Što protestanti misle o marijanskim svetištima i štovanju Gospe?

Protestanti ne odbacuju potpuno ideju putovanja (hodočašća) radi duhovnog rasta, ali to čine na drugačiji način.

Protestanti imaju drugačije vjerovanje o Mariji (Gospi) i marijanskim svetištima kojima ne hodočaste, nego ih smatraju idolatrijskom praksom.

Hodočašća su dio katoličke tradicije koja seže u rane stoljeće kršćanstva. Hodočasnici putuju u sveta mjesta, posebno ona posvećena Blaženoj Djevici Mariji, kako bi iskazali svoju vjeru, zahvalnost, pokoru ili molbu.

Katolici vjeruju da je Marija Majka Božja i Kraljica neba i zemlje, te da je ona zagovornica i zaštitnica vjernika. Neka od najpoznatijih marijanskih svetišta su Lourdes u Francuskoj, Fatima u Portugalu, Međugorje u Bosni i Hercegovini i Marija Bistrica u Hrvatskoj.

Drugačije viđenje Marije

Protestanti, s druge strane, imaju drugačiji pogled na Mariju i hodočašća. Iako tradicionalni protestantski kršćani smatraju Mariju Bogorodicom (onom koja je rodila pravog Boga – Isusa Krista), ne priznaju njezino bezgrešno začeće i uznesenje na nebo.

Oni smatraju da je Marija bila ljudsko biće koje je rodilo Isusa po Božjem naumu, ali da nije bila bez grijeha niti je imala posebne moći ili časti. Protestanti također odbacuju kult svetaca i relikvija, te ne vjeruju u čuda i ukazanja koja se pripisuju Mariji ili drugim svecima.

Oni se oslanjaju na Bibliju (Sola Scriptura) kao jedini autoritet za vjeru i život, ne odbacujući crkvenu tradiciju (spise i vjerovanja crkvenih otaca i učitelja) koja se može opravdati učenjem Svetog pisma.

VIDI OVO: Zašto protestanti ne slave Veliku Gospu?

Protestanti ne prakticiraju hodočašća kao katolici

Zbog toga, protestanti ne prakticiraju hodočašća kao katolici, niti posjećuju marijanska svetišta. Smatraju da je takva praksa idolatrija, tj. obožavanje stvorenja umjesto Stvoritelja.

Protestanti vjeruju da je jedini način da se dođu Bogu kroz vjeru u Isusa Krista te Njegovu smrt i uskrsnuće. Također naglašavaju važnost osobne molitve i čitanja Božje riječi kao sredstava milosti.

Protestanti ne odbacuju potpuno ideju putovanja (hodočašća) radi duhovnog rasta, ali to čine na drugačiji način.

Neki protestanti posjećuju mjesta koja su povezana s biblijskim događajima, poput Jeruzalema ili Rima, ili mjesta koja su važna za povijest reformacije, poput Wittenberga ili Ženeve. Drugi protestanti putuju radi misije, služenja ili učenja od drugih kršćanskih zajednica.

NAJNOVIJE!