Štovanje idola: Zašto su Izraelci imali problema sa štovanjem Baala i Ašere?

Štovanje idola bio je čest problem za Izraelce, pogotovo štovanje dva posebna božanstva, Baala i Ašere ili Aštarte.

Bog je jasno pokazao Izraelcima u više situacija da je pogrješno štovati bilo kakvog drugog boga, osim Njega. (Izlazak 20, 3; Ponovljeni zakon 5, 7)

U stvari, oni nisu smjeli ni spominjati imena tih drugih, lažnih bogova. (Izlazak 23, 13) Nisu se smjeli ženiti s onima koji su štovali te lažne bogove, niti sudjelovati u obredima koji su bili poganski. (Levitski zakonik 20, 23; 2. Kraljevima 17, 15; Ezekiel 11, 12)

Kao Božji izabran narod i kao narod kroz kojeg će doći Mesija, Izraelci su se trebali držati visokih standarda. Zašto su neprestano imali probleme sa štovanjem idola? Što je posebno bilo privlačno kod Baala i Ašere?

VIDI OVO: 10 znakova da se klanjate Baalu

Štovanje Baala i Ašere

Nakon smrti Jošue, štovanje idola postao je još veći problem među Izraelcima, posebice štovanje Baala i Ašere. (Suci 2, 10-12) Oba ova lažna božanstva štovali su drevni Feničani i Kanaanci. Baal je bio muško božanstvo, još poznat kao bog Sunca ili groma, dok je Ašera bila primarno žensko božanstvo, poznata još kao božica Mjeseca.

Postojalo je nekoliko primarnih razloga zbog kojih su Izraelci tako lako upali u štovanje Baala i Ašere: seks i status. Prvo, štovanje ovih idola uključivao je kao religijske obrede seks i oblike prostitucije. Izraelski muškarci počeli su se uključivati u seksualni nemoral sa ženama iz drugih nacija, a čineći tako izravno su pokazivali neposluh prema Božjoj zapovjedi, koja je rekla da se ne smiju miješati s onima koji štuju idole. (Brojevi 25, 1-13)

Drugi razlog bio je status. Susjedne nacije štovale su Baala i Ašeru, a Izraelci su željeli biti poput njih. Ova želja za time da se žele svidjeti drugim narodima više od toga da se žele odvojiti kao narod koji pripada Bogu, doveo je do idolopoklonstva. (1. Samuelova 8, 5; 19-20)

VIDI OVO: Pravi razlog zašto je Izrael štovao Baala (to nije bio samo lijepi kip)

Idolopoklonstvo je neprestano iskušenje

Bog je Izraelcima pružio nekoliko mogućnosti za pokajanje, no ciklus štovanja idola, kojeg je slijedilo pokajanje, samo se nastavio. U konačnici, Izraelci se nisu u konačnici pokajali od svoga idolopoklonstva i zbog toga su izgubili Obećanu zemlju, u koju ih je Bog doveo. Porazili su ih nacije Asirije i Babilona.

Idolopoklonstvo je udaljilo Izraelce od Boga i ono i danas nas može odvojiti od Boga. Nakon dugačkog vremena progona i istinskog pokajanja, Bog je ponovno obnovio njihove posjede. Bog je s njima bio strpljiv i pokazao je ljubav, kao što je danas s nama strpljiv i kao što i nama pokazuje ljubav. (1. Ivanova 4, 8; Rimljanima 8, 38-39; 2. Petrova 3, 9)

Za većinu vjernika, idolopoklonstvo je neprestano iskušenje, čak i za one koji su strastveno posvećeni Bogu. (Rimljanima 3, 23; 1. Ivanova 1, 8; 2, 2; 5, 21) Zašto? Jer idolopoklonstvo lako može ući u naše živote neprimijećeno. Ono može preuzeti različite oblike, no u svojoj srži, idolopoklonstvo znači da nešto što je korisno i dobro, kao što su ljubav, novac, sigurnost, uspjeh, itd., pretvori u boga.

U svojoj knjizi ”Krivotvoreni bogovi”, Tim Keller piše o idolima srca: „Krivotvoreni bogovi su bilo što što zauzima središnje mjesto u našim životima, zbog čega bi, kada bismo bez toga ostali, naši životi bilo znatno teži. Ako bilo što u našim životima postane vrijednije od Boga po pitanju vašeg zadovoljstva, značenja života i identiteta, onda je to idol.“

Dok nastavljamo s našim kršćanskim životom, važno je hodati ukorak s Duhom i ne dopustiti da idolopoklonstvo pusti korijena u našim životima. (Kološanima 3, 5; 1. Ivanova 5, 21) Galaćanima 5 16, 25 nas ohrabruje: „…po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela! Ako živimo po Duhu, po Duhu se i ravnajmo!“ U Joni 2, 9 piše: „Oni koji štuju isprazna ništavila milost svoju ostavljaju.“ Bog je naša jedina nada po pitanju prave ljubavi. Potreban nam je Bog kao Gospodin u našim životima.

Izvor: Compellingtruth.org; Prijevod: Ivan H.