Komunikacija u braku: Što muževi i žene trebaju reći jedno drugome kad je u pitanju seks?

Muškarci i žene razlikuju se po mnogočemu; jedna od tih razlikâ jest i način na koji doživljavaju prisnost – dok muškarci više čeznu za tjelesnom povezanošću sa svojim suprugama, one pate za (emocionalnom) bliskošću.

Istinita je poslovica: „Ako je seks dobar, tada mu se pripisuje 10% važnosti, ako je loš, pripisuje mu se 90“.

Na mnogim vikend-susretima za bračne parove na kojima smo pjevali i održavali predavanja, često smo imali priliku promatrati zanimljiv fenomen vezan uz očekivanjâ muževa i ženâ. Naime, na parovima koji su stigli vidjelo se da, i muškarci i žene, željno iščekuju početak susreta. Međutim, iako smo se radovali što supružnici izgledaju sretno, bili smo svjesni da su svi oni došli s osobnim očekivanjima zbog kojih su uzbuđeni. S jedne strane, većina je ženâ došla nadajući se da će se tijekom tog vikenda bolje povezati s mužem dok su, s druge strane, mnogi muškarci došli priželjkujući jaču fizičku povezanost sa suprugama.

Napominjemo da bračnu povezanost ne gledaju svi supružnici na tako različit način. Ipak, većina muškaraca i žena u vezi ne očekuje isto. Kako bi premostili razlike između emocionalnog te tjelesnog sjedinjenja, oboje moraju pristati na kompromis. Muž treba razumjeti i prihvatiti želju svoje žene da s njime bude „emocionalno sjedinjena“ kako bi on mogao osjetiti otkucaje njezina srca. S druge strane, žena treba razumjeti i udovoljiti želji svoga muža koji s njom želi biti „tjelesno povezan“. Ovaj kompromis zadovoljit će i muža i ženu.

Što muževi i žene trebaju reći jedno drugome kad je u pitanju seks?

„Moramo nekako izgraditi most koji će spojiti želju žene da se sa svojim mužem poveže emocionalno i želju muža da se sa svojom ženom prije svega poveže fizički.

Kao tvoja supruga, htjela bih da budeš spreman emocionalno se povezati sa mnom kako bih se osjećala sjedinjenom s tobom.

Kao tvoj suprug, htio bih da budeš spremna tjelesno se povezati sa mnom i zadovoljiti moju potrebu za intimnosti kako bismo bili tjelesno sjedinjeni.“

Kako bi par ostvario seksualno uravnotežen život, iznimno je važno da o ovim pitanjima iskreno porazgovara; potrebno je otvoreno razgovarati o svakoj pojedinosti. Ako ostvarite otvorenu komunikaciju, vaš će odnos biti zdraviji i potpuniji.

Jasno nam je da će na riječ „komunikacija“ neki momci poželjeti začepiti uši. No, kako bismo ih potaknuli da počnu cijeniti važnost otvorene komunikacije, razgovaranja o ovim i svim drugim pitanjima, posegnut ćemo za mudrim riječima govorničkog dvojca Chucka i Barba Snydera. Chuck je jednom rekao: „Komunikacija je kao povraćanje… ne želiš to učiniti, ali nakon što to obaviš, osjećaš se izvrsno!“

Iz knjige Stevea i Annie Chapman: Što supružnici ne govore jedno drugome/Kristofori.hr

NAJNOVIJE!