Što je u Bibliji predstavljao "stup od oblaka danju i ognja noću"?

Što je u Bibliji predstavljao “stup od oblaka danju i ognja noću”? Koja je važnost tog stupa za današnji Božji narod?

Vođe drevne vojske ponekad su koristili signale dima ili vatre kako bi vodili svoje snage kroz divljinu. Stup od oblaka i ognja, kojim su Izraelci vođeni, nije nastao ljudskim putem: bio je to čudesan prikaz Božje prisutnosti koji se pojavio pred njima kada su napustili Etam i ušli u pustinju.

Kako je Bog koristio “stup od oblaka danju i ognja noću”?

Jahve je išao pred njima, danju u stupu od oblaka da im put pokazuje, a noću u stupu od ognja da im svijetli. Tako su mogli putovati i danju i noću. (Izlazak 13, 21)

U stupu od oblaka, sam je Gospodin hodao sa svojim narodom. I iz oblaka se obratio Mojsiju. Tamo se pojavila slava Gospodnja, poznata kao “Šekina” (Izlazak 16, 10). Bilo je to slično načinu na koji se Gospodin već otkrio Mojsiju u gorućem grmu (Izlazak 3, 2) i na Sinaju u grmljavini i munjama (poglavlje 19). Dakle, oblak i oganj su predstavljali božansko vodstvo i zaštitu.

Stup od oblaka trebao je voditi Izraelce danju, a noću osvjetljavati njihov logor.

U Izlasku 14, 24 Bog je uznemirio Egipćane kroz oblak, a Mojsije je to upotrijebio u Brojevima 14, 14 u svojoj molbi Bogu da ne uništi Izraelce zbog njihovog grijeha.

Bog ne napušta svoju djecu

Činjenica da je stup ostao s Izraelom tijekom njihovog dugog putovanja, čak i kada su bili nevjerni, nada je vjerniku da ga Gospodin neće napustiti na njegovom životnom putu. Isus je rekao: “Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta” (Matej 28, 20). Nikada nije razočarao nikoga tko Ga želi slijediti.

Ne postoji životna situacija u kojoj Bog napušta svoju djecu. Prisutan je u najmračnijim “noćima” boli i nevolja, kao i “danima” radosti i blagostanja. Istina, potreban nam je noću, kada shvatimo svoju slabost, možda čak i više nego tijekom dana kada se osjećamo snažno. Iako se ovaj stup danas više ne vidi, Božja moćna prisutnost i dalje se može snažno osjetiti u životu svakog kršćanina. Blago onima kojima duhovne oči nisu toliko zamračene od grijeha da mogu vidjeti vodstvo Božje.

PROČITAJTE JOŠ: