kada se osjećamo odbačeno
Foto: Unsplash

Jeste li se ikada osjećali izostavljeno i odbačeno? Jeste li ikada imali prijatelja kojeg ste smatrali doista bliskim, sve dok niste shvatili da niste pozvani na jednu od njihovih nedavnih zabava?

Jeste li ikad listali kroz Facebook ili Instagram i vidjeli nekoliko prijatelja vani, a vas nisu pozvali?

Jeste li ikada razmišljali satima o popisu upućenih poziva jer ste nastojali uključiti sve, a onda shvatili da mnogi od tih ljudi ne rade isto za vas i stoga se osjećali poraženi?

Nepozvani. Ta riječ bode. Danima razmišljate i osjećate snažnu bol odbačenosti i niste sigurni kome se obratiti jer se pitate tko je doista vaš prijatelj.

Ako ste se ikada tako osjećali, suosjećam s vama. Bila sam blagoslovljena mnogim pozivima tijekom svog života, ali ponekad bih se osjećala odbačeno, izostavljeno i zbunjeno u vezi toga tko su doista moji pravi prijatelji.

Današnji društveni mediji daju mnogo više mogućnosti da potonemo u nezadovoljstvo i zaboravimo na naša čvrsta prijateljstva. Često je bilo trenutaka kad bih se lijepo družila s dragom sestrom, a kasnije toga dana na Instagramu vidim ljude kako se druže i odmah osjetim ljubomoru ili uspoređujem svoja prijateljstva. Radost i zadovoljstvo od jutra odmah bi nestali.

Božji odgovor

Dakle, koji je biblijski i pobožan odgovor na te osjećaje odbačenosti? Bog nam daje mnoga obećanja da mu se obratimo i da nas utješi u doba usamljenosti. Ali nam također zapovijeda da budemo zadovoljni u svim okolnostima. Kao što Pavao piše u Filipljanima 4, „naučio“ je biti zadovoljan u svim okolnostima. Pavao je znao kako biti uvelike odbačen, mnogo više nego što će se mnogi od nas ikada suočiti. Pomaže mi kad se sjetim kako bi poziv na prijateljsku zabavu za Pavla bila jedna od manjih briga.

Rekavši to, Isus i njegovi učenici, poput Pavla i Petra, uživali su u prijateljstvu i postoje dokazi u Bibliji o prijateljstvima koja nisu uvijek bila skladna. Bog uživa u prijateljstvima i stvorio nas je za njih; grijeh dovodi do toga da budemo povrijeđeni u tim prijateljstvima i zato trebamo utjehu. Božja riječ nas podsjeća da će On iscijeliti naša slomljena srca, povezati naše rane i da nas nikada neće napustiti niti ostaviti.

Božja riječ nas također ohrabruje obećanjima o prijateljstvu poput onoga koje se nalazi u Izrekama.

Onaj tko ima nepouzdane prijatelje ubrzo strada, ali postoji prijatelj koji je bliži nego brat (Izreke 18,24). S ovim stihom na umu, prisjetimo se svih vremena kada je Bog odgovorio na naše molitve i dao nam bliske, drage i privržene prijatelje koji nas se drže već dugi niz godina.

Odbacivanje Isusa

Naposljetku, osjećam da je vrlo prikladno zapamtiti kakvu je odbačenost Isus doživio tijekom svog života, na križu i odbacivanje koje trpi do danas. Odbacili su ga farizeji, Židovi i NJEGOVI PRIJATELJI koji su rekli da ga vole i da ga nikada neće napustiti!

U konačnici, Isus je pretrpio najveću odbačenost s kojom bi se itko ikada mogao suočiti kad je njegov vlastiti otac, Bog Otac, okrenuo svoje lice od njega na križu. Kad zamislimo ovu sliku, posramimo se što smo uopće pomislili da smo zabrinuti ili uzrujani zbog gorčine koju osjećamo kad nismo pozvani negdje. Vidimo kako je beskonačno nevažna i konačna odbačenost u usporedbi s našim Isusom koji je pretrpio najgore odbacivanje ikada.

Također se možemo sjetiti da zbog onoga što je Isus učinio za nas, nikada se više nećemo suočiti s odbačenošću od Boga. Kao što piše u 1. Samuelovoj 12,22:

Ta neće GOSPOD napustiti puka svojega, poradi velikog imena svojega; jer prohtje se GOSPODU učiniti vas pukom svojim.“

Dakle, želim vas ohrabriti, sljedeći put kada upadnete u kušnju da se osjećate odbačeno, sjetite se Boga koji je odbačen poradi vas i kako vas je ta odbačenost dovela do toga da budete oslobođeni osjećaja odbačenosti zauvijek!

Autorica: Renee Jenner; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Christian Today

PROČITAJTE JOŠ: