NaslovnicaDuhovnostŠto simboliziraju stablo života i stablo spoznaje dobra i zla?

Što simboliziraju stablo života i stablo spoznaje dobra i zla?

Stablo života i stablo spoznaje dobra i zla bila su dva stabla u Edenskom vrtu (Postanak 2,9).

Stablo života

Stablo života simbolizira vječni život. Zato će svi koji jedu sa stabla života živjeti zauvijek (Postanak 3,22). Nakon što je čovjek pao u grijeh, Bog mu je zabranio da jede sa stabla života. Da je to učinio, živio bi zauvijek u palom grešnom stanju i bijedi na ovom svijetu.

U Novom Jeruzalemu, na kraju vremena, oni koji su se pouzdali u Krista imat će pravo jesti sa stabla života (Otkrivenje 22,2; 22,14).

Stablo spoznaje

Stablo spoznaje dobra i zla stavljeno je u Edenski vrt kao test. Hoće li se Adam i Eva podložiti Božjem gospodstvu i ne jesti sa stabla ili će nastojati postati sami svoji gospodari i odlučiti sami za sebe što je dobro ili zlo? Bog je rekao da je zlo jesti sa stabla i da će na dan kad s njega budu jeli, umrijeti (Postanak 2,17).

Suditi što je dobro

Prije nego što su pojeli plod ovoga stabla, poznavali su dobro, ali ne i zlo. Odabirom da jedu sa stabla, iskustveno su stekli znanje o zlu, jer je njihov čin neposlušnosti izopačio njihovu ljudsku narav i izobličio ono što je tamo bilo dobro. Odlučujući za sebe što je dobro ili zlo, donijeli su grijeh i patnju na čitavo čovječanstvo.

Adam i Eva su bili stavljeni na test kako bi se vidjelo hoće li vjerovati da je Bog dobar ili će vjerovati sami sebi kao boljim sucima onoga što je dobro. Do tada su mislili da znaju bolje od Boga što je dobro za njih. Posljedica toga je bio grijeh i smrt.

Izvor: Biblword.net; Prijevod: Vesna L.