10 znakova da se klanjate Baalu

Baal je bio lažni bog opakog židovskog kralja Ahaba i njegove opake žene Jezebele, kojeg je izraelski narod morao štovati za vrijeme proroka Ilije (vidi 1. Kraljevima 18). Kao posljedica toga, za vrijeme tih burnih vremena većina je židova tajila svoju vjeru, ali su se klanjali Baalu kada je to bilo potrebno, ne bi li zadovoljili Jezebelu i ”mainstream” kulturu.

Ista stvar se događa i danas s takozvanim kršćanima, koji prihvaćaju protubiblijska učenja, koja idu u prilog prevladavajućoj kulturi, ali obeščašćuju Boga.

Za vrijeme njegovog protivljenja Jezebeli, Ilija je bivao sve zabrinutiji je se nitko drugi nije priklonio njemu i Gospodinu. Tada mu je Bog rekao da postoji još sedam tisuća, koji se nisu poklonili Baalu (vidi 1. Kraljevima 19 i Rimljanima 11, 2-4).

Izazov s kojim se Ilija suočavao sastojao se u tome što se ostatak naroda skrivao u špiljama (vidi 1. Kraljevima 18, 13), što ga je ostavljalo samoga da se bori protiv mračnih sila, koje su djelovale kroz politički sustav.

PROČITAJTE: Kako prepoznati idolopoklonstvo u vlastitom životu?

U današnji dan, izgleda kao da postoji samo ostatak crkava koje priznaju Bibliju i vjernika koji stoje nasuprot sila pakla, koje djeluju kroz netolerantne aktiviste, čiji je cilj ukinuti prvi amandman, ugasiti vjerske slobode i utišati opoziciju kroz Jezebeline zakone.

U smislu ovog članka koristim izraz ”štovanje Baala” ili ”klanjanje pred Baalom” kako bih ukazao na kršćane, koji se prešutno slažu sa svijetom i kompromitiraju Božju Riječ. Evo deset pokazatelja da ste svoja koljena savinuli pred Baalom:

1. Prihvaćate, slavite i učite o tome da Bog blagoslivlja alternativne oblike bračnih i obiteljskih zajednica, koje obeščašćuju Boga Biblije.

Isus je rekao: „U početku Bog stvori muško i žensko“. Tako je utvrdio da je oblik braka kojeg je On utemeljio onaj između muškarca i žene (vidi Matej 19, 4-6). Nije utemeljio brak između jednog muškarca i više žena, robota (humanoida?) ili bilo kakvog drugog oblika izvan utvrđenog s muškarcem i ženom. Istinsko pridržavanje biblijskog pogleda na brak postao je pokazni znak vjernosti Pismu ili kompromisu s društvom.

2. Živite vrijednosti pop kulture čak i onda kada se one sudaraju s Isusovim načinom.

Velik broj (onih koji odlaze u crkve) poklonika Baala možda ne kažu ili ne propovijedaju pogrešne stvari, ali njihovi životni izbori lažno predstavljaju i izdaju vjeru, koju su oni nekoć propovijedali svecima. (Juda 3)

3. Bojite se predstavljati Krista u javnosti iz straha od progona.

Mnogi vjernici dopuštaju biti uplašeni od strane mainstream kulture i ulaguju se Baalu, zbog njihove velike želje da ”pripadaju” u masu. Ignoriraju činjenicu koju je Isus podučio, a koja kaže da će progonjeni zbog pravednosti biti blagoslovljeni. (Matej 5, 11; 12)

4. Vaša osobna sreća je iznad Božje volje.

Mnogi kršćani iznad svega žude za životom udobnosti i lakoće. Mnogi su zahvaljujući evanđelju prosperiteta, zbog pogrešnih razloga dovedeni u crkvu. No, u istome trenutku kada se kvaliteta njihovog života u opasnosti, oni će se tako nisko prostrijeti pred Baalom da će im se nosevi začepiti od prašine s tla.

Apostol Ivan je s razlogom opominjao vjernike neka ne vole svijet niti stvari od svijeta. (1. Ivanova 2, 15-17)

Naša želja za srećom uzrokuje to da štujemo Boga samo kada je to prikladno, što znači štovanje Baala kada je štovanje Boga neprikladno!

5. Više volite pohvalu ljudi od pohvala Boga.

Toliko ste nesigurni da se klanjate Baalu kako biste prodali svoju dušu za prihvaćanje svojih suradnika, susjeda i kulture!

PROČITAJTE: 3 najveća lažna idola modernog kršćanstva

Apostol Ivan opisao je vaš život kada je napisao da je velik broj vladara među Židovima vjerovao u Isusa, ali su se bojali priznati vjeru jer su više voljeli pohvale naroda od pohvala Boga. Nadalje, apostol Jakov rekao je da je prijateljstvo sa svijetom neprijateljstvo s Bogom. (Jakovljeva 4,4) U svojoj želji da udovoljimo svijetu, mi prestajemo prijateljstvo s Bogom i postajemo prijatelji s Baalom.

6. Nemamo biblijsku percepciju na svijet.

Pogled na svijet i istinu više je oblikovan sekularnom kulturom nego Pismom. Zapravo, životni odabiri pokazuju da svoje vrijednosti, poglede i vizije sekularne kulture stavljamo iznad Riječi Božje.

No jednoga dana, kada svijet i Baalovi štovatelji budu lizali prašinu iz srama, oni koji budu vodili mnoge k pravednosti zasjati će poput zvijezda na nebeskom svodu. (Daniel 12, 2-3) Vaše neznanje i nevoljkost istraživanja biblijskih istina su vaš pad, što rezultira vašoj jadnoj naklonosti Baalu.

7. Razmišljate plitko, poput društva.

Umjesto istraživanja Pisma s ciljem podizanja straha Božjeg i razlikovanja, kako biste mogli primjenjivati Njegovu istinu u kulturi, vi površno vjerujete i promičete poglede pop kulture, sekularnih medija ili vaše političke stranke, bez da ste kopali ispod površine. Posljedično, klanjate se pred Baalom poznatih osoba, koje zarađuju za život na temelju vašeg neznanja.

8. Najprije tražite ”samoostvarenje”, umjesto Božjeg kraljevstva.

Isus je pozvao svoje istinske sljedbenike neka izgube svoj život kako bi ga mogli pronaći. (Marko 8, 35) Neki popularni propovjednici mame ljude obećavajući im da mogu u isto vrijeme ostvariti same sebe i slijediti Boga. Ovo je samo moguće ako osoba uživa u Gospodinu, (Psalam 37, 4) što omogućuje Bogu da vjeruje njihovim željama, s obzirom na to da one potječu iz ljubavi prema Njemu.

PROČITAJTE: 10 znakova da imate idola s kojim vrijeđate Boga, a toga niste ni svjesni

U ovome svijetu, najsvetiji princip je samoostvarenje. U Pismu, najrazumnije djelo jest ponuditi svoje tijelo Bogu i ne prilagođavati se ovome svijetu. (Rimljanima 12, 1-3) Ako je vaša glavna želja u ovome životu samoostvarenje, savinut ćete svoja koljena Baalu, bogu samoljublja. Ako je vaša glavna želja štovanje jedinoga, istinitog Boga, vaše samoostvarenje će biti razapeto, kako bi Krist mogao živjeti kroz vas. (Galaćanima 2, 20)

9. Više se obvezujete političkoj stranci nego Njegovom kraljevstvu.

Lako je dopustiti drugim ljudima i/ili skupini da misli i govori umjesto vas. Problem s ovime jest, da u dvostranačnom sustavu kakvog mi u Americi imamo, gotovo je nemoguće za političku stranku koja želi biti na vlasti da ostane istinita biblijskim standardima.

Stoga, kada slijepo podržavate svoju političku stranku ili vođe (zbog prava, boje kože, rasizma, ekonomske moći ili retorike), neizbježno ćete se naći u situaciji da ćete svoja koljena savijati Baalu.

10. Vaš identitet je namjerno oblikovan stvarima koje Bog nije namijenio za vas.

Kao osobe koje vole Boga, vaš identitet potječe prvenstveno od činjenice da ste dijete Božje. (Efežanima 1, 3-7; 1. Ivanova 3, 1) Kada vaš primarni identitet potječe iz vaše etničke pripadnosti, zvanja ili seksualnih odabira, savinut ćete svoja koljena pred Baalom svaki puta kada odabirete između ovih i biblijskih standarda.

Autor: Joseph Mattera; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Charisma News

NAJNOVIJE!