Kako se riješiti straha od budućnosti?

Moguće je riješiti se straha od budućnosti ako vjerujemo da ona pripada Bogu i da se On brine za najmanji detalj u našem životu.

U životu postoje trenuci kada na budućnost gledamo s uzbuđenjem. Stvari koje smo planirali uskoro će se obistiniti i iščekujemo ih s radošću. U tim vremenima volimo budućnost, pa čak i težimo ubrzati njen dolazak, kao da je to moguće.

Ali postoje i druga vremena u životu kada budućnost uopće nije uzbudljiva. Umjesto toga, budućnost je mračna sjena. Ne vidimo što je pred nama i to nas ispunjava strahom. Nepoznato nas održava budnima noću i kroz glavu nam prolaze pitanja: “Što ako se dogodi to i to? Što ću onda učiniti?”

Teško je ne brinuti se za nepoznato. Nije lako ne bojati se. I može biti teško vjerovati Bogu za budućnost. Ali želimo vjerovati Bogu. Želimo reći s psalmistom:

Stoga, ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u more. Nek’ buče i bjesne valovi morski, nek’ bregovi dršću od žestine njihove: s nama je Jahve nad Vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev! (Psalam 46, 3-4)

Možda se nalazite u situaciji kada ne znate kakva vas budućnost očekuje. Bojite se da niste dovoljno snažni da biste izdržali neku kušnju ili tešku okolnost. Bojite se da će budućnost donijeti nešto teško i bolno. Kada se želimo riješiti straha od budućnosti, trebamo se prisjetiti tri stvari.

1. Bog drži budućnost

Naš Bog je suveren nad svim stvarima. Sve je pod Njegovom kontrolom. On vlada nad ljudskim srcima (Izreke 21, 1). Možemo praviti naše planove, ali Bog je taj koji usmjerava naše putove (Izreke 16, 9). Božje svrhe i planovi se uvijek ostvaruju. Ništa i nitko se ne može miješati u Njegov plan:

“Ja sam Bog i nema drugoga; Bog, nitko mi sličan nije! Onaj sam koji od početka svršetak otkriva i unaprijed javlja što još se nije zbilo! Ja kažem: Odluka će se moja ispuniti, izvršit ću sve što mi je po volji.” (Izaija 46, 9-10)

A sve što se dogodi, Božji je plan. To znači da, iako nam je budućnost nepoznata, nije nepoznata Bogu. Kad teška okolnost dođe u naš život, Bog nije iznenađen zbog toga. A zato što nije iznenađen, znači da se sve događa baš onako kako je to planirao.

2. Bog je dobar

Možemo se utješiti ako znamo da je Bog dobar:

Gospodin je dobar svima, milosrdan svim djelima svojim. (Psalam 145, 9)

Bog se nikad ne mijenja. On je Otac svjetla. On je uvijek dobar. Kao nesavršenim stvorenjima, teško nam je shvatiti što to znači. Čak su i naša dobra djela često vođena pogrešnim motivima. Ali Bog uvijek čini ono što je ispravno. On je izvor svega što je dobro, i sve što nam daje je dobro.

3. Za svoju budućnost možete vjerovati Bogu

Zato što je budućnost u Božjim rukama i zato što je On dobar i radi samo ono što je dobro, možemo Mu vjerovati za svoju budućnost. Možemo se odmoriti u Njegovoj suverenoj skrbi za nas. Okolnosti zbog kojih se bojimo, Bog uvijek koristi za naše konačno dobro (Rimljanima 8, 28-29). On radi na nama, preobražavajući nas na sliku svoga Sina.

Rad u tom procesu može biti težak, a ponekad čak i mukotrpan, ali to je dobar rad. I krajnji će rezultat biti veličanstven kada Njegov rad bude gotov. Možemo pogledati najveću patnju – smrt našega Spasitelja na križu – i vidjeti kako je to iskorišteno za dobro, da nas oslobodi od grijeha i dovede u pravi odnos s Bogom.

Da, budućnost može biti zastrašujuća. Ali Bog vlada i kraljuje nad njom. Iako ne znamo što će se dogoditi, On zna. A budući da je dobar, možemo Mu vjerovati svoju budućnost. Sve što se dogodi nije izvan Njegove providnosti i kontrole. Bez obzira koliko budućnost bude izazovna ili teška, Bog će je iskoristiti za naše dobro.

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!