znate li što med radi vašem srcu? Ovo će vas potaknuti da ga jedete svaki dan!

Kako bi naše srce bilo jako i radilo besprijekorno, liječnici preporučuju da se med konzumira na dnevnoj bazi svaku večer prije spavanja.

Sigurno ste do sada u više navrata čuli da je med dobar za srce. Kompleksan sastav meda pruža mu velike mogućnosti da hrani i štiti naš organizam, a posebno srce kao najvažniji organ u njemu.

Šećer nije zdrav, ali med jeste. Ova istina posebno se odnosi na to da prirodni pčelinji proizvod mogu jesti i osobe kojima je zabranjeno da jedu slatko ili imaju neka teška oboljenja.

Med ima karakterističnu aromu i vrlo je sladak, čak je slađi od šećera, ali njegov cjelokupni hranljivi sadržaj pogoduje zdravlju ljudskog organizma, a posebno našeg srca.

Može se izdvojiti bar 10 fantastičnih stvari zbog kojih je med dobar za srce.

Stabilizacija srčanog ritma

Med ima veoma kompleksan nutritivni sadržaj koji pogoduje srčanom ritmu. Zato je preporuka da kada osjetimo ubrzano lupanje srca uzmemo jednu kašičicu meda i to pojedemo. Time ćemo stabilizirati srčani puls, a za one koji već pate od kronične aritmije savjet je da kašičicu meda pojedu svaki dan prije jela.

Jačanje srca

Kako starimo, sve više trebamo paziti na svoje zdravlje, a posebno na našu “pumpu” koja radi za nas neprekidno još iz majčine utrobe. Kako bi naše srce bilo što duže jako i radilo besprijekorno, liječnici preporučuju da se med konzumira na dnevnoj bazi svaku večer prije spavanja.

Olakšanje cirkulacije krvi u srcu

Nedostatak cirkulacije u srcu može učiniti da srce ne može pravilno pumpati krv kroz tijelo. Da bi se krvna cirkulacija u srcu popravila, potrebno je konzumirati 3 žlice meda dnevno.

Poboljšanje performansi

Srce je jedan od rijetkih organa koji stalno radi i nikada se ne može odmoriti kao što je to slučaj s mnogim drugim organima. Da bi perfomanse srca bile što bolje korisna je redovna upotreba meda.

Smanjivanje količine kolesterola u srcu

Ako se u srcu pronađe kolesterol, on je krivac što se veliki dio koronarnih arterija začepi, što je glavni uzrok javljanja bolesti srca. Kako bi se kolesterol očistio sa krvnih žila, poželjno je konzumirati med tri puta dnevno posle jela.

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Podmazivanje srca

Za one koji imaju teško srčano oboljenje uobičajeno je da srce teško otvara i zatvara svoje zaliske kada krv protječe. Ovo može biti vrlo opasno, jer može dovesti do zatajenja srca ili smrti ako se odmah ne krene s liječenjem. Med koji ima visok sadržaj prirodnih materija sposoban je da podmazuje srčane zaliske i zbog toga je vrlo koristan za one koji imaju ozbiljnih srčanih problema.

Jačanje srčanih zidova

Konzumiranjem meda ne samo da ćemo ojačati srce, već ćemo dobiti deblje i jače njegove zidove. To znači da ako konzumiramo med svakodnevno, srce će biti vitalnije i moći će se lakše oduprijeti bilo kakvim bolestima.

Održavanje zdravlja srca

Kao što znamo, srce je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu, pa je održavanje njegovog zdravlja na dnevnoj razini vrlo bitno. Pravilnim i redovnim uzimanjem meda u prehrani omogućit ćemo našem srcu da bude zdravo na duge staze.

Prevencija srčanih bolesti

Bilo koja bolest srca je kronična i obično vrlo teška, a kada se dogodi, i vrlo skupa za liječenje. Kako bismo izbjegli da nam se to dogodi, jednu žličicu meda dnevno treba uzimati samo radi preventive.

Olakšanje bola

Sigurno je bilo trenutaka kada smo se požalili na bol koji nas probada s lijeve strane grudnog koša. Obično se ovo događa zbog umora ili nedostatka dobre cirkulacije krvi u našem organizmu. Ova neprijatnost možete se otkloniti konzumiranjem meda od 3 do 5 žličica dnevno.

NAJNOVIJE!