Što je Isus mislio kad je rekao: Još ne shvaćate da sve što ulazi u usta ide u trbuh te se izbacuje u zahod?“

Ovaj se citat nalazi u Mateju 15,17. Farizeji su upitali Isusa zašto Njegovi učenici nisu ritualno oprali ruke prije jela. To je bila židovska tradicija, ali Bog ju nikada nije zapovjedio u svojoj Riječi. Isus im je rekao da je Božja Riječ mnogo važnija od ljudske tradicije.

Čistoća naših srca

Zatim nastavlja učiti da je u Božjim očima važna čistoća našeg srca. Farizeji su bili jako zabrinuti kako jesti i što jesti. Biti ritualno čist bio je važan dio njihove religije. Isus im kaže: Ne brinite toliko za svoju hranu. Nije važno što ulazi na vaša usta, već ono što iz njih izlazi.

Nečistoća u nama

Farizeji su se sablaznili. No, Isus objašnjava svojim učenicima: Jedete hranu, idete u zahod i više je nema. To znači gornji stih. Dakle, to nema moć da vas onečisti. Ali ono što izlazi iz vaših usta pokazuje ono što je u vašem srcu. A što je u srcu čovjeka? Isus kaže: Zle misli, ubojstva, preljubi, bludništva, krađe, lažna svjedočanstva, hule“ (Matej 15,19).

To su važna pitanja i ono što nas čini nečistim. To je ono što treba očistiti iz naših života. I to je moguće samo kad položimo svoju vjeru u Isusa. On nam daje novi život. On slama silu grijeha u našim životima.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.