Što nam Bog govori u snovima?

Bog je u oba zavjeta govorio svome narodu kroz snove. Što Bog govori u našim snovima? Zašto ne obratiti više pozornosti na snove? 

Dobila sam vojničku bluzu koja je odgovarala mom rastućem trbuhu. U sedmom mjesecu trudnoće, bila sam prebačena u borbenu postaju. Svi vojnici u transportnim vozilima ležali su na svojim leđima. Kako zanimljivo. 

Kada sam se probudila, moj duh je bio uzbuđen. Zamolila sam žene iz svoje biblijske grupe za dodatne molitve. Sa 45 godina i trudna, trebale su mi. No ništa nije bilo loše. Svaka provjera prošla je dobro. 

Dva tjedna kasnije, 18. prosinca 2016., probudila sam se uz vlastiti, zaglušujući vrisak. U snu, vidjela sam kako nešto zlo lebdi nad sobom u kojoj sam bila. Udaralo je moj trbuh, nakon čega sam se probudila uz vrisak. 

Prisjetila sam se drugih snova; zbunjenosti, vrtuljaka i oluja. Jesu li ove noćne vizije značile nešto ili su bile rezultat samo loše kineske hrane? Te noći znala sam odgovor. 

Sjedila sam na naslonjaču kada sam osjetila da se nešto miče i nakon toga protok. Požurili smo u bolnicu i otkrili da mi se u 26. tjednu trudnoće odvojila posteljica od zida maternice. Poveznica između mene i moje čudesne djevojčice i dalje je postojala. No ova gerijatrijska trudnoća visokog rizika upravo je postala još rizičnija. 

Rekli su da moram mirovati ostatak trudnoće, zbog čega sam i vjerojatno sanjala vojnike koji leže na leđima. Većinu vremena od iduća tri mjeseca provela sam u Stogodišnjoj bolnici za žene u centru Nashvillea. Svim smo se silama trudili kako bismo obje ostale žive. 

VIDI OVO: Kako biti siguran da snovi i vizije dolaze od Boga?

No, zahvaljujući ovim porukama u vremenu sna, bile smo pripremljene, nije se radilo o iznenađujućem napadu. Oružja skovana protiv nas nisu uspjela. (Izaija 54, 17) Tražite li i vi Boga u značenju vaših snova? Hajdemo istražiti snove iz biblijske perspektive. 

Govori li nam još uvijek Bog u snovima? 

Moj odgovor glasi: da, govori. Zašto ne bi govorio? 

Bog je u oba zavjeta govorio svome narodu kroz snove. Josip iz Staroga zavjeta u snovima je vidio svoju budućnost. Josip iz Novog zavjeta u snu je bio potaknut na to da oženi trudnu djevicu, a nakon toga je zahvaljujući upozorenjima drugog sna izbjegao sigurnu smrt djeteta. Jakov je u snu vidio stepenice prema nebesima i bilo mu je obećano da će njegovi potomci blagosloviti Zemlju. 

Bog je Samuelu šapnuo u snu. 

Salomon je pitao za mudrost u snu. 

Biblija nam govori da je Bog isti danas kao što je bio jučer. (Hebrejima 13, 8) Ako je tada u Bibliji komunicirao kroz snove, zašto bi sada prestao? 

Možda nije prestao. Možda smo mi samo prestali slušati. Možda smo ove božanske poruke nazvali drugačije. Noćnim morama umjesto upozorenjima. Ometanjima umjesto izazovima. Znatiželjom umjesto svjedočanstvom. Stoga, što Biblija kaže o snovima? 

Što Biblija kaže o snovima?

„Na jedan način govori Bog i na dva; ali se ne pazi na to. U snu, u prikazi noćnoj, kad tvrd san padne na ljude, kad drijemaju na postelji, Tada otvara uho ljudima i straši ih opomenom, da odvrati čovjeka od djela njegova, da ga očuva od oholosti. Tako čuva dušu njegovu od podzemnoga svijeta, život njegov od smrti strijelom“. (Job 33, 14-18) 

VIDI OVO: Daje li Bog vjernicima vizije i snove?

Božja Riječ potvrđuje da su snovi moćan način Božje komunikacije prema nama. Dok spavamo, Bog nam otvara oči i daje nam upute. Upozorava nas. Ponizuje nas. Spašava naša tijela i duh. 

Božja Riječ također potvrđuje da mi ne shvaćamo uvijek te poruke. Možda bismo trebali otvoriti naše oči i uši na ono što Bog govori noću. 

Što Bog govori u našim snovima? 

„Kroz proročki san, Bog vam može komunicirati nešto što inače možda, dok ste budni, ne biste mogli čuti u svom okruženju prepunom ometanja“, piše Laura Harris Smith, spisateljica ”Gledanje Božjeg glasa: Što vam Bog govori kroz vaše snove i vizije”. 

Osim što je autorica bestselera, Laura je moja bliska prijateljica i bila mi je pastor. Ona je precizno predvidjela kroz snove moje četvrto i peto dijete, davno prije nego što sam bila trudna s njima; prije nego što sam i bila otvorena da ću ih imati. Sve u svemu, može se reći da je ona dosta zaslužna za nastanak moje knjige o snovima. 

Smith nam govori: „Susreti poput snova i vizija ne nadmeću se s Božjom Riječju; oni je nadopunjuju“. 

S obzirom na ovu tvrdnju, Laura govori o deset vrsta snova koje Bog koristi kako bi komunicirao sa svojom djecom. Kako bih pokazala kako Bog vodi svoju djecu kroz vizije u noći, naglasit ću pet vrsta snova. 

VIDI OVO: Što se događa dok sanjamo? Na koji način je Bog umiješan u snove?

Vrste snova koje Bog koristi kako bi s nama komunicirao

Snovi upozorenja 

Snovi koje sam opisala na početku ovog članka, primjeri su snova upozorenja. Kao što je Gospodin Josipu kroz san otkrio Herodov plan ubijanja Mesije, Bog će isto upotrijebiti san upozorenja kako bi nam pokazao sotonine planove. Podignut će veo i pokazat će nam neprijateljeve planove. 

Možete biti u iskušenju da na san upozorenja gledate kao na noćnu moru. Nemojte. To je poziv na molitvu. Nema razloga za strah. Bog vam je dao san kako biste mogli uništiti neprijateljeve planove. Uništite ih u molitvi. 

Prije nego što se moja posteljica počela odvajati, Bog mi je pokazao što neprijatelj pokušava. Zbog tog upozorenja, moj suprug, moji pastori i svaka žena iz moje molitvene skupine počeli su se moliti za našu sigurnost prije nego što će neprijatelj napasti. Predvidjeli smo njegov napad molitvom. Bili smo pobjednici. 

No Bog nas je odveo u pobjedu tako što mi je progovorio u snovima. Što sa snovima koji se ponavljaju? 

Ponavljajući snovi 

Jedini razlog zbog kojeg sam bila trudna sa 45 jest taj što sam sanjala neprestane snove kako sam trudna i imam djevojčicu. Ponovno i ponovno. Poput Josipovih i faraonovih snova, moje ponavljajuće noćne vizije su varirale, no središnja tema uvijek je bila ista. Bog nas je želio blagosloviti s malenom djevojčicom, ako bih imala vjere boriti se za nju. 

Smith kaže to za Josipove ponavljajuće snove u Bibliji: „Bog naglašava činjenicu kako će se nešto važno dogoditi“. To ne znači da ponavljajući san znači da će se nešto ”100% dogoditi, no takve snove treba shvatiti ozbiljno i treba ih imati u molitvama”. 

Ako imate ponavljajući san, molite se u vezi njegovog značenja i slijedite Božje upute. 

San u javi 

San u javi je baš ono što kaže da jest: to je san koji ostaje u vašem umu dok se probudite i pripremate za dan. „Ne možete se otresti tom dojmu da je san u javi hitan zadatak“, kaže Smith. 

VIDI OVO: 5 razloga zašto se vaši životni snovi nikada nisu ostvarili

San u javi kojeg se najviše sjećam dogodio se na početku studenog 2015., prije nego što sam postala trudna sa Elizabeth Faith (dijete za koje sam se borila kako bih ga rodila, iz početka članka). Ta vizija me potresla do srži; u njoj moj suprug i ja bili smo u liječnikovoj ordinaciji koja je bila u svjetlu. Pogledala sam prema dolje i moj suprug je držao sićušan embrij. Probudila sam se i odmah pomislila: „Dijete tako sićušno ne može biti živo u mojoj ruci“. 

Kasnije tog mjeseca, na Dan zahvalnosti, pobacila sam maleno dijete. 

Dok sam tugovala nad gubitkom obećanog djeteta, koje smo nazvali Hope, vapila sam Bogu: „Nisam ju mogla niti primiti u ruke“. 

Nakon toga me je Bog podsjetio na ono što sam učinila. Držala sam naše dragocjeno dijete u snovima prije nego što sam i znala da je ovdje. Taj san u javi bio je nevjerojatan izvor utjehe za mene i supruga u mjesecima koji su slijedili, dok sam se borila za dijete koje će doći. 

Ako i dalje razmišljate o snu dok ste budni, molite se u vezi toga. Bog vam ga je dao s razlogom. Ponekad je taj san tu kako bi vam pomogao da donesete odluke. 

Snovi odluke

Smith kaže kako ovakva vrsta snova iziskuje pitanje ili daje izbor između mogućnosti. Salomon je imao san odluke u 1. Kraljevima 3, kada je dobio jednu želju i tražio je mudrost. Bog i nama daje snove odluke. 

Pet dana nakon što smo ostali bez naše drage Hope, imala sam san odluke. U mojoj noćnoj viziji, stajala sam ispred skupa neprijatelja, svi su uperili svoja oružja u mene. Odjednom se ispred mene pojavio stol i ja sam se sakrila ispod njega. 

Kada sam se probudila, odmah sam pomislila na 23. Psalam: „Pripremaš mi prebogat stol, naočigled neprijatelja mojih“. Gospodin je za mene osigurao stol, no stol je bio prazan. 

Tek sam trebala dobiti gozbu. 

U tom trenutku, shvatila sam kako trebam donijeti odluku. Mogu prihvatiti ono što se dogodilo ili se mogu boriti i zahtijevati otkupljenje. Mogu zahtijevati svoju gozbu. 

Odabrala sam boriti se. 

Odabrala sam vjerovati da će, jednoga dana, taj stol pored kojeg sam stajala imati gozbu na sebi i da će me neprijatelj gledati kako uživam u njoj. 

Ako vam Bog da san odluke, molite za mudrost i hrabrost kako biste donijeli ispravan izbor. Pogledajmo na snove ohrabrenja. 

Snovi ohrabrenja 

Tjedan prije nego što sam pretrpjela pobačaj, Laura je sanjala san u kojem sam bila u našoj biblijskoj skupini i da sam bila u 8. mjesecu trudnoće. Prije nego što smo pretrpjeli gubitak, Bog nam je pokazao kroz san pastorice da ćemo dobiti drugo dijete. Kako ohrabrujuće. 

VIDI OVO: 7 znakova da u snu prestajete disati

Šest tjedana kasnije, 1. siječnja 2016., moj suprug i ja sanjali smo san u kojem sam bila u trudovima i rađala naše peto dijete. Taj san značio je ogromno ubrizgavanje adrenalina u našem putovanju kako bismo dobili otkupljenje od Boga. On je napojio naš molitveni život i značio je pečat odobravanja na ono što se činilo suludim potezom. To smo trebali! 

Kasnije te godine, ostala sam trudna s djetetom koje smo sanjali, s djetetom za koje smo se borili u molitvi. To je bio dugi put, no ohrabrujući snovi pripremili su nas za putovanje i podignuli naše duhove onda kada nam je to bilo najpotrebnije. 

Ako ste sanjali ohrabrujući san, zapišite ga i često se na njega vraćajte kada vas kuša obeshrabrenje. Trebat ćete ga. Dopustite sebi da vjerujete u tu nevjerojatnu istinu. 

Bog nam i dalje govori kroz snove 

Upozorenja, ponavljanja, budnost, odluke i snovi ohrabrenja, svi ti snovi odigrali su odlučujuću ulogu u mom putovanju kako bih ispunila Božju svrhu, koju je On imao za moju obitelj u vezi rođenja petog djeteta. Baš kako su snovi rekli, dobili smo djevojčicu. Baš kako su snovi rekli, pretrpjeli smo gubitak i išli smo u rat. Baš kako su snovi rekli, bili smo pobjednici. Naša čudesna djevojčica, Evangeline Faith Segars, rođena je 25. veljače 2017. 

Zašto ne obratiti više pozornosti na snove? 

Molite Boga da vam otkrije svoje planove, zaštitu ili pripremu za vas. Nemojte dopustiti da neprijatelj etiketira sve vaše uznemirujuće snove kao ”noćne more”. Predajte ih Gospodinu otvorenog srca, kako bi vas oblikovao. Oslonite se na spoznaju da je Bog moćniji od bilo kakvog zlog plana. 

Snovi su bili moćni načini komunikacije kroz Bibliju. Bog ih koristi i danas. Razmišljajte o onome što Bog možda vama šapuće u vašim snovima. To bi moglo promijeniti vaše živote. 

Autorica: Catherine Segars; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

NAJNOVIJE!