NaslovnicaDuhovnostŠto učiniti kada ste u iskušenju?

Što učiniti kada ste u iskušenju?

Koliko god se “trudili” živjeti po Božjoj Riječi, bit ćemo kušani. Što učiniti kada ste u iskušenju?

Blago čovjeku koji trpi kušnju: prokušan, primit će vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube. (Jakovljeva 1, 12)

Iako je Isus Bog, ostavio je po strani neke privilegije svog božanstva. Ponizio se i postao čovjekom. Iskusio je ljudska ograničenja kao i mi. Bio je umoran. Poznavao je fizičku žeđ i glad. Biblija također uči da je Isus bio kušan. I ostavio nam je primjer koji treba slijediti kada se i sami suočimo s kušnjom.

4 stvari koje trebate učiniti kada ste u iskušenju

Ne mislim o prolaznoj, naizgled benignoj misli o grijehu koja se lako odbacuje. Mislim na one trenutke kada ste poput Petra u dvorištu, srca izbezumljena od straha, sprema počiniti čin kukavičluka i izdaje. Ili David na krovu, koji obuzet vrelom željom požude, tetura na rubu preljuba. Možete li ipak pobjeći iskušenju kada ste tako “zaglibili”?

Kada je đavao iskušavao Isusa da pretvori kamenje u kruh, rekao je: “Ne! Pismo kaže: ‘Ne živi čovjek samo o kruhu'” (Luka 4, 4).

Kada je đavao iskušavao Isusa da mu se pokloni, On je odgovorio: “Pisano je: Klanjaj se Gospodinu, Bogu svomu, i njemu jedinomu služi!” (stih 8).

Kada je đavao naveo Isusa da skoči s hrama u Jeruzalemu, Isus je rekao: “Rečeno je: Ne iskušavaj Gospodina, Boga svojega!”

PROČITAJTE: Kako odoljeti laskanju i nagovaranju na seks?

Iz ovog odlomka vidimo da je Isus osjetio prisutnost i pritisak iskušenja kao i mi, ali nije sagriješio. Umjesto toga, na je svaku kušnju odgovorio stihom iz Svetog pisma

4 stvari koje trebate učiniti kada ste u iskušenju

1. Molite se!

Zamolite Gospodina za pomoć. Možda vam se upravo čini da ćete potonuti pod valovima. Voda vam je do guše. Zavapite s Petrom: “Gospodine, spasi me!” Isus će ispružiti ruku i uhvatiti vas (Matej 14, 30-31).

2. Trčite Isusu, koji je umjesto vas već pobijedio kušnju

Trčanje Isusu je, naravno, ono što činimo kada molimo. Ali kada ste u velikoj kušnji, trčite k njemu po konkretnu, opipljivu pomoć, imajući na umu da je On već pobijedio iskušenje umjesto vas.

Stoga je trebalo da u svemu postane braći sličan, da milosrdan bude i ovjerovljen Veliki svećenik u odnosu prema Bogu kako bi okajavao grijehe naroda. Doista, u čemu je iskušan trpio, može iskušavanima pomoći. (Hebrejima 2, 17-18)

3. Očekujte da će Gospodin dati izbavljenje

Ovo je njegovo obećanje. “Nije te snašla nikakva kušnja koja nije uobičajena za čovjeka. Bog je vjeran i neće dopustiti da budete kušani preko vaših mogućnosti, nego će s kušnjom dati i izlaz da je možete podnijeti” (1. Korinćanima 10, 13). Očekujte da će to ispuniti.

I imajte na umu da Gospodin ima puno načina da vas izbavi. On može poslati nevolju  koja uklanja tvoj apetit za grijehom i vraća tvoju glad za Njegovom Riječi.

PROČITAJTE: 3 razloga zašto prolazimo kroz kušnje

Ali budite sigurni u ovo: “Veći je Onaj koji je u vama nego onaj koji je u svijetu” (1. Ivanova 4, 4b).

4. Popravite kvar i vratite se na pravi put

Konačno, nakon što nađete trenutno olakšanje od Gospodina, vratite se na sretnu, usku cestu pravednosti. Važno je shvatiti zašto i kako smo uopće ušli u iskušenje. Veliki grijesi uvijek slijede male grijehe. Zamolite Gospodina da vas ispita i upozna vaše srce, vaše misli, da vidi ima li u vama ikakva zla i da vas vodi vječnim putem (Psalam 139, 23-34).