Što su čakre?

Riječ čakra opisuje razne stvari, no većinom se odnosi na utjelovljene energije neke osobe. Čakre su koncept u religiji hinduizma, budizma te u jogi. 

Vjeruje se da su čakre područja energije na površini duše ili onoga što neki nazivaju Suptilnim tijelom. One navodno postoje uz jednu od dva središnja kanala energije unutar osobe koji se nazivaju Sushumna.

Sushumne su glavni Nadi, ili kanali, koji se protežu tijelom osobe kako bi pronijeli životnu energiju nazvanu Prana, ili suptilni vjetrovi. Čakra može biti povezana s mantrom i s određenom bojom i božanstvom. 

Čakre u meditaciji i medicini

Čakre su ključne za Kundalini, meditacijsku tehniku koja se povezuje s istoimenom božicom. Neki vjeruju da Kundalini živi u temelju kralježnice svake osobe te se treba probuditi kako bi migrirala do glave i donijela duhovno osvještenje koje kulminira velikim mističnim iskustvom. 

Oni koji poznaju Isusa te su iskusili neke oblike meditacije povezane s čakrama kažu da je duhovno iskustvo takve meditacije stvarno – ali da nije od Boga.

U 2. Korinćanima 11,14 Pavao opisuje Sotonu kao anđela svijetla. Neprijatelj naše duše se često pretvara kao da je prijatelj Boga. 

Čakre ujedno igraju ulogu u nekim oblicima medicine. Na primjer, akupunktura i drugi oblici kineske medicine tvrde da koriste energiju i meridijane za liječenje.

Zanimljivo je da je akupunktura mnogima pomogla smanjiti bolove što znači da postoje fizičke dobrobiti od akupunkture neovisno o nestabilnoj duhovnoj filozofiji u pozadini. 

Čakre u meditaciji
Foto: Pixabay

Čakre i kršćani: Što trebamo misliti o njima?

Što kršćani trebaju misliti o čakrama? Biblija nigdje ne potvrđuje postojanje čakri te nas ne ohrabruje da se bavimo spiritizmom. Duhovna iskustva onih koji rade s čakrama mogu biti vrlo stvarna, ali nisu od Boga.

Galaćanima 1,8-9 nam govori: „Ali kad bismo vam mi, ili kad bi vam anđeo s neba navješćivao neko evanđelje mimo onoga koje vam mi navijestismo, neka je proklet! Što smo već rekli, to sad i ponavljam: navješćuje li vam tko neko evanđelje mimo onoga koje primiste, neka je proklet.“ 

Cijela poruka istočnjačkih religija, uključujući budizam i hinduizam, nepodudarna je s kršćanstvom. Većina religija, uključujući te dvije, traži sljedbenike kako bi se širile, djelovale i postigle nekakvu povezanost s Bogom.

Kršćanstvo je drugačije u tome da Bog sve radi kako bi uspostavio vezu s narodom. Bog je poslao svog Sina Isusa da umre za nas i pobijedi smrt Svojim uskrsnućem. Kada vjerujemo u to i prihvatimo Isusov dar, onda ulazimo u vječnu vezu s Bogom (Rimljanima 10,9-10). 

1. Ivanova 4,1 nam govori da ne vjerujemo svakom duhu, nego da ih ispitujemo da otkrijemo jesu li od Boga. Isto nas poglavlje ohrabruje da, ako smo u Bogu, Onaj koji je veći od nas je onda veći od onoga koji je u svijetu. Isto poglavlje govori o Bogu koji je ljubav i koji pokazuje Svoju ljubav za nas tako što nam daje Isusa kao naknadu za naše grijehe. 1. Ivanova 4,15 kaže: „Tko ispovijeda da je Isus Sin Božji, Bog ostaje u njemu, i on u Bogu.“

U Kristu nema razloga bojati se stvari koje su od ovoga svijeta niti konačne osude. On je sve to nadvladao te je s nama. Nema potrebe da pokušamo manipulirati energije našeg tijela ili se baviti čakrama. Nego, trebamo vjerovati Duhu Svetom koji je u nama te Njega trebamo slijediti (Ivan 14,16-17; 16,13; Galaćanima 5,16-26; Efežanima 6,10-18; 1 Petrova 5,6-9). 

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ida U.

PROČITAJTE JOŠ: