Najbolji mogući život na ovoj zemlji jest život koji je svakodnevno ispunjen Duhom!

Mnogima od nas dogodilo se da smo krenuli na put, a onda je automobil iznenadno stao. Kada smo provjerili u čemu je problem, saznali smo da nam je ponestalo goriva. Slično je s našim duhovnim životom. Svakome od nas potrebna je duhovna snaga svakoga dana kako bismo izdržali sva iskušenja, kako bismo živjeli na način koji je Bogu ugodan i kako bismo razumjeli Njegovu volju.

OVA TEMA JEDNA JE OD ONIH KOJA JE U NEKIM CRKVAMA POGREŠNO SHVAĆENA, ALI JAKO VAŽNA!

IAKO JE ONOG DANA KADA SMO SPAŠENI DUH SVETI DOŠAO U NAŠ ŽIVOT, IPAK JE POTREBNO DA SE SVAKODNEVNO ISPUNJAVAMO DUHOM KAKO BISMO MOGLI ŽIVJETI PO BOŽJOJ VOLJI I KAKO BI SE KRISTOV ŽIVOT OČITOVAO U NAMA.

Ako smo se pokajali, povjerovali i nanovo rodili, znači da je Duh Sveti došao u naš život. Isus je rekao za Duha da će biti s nama dovijeka. No iako je ovo velika istina, druga velika istina jest da je potrebno svakog dana ispunjavati se Duhom. To je važno iz dva velika razloga. Prvi je kako bismo shvatili Božju volju za nas, a drugi je kako bi se Kristov život očitovao u nama. Bez svakodnevnog ispunjavanja Duhom ništa od ovog nije moguće. Pogledajmo što Pismo kaže o tome:

Efežanima 5,15-21: 15 Dobro dakle pazite kako živite — ne kao ludi, nego kao mudri, 16 iskupljujući vrijeme jer su dani zli. 17 Zbog toga ne budite bezumni, nego razabirite što je volja Gospodnja. 18 I ne opijajte se vinom, u kojemu je raskalašenost, nego se ispunjavajte Duhom, 19 govoreći među sobom u psalmima i hvalospjevima i duhovnim pjesmama, pjevajući i skladajući Gospodinu u srcu svojemu, 20 svagda i za sve zahvaljujući Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista, 21 pokoravajući se jedni drugima u strahu Božjemu.

15 Dobro dakle pazite kako živite — ne kao ludi, nego kao mudri, 16 iskupljujući vrijeme jer su dani zli. 17 Zbog toga ne budite bezumni, nego razabirite što je volja Gospodnja.

Iako smo možda spašeni kršćani, ipak možemo naš život živjeti ludo, ne koristiti vrijeme da činimo dobro, biti nepromišljeni i ne shvaćati što je Božja volja za nas. Umjesto da naš dan započnemo s molitvom i čitanjem Biblije, dan možemo započeti gunđanjem, vijestima ili društvenim mrežama. Umjesto da odemo u crkvu ili kod brata, ostajemo kod kuće odmarati i gledati nogomet ili neku seriju. Nemam ništa protiv ovih stvari, ali bismo ih sve trebali staviti u drugi plan i naše vrijeme koristiti mudro, činiti dobro i saznati što Bog želi od nas.

ŠTO JE ISPUNJAVANJE DUHOM I ŠTO JE NJEGOVA SVRHA?

18 I ne opijajte se vinom, u kojemu je raskalašenost, nego se ispunjavajte Duhom,

Opijanje je ovisnost i nešto što se ponavlja. Da biste ostali pijani morate stalno piti. Opiti se znači „ISPUNITI SE“, i to toliko mnogo da te piće sasvim obuzme. Na isti način se trebamo “ISPUNITI“ Duhom. Ispunjavati se Duhom je zapovijed, a ne opcija. Postoje dijelovi u Pismu gdje nam apostoli nešto predlažu, ali nam ne zapovijedaju. Ovaj dio ovdje jest zapovijed, i možemo je staviti pored najvećih zapovijedi jer je jednako važna. Ispunjavanje Duhom Božja je volja za nas. Ispunjavanje Duhom je nešto normalno, nije nešto samo za posebne prilike, već za svaki dan, i ispunjavanje Duhom je za sve kršćane, a ne samo za neke. Ova poslanica je čitana svim vjernicima, i to ne samo u Efezu, već u svim crkvama Male Azije. Apostol Pavao se obraća svim vjernicima. Ispunjavanje Duhom nije emocionalno iskustvo. Iako nekada može pokrenuti naše emocije, glavna meta mu je naš um. Ispunjavanje Duhom je kao mana u pustinji. Potrebno nam je svaki dan, ali ne možemo sve uzeti odjednom. Izraelci su manu mogli jesti svaki dan, ali nisu je smjeli uzimati na kile i raditi zimnicu od nje. Isto je i s ispunjavanjem Duhom. Ne možemo se ispuniti za sljedećih mjesec dana, već nam je potrebno svakog dana. Od nas ovisi hoćemo li i koliko biti ispunjeni Duhom. Kao i sve zapovijedi u Pismu, i ovu možemo ignorirati. Možemo biti neposlušni i živjeti bez ovoga. Također biramo koliko ćemo biti ispunjeni. Za ispunjavanje potrebna je ustrajnost. Nije se dovoljno ispunjavati par dana, pa onda par dana ne. David je redovno ratovao i pobjeđivao, a onda se jednoga dana odlučio odmoriti, i baš je tad pao na iskušenju i napravio najveću glupost koja ga je koštala. Isto je i s nama. Baš onda kad se odlučimo ne ispunjavati, možemo pasti na iskušenju. Tada smo laka meta za Sotonu. Treba dati Duhu slobodu da djeluje, i moramo se svojevoljno i svakodnevno otvoriti vodstvu Duha. Sami biramo čime ćemo se ispunjavati. Svakog dana kada se probudimo, odluka je na nama. Hoćemo li se ispunjavati nervozom, gnjevom, nestrpljenjem, lošim vijestima ili ipak Biblijom i molitvom?

Ispunjavanje Duhom nije jednokratno iskustvo. Petar se više puta ispunjavao Duhom, točnije svakog dana. To mu je bilo potrebno kako bi propovijedao Evanđelje. Nama je također isto toliko potrebno kako bismo propovijedali Evanđelje. Ispunjavanje Duhom je praktična stvar. Ne trebamo ga samo kada idemo u neku stranu zemlju i budemo misionari, već svakoga dana kada idemo na posao i u svakodnevnim aktivnostima.

Ispunjenje Duhom dovodi Krista u svaki segment našeg života. Daje nam snagu i znanje da živimo kao Krist, odnosno da Krist živi kroz nas. Ispunjavanje Duhom proslavlja Krista. Ne proslavlja nas, ni Duha, već Isusa Krista.

KAKO IZGLEDA ŽIVOT ISPUNJEN DUHOM?

19 govoreći među sobom u psalmima i hvalospjevima i duhovnim pjesmama,

Cilj Duha je slaviti Boga. Duh nas uči i pokreće da slavimo Boga. Također vidimo da nas okreće jedne ka drugima.

pjevajući i skladajući Gospodinu u srcu svojemu, 

Ovdje vidimo da Bogu nije važno kakav je stil i pravac glazbe, već da je iz srca. Pjevati i skladati u srcu, odnosno u mislima, htjenju i osjećajima.

20 svagda i za sve zahvaljujući Bogu i Ocu u imenu Gospodina našega Isusa Krista,

Jedan veliki znak da smo ispunjeni Duhom jest sposobnost da Bogu za sve zahvaljujemo. Ako se ne ispunjavamo Duhom, ovisit ćemo od okolnosti.

21 pokoravajući se jedni drugima u strahu Božjemu.

Grčka riječ za pokoravati se je hypotasso. Koristi se kao vojni termin koji znači: organizirati vojne trupe pod komandu vođe. U civilnom smislu znači: dobrovoljni stav popuštanja, suradnja, preuzimanje odgovornosti, nošenje tereta… Pokoravat ćemo se jedni drugima samo ako smo ispunjeni Duhom. Tada ćemo dobrovoljno popuštati, surađivati, preuzimati odgovornosti i nositi terete jedni drugih. Žene će se moći podčinjavati muževima samo ako su ispunjene Duhom. Muževi će moći voljeti svoje žene kao što Krist voli Crkvu samo ako se ispunjavaju Duhom.

ŠTO JE POTREBNO KAKO BISMO SE ISPUNJAVALI DUHOM?

Prije svega, sami to ne možemo. To radi Bog. No ono što možemo učiniti jest ŽELJETI da budemo ispunjeni. Ako to ne želimo, nećemo ni biti ispunjeni. Možemo reći da to želimo kao neko lijepo i emocionalno iskustvo, ali to nije to. Ispunjavanje Duhom znači Kristu predati potpunu kontrolu nad našim životom. To znači pustiti ga u svaki segment našeg života i dozvoliti mu da nas mijenja i vodi. Jesmo li spremni na ovu žrtvu, da umremo sebi i da pustimo Krista da živi kroz nas? Ako smo na to spremni i ako se osjećamo siromašnima u duhu, bit ćemo ispunjeni. Najbolji mogući život na ovoj zemlji jest život koji je svakodnevno ispunjen Duhom! Zato molimo, čitajmo Božju Riječ, slušajmo Kristove riječi i ispunjavajmo se njima. Budimo otvoreni za Njega i bit ćemo ispunjeni. Gospodin nam kroz svoju riječ kaže: Ispunjavajte se Duhom!

Autor: Zoran Tornjanski