7 stvari koje nas Bog uči kroz naše najbolnije trenutke

Bog nas kroz najbolnije trenutke učini važne stvari. Nikada niste ostavljeni da se sami borite protiv tame. Nikad ne vjerujte u tu laž. On je tamo s vama.

Nekad se život jednostavno čini teškim. Dani su mračni. Nesigurno vrijeme i stres sve veći. Neočekivana dijagnoza ili razarajući gubitak mogu biti previše teški.

Iako naša vjera obično jača u najtežim životnim razdobljima, često nam je teško dok smo usred svega toga. Žudimo za bezbrižnim danima, ali Bog nas uzima za ruku i vodi ravno u najmračnije razdoblje. Ne da nam naudi, nego da dobijemo veću snagu, karakter, pouzdanje, ljepotu i ustrajnost u najdubljem djelu naših duša.

Oni koji danas trebaju svježu nadu, ne zaboravite da vas nikada ne definiraju pogrešne stvari koje vam se događaju, teške okolnosti ili teška razdoblja koja prolazite. Slijedi njegova moćna istina o tim mračnim razdobljima:

„Ti si moj, imaš svrhu, voljen si, divan, hrabar, pozvan i otkupljen za moje svrhe…“, čak i kroz sve teške dane. Pogotovo kroz teške dane.

Ako nosite terete teških trenutaka ili ste još uvijek zarobljeni u teškoj fazi, možda se čvrsto držite prošlih pogrešaka jer vam ih je teško pustiti i krenuti naprijed; onda je možda ovo vaš novi dan. Vrijeme da ispustite terete koje ste predugo nosili i napokon živite slobodno.

Pogledajte unatrag, saznajte sve što Bog ima za vas, pogledajte kakvu snagu i ljepotu je izgradio unutar vas kroz teške dane, a zatim nastavite dalje. Pouzdani u Njega. Jači. Obnovljeni. Otkupljeni. Slobodni.

Što nas Bog uči kroz naše najbolnije trenutke:

1. Uči nas da je veći od onoga što prolazimo.

Ah, Gospodine GOSPODE! Eto, ti si stvorio nebo i zemlju snagom svojom velikom i mišicom svojom ispruženom. Ništa tebi nije preteško“ (Jeremija 32,17).

Bog nas često podsjeća kroz najteža vremena da je veći od bilo koje oluje s kojom se možemo suočiti. Veći je od problema, prepreke, diva i straha. Ništa mu nije nemoguće. On je Bog čuda koji neprestano radi u korist svoje djece, čak i u mraku gdje ne možemo u potpunosti vidjeti. Budući da možemo biti sigurni u ovu istinu, također se potpuno možemo pouzdati u Njega. Možda nećemo sve razumjeti sada, a možda i nikad s ove strane neba, ali Bog je uvijek vjeran. Radi na načine koji su silni i daleko veći nego što ikad možemo zamisliti. Može promijeniti nešto za tren, što bi moglo potrajati godinama da radimo na tome sami.

Isus nam je došao dati život, izobilan i slobodan, ali neprijatelj se tome protivi i dolazi ukrasti, ubiti i uništiti sve što je dobro. Istina, morat ćemo se boriti protiv teškoća, ovaj svijet nije savršen, ali je moć Božja još uvijek veća od djela tame i mnogo jača od bilo čega sa čime se ovdje možemo suočiti.

2. Uči nas da imamo veću ustrajnost.

„Svom radošću smatrajte, braćo moja, kad upadnete u različite kušnje, znajući da prokušanost vaše vjere stvara postojanost. Ali neka ta postojanost bude na djelu savršena, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka“ (Jakovljeva 1,2-4).

Bog u svojoj Riječi priprema naš um za bitku, jer kaže „kad“ se suočavate s kušnjama, a ne „ako“. Svi se suočavamo s teškoćama. Ne zato što nas Bog nekako nije u stanju zaštititi ili nam pomoći, već zato što ovaj svijet nije savršeno mjesto, i zna da ćemo jačati kroz svaku kušnju i izboriti se kad usmjerimo pogled na Njega.

Podsjeća nas da je Njegovo djelo u nevolji veće od onoga što bismo mogli vidjeti u danom trenutku. Ali On nikada ne trati našu bol. Kaže da „prokušanost naše vjere stvara postojanost.“ Izdržljivost. Tako sportaši treniraju. Budemo pritisnuti. To je teško. A ponekad ni ne znamo da ćemo izdržati. On je tamo, upravo s nama, usred svake oluje. Tako da se možemo osloniti, jer nas drži sigurnima sve dok napokon ne kročimo na drugu stranu. Tada često zapažamo da nismo više ista osoba. Naša vjera je ojačana, naš karakter dublji, naši korijeni jači, naša ustrajnost veća – jer smo se morali oslanjati na Njega kao nikada prije.

Foto: Pexels
Foto: Pexels

3. Uči nas da je odmor u Njemu od velike važnosti.

„Primirite se i znajte da ja jesam Bog: ja ću biti uzvišen među poganima, ja ću biti na zemlji uzvišen“ (Psalam 46,10).

Jedna od najtežih stvari koje sam naučila u životu, osobito u teškim vremenima, jednostavno je ovo:

Primiri se.

Kada smo često skloni žuriti i brinuti, to može biti veliki izazov. Ali nikada ne dopustite da vas samo pritisci onoga sa čime se suočavate natjeraju u Božju prisutnost. To su doista najvažnije minute našeg dana; biti mirni, razmišljati o tome tko je On i tko smo u Njemu. Učenje da se odmorimo u Njemu nije lijenost. Nikada nije izgubljeno vrijeme. Samo donosi mir vašem duhu i snagu ​​za vaš dan. Nikad ne padajte na laž da nemate vremena ili da se ionako ništa neće promijeniti. Hoće, doista, mnogi od nas smo to prošli i vidjeli utjecaj na naše živote i sve one oko nas!

Možda sve do sada nije bilo kako ste planirali. Možda se vremena čine teška ili niste sigurni što Bog radi kroz tešku sezonu u ovom trenutku. No, što god vas muči, povjerite našem Silnom Bogu, to je najsigurnije mjesto. Molite, razgovarajte s Njim. On zna sve vaše brige i stalo mu je. Čitajte Njegove riječi i molite ih natrag Njemu. Držite se svakog obećanja nade. Razmišljajte o njima dan i noć. Zapišite ih, objesite ih po vašem domu ili ih stavite u vaš automobil. Božje istine i vrijeme provedeno s Njime pomoći će nam da se prestanemo vrtjeti u ciklusu brige, dok držimo svoje srce i fokus na Njemu.

4. Uči nas da je radost izbor.

„Radujte se u Gospodinu svagda! Opet ću reći: radujte se!“ (Filipljanima 4,4).

Radost je izbor, ali može biti težak izbor u teškim vremenima. Prava radost nije nešto što možemo proizvesti sami, ili pokušati staviti lažno, sretno lice, pretvarajući se da je sve u redu. Daleko je više od toga. Autentična je. Stvarna. I moćna. Biblija je jasna da moramo „izabrati“ radost tijekom teškoća. I da je „radost GOSPODNJA, vaša snaga“ (Nehemija 8,10).

Ako nam je potrebna dodatna snaga u našem danu, radost će nam pomoći. Ne dopustite da neprijatelj ukrade vašu radost slušajući njegove laži. Usredotočite se na istinitost Božje riječi, preskočite njegove zamke. Znajte da je razlog zašto je to toliko važno i zašto đavao to toliko mrzi taj što se tamo nalazi veća sila. Bog je vjeran da nam pomogne i postoje daleko veće stvari ispred nas!

5. Uči nas da je oprost = sloboda.

„Podnosite jedni druge i opraštajte si međusobno ako tko protiv koga ima kakvu pritužbu. Kao što je i Krist vama oprostio, tako oprostite i vi“ (Kološanima 3,13).

Oprostiti onima koji su nas povrijedili, pa čak i samima sebi zbog prošlih grešaka, može biti najteže sa čime se ponekad suočavamo. Možemo prebroditi prepreke teških vremena, ali izdaja, slomljeni odnosi i duboke povrede mogu ostaviti rane koje izgledaju predugo otvorene. Teško je ponovno pronaći mir. Želimo brzo „preboljeti“ ili se pretvarati da se nije dogodilo.

Drugom prilikom, jednostavno ne „osjećamo“ da je opraštanje ispravno. Može se nekako činiti da imamo pravo ostati ljuti ili čak tražiti osvetu. Ali praštanje, bez obzira kako se osjećamo, uvijek je pravi izbor. I to je jedini način na koji možemo istinski krenuti dalje, preboljeti povredu ili bolne okolnosti, prema slobodi u koju Bog želi da uđemo. Možda se to neće dogoditi odjednom; većinom je svakodnevni izbor da nastavimo živjeti u oprostu. Možemo čak pomisliti da je iza nas, a zatim nas memorija ponovno pritisne i shvatimo da je još uvijek tu. Nemojte odustati. Bog razumije bol koju nosite. Isus je sam prolazio kroz veliku izdaju i povredu onih koji su nekad blisko hodali s Njim. On je taj koji ima moć otkupiti čak i najteže okolnosti. I On može izliječiti slomljenost koja je uništila naše živote.

6. Uči nas dublju poniznost, mir i ovisnost o Njemu.

„Ne brinite se ni za što, nego u svemu — molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem — iskanja svoja obznanjujte Bogu. I mir Božji, koji nadilazi svaki razum, čuvat će srca vaša i misli vaše u Kristu Isusu“ (Filipljanima 4,6-7).

Ponekad nam Bog daje nešto što nikada nismo sanjali da bismo mogli podnijeti. Zato što stvarno ne možemo. Zna da je preveliko za nas, stoga nas poziva da se oslonimo na Njega, dopustimo Njegovom Duhu da nam da snagu koju trebamo da bismo nastavili. Ništa ne može slomiti ponos u našim životima osim žestoke kušnje ili teške okolnosti. Koliko god bilo teško, ako smo spremni dopustiti Bogu da radi na promjeni naših srca, teška vremena mu daju priliku da proizvede dublju poniznost i više oslanjanja na Njega.

Ne postoji ništa što nam treba više u ovom životu od odnosa s Kristom našim Gospodinom. On je taj koji se nikada ne mijenja, naša stabilnost u teškim vremenima, naša stijena i utočište. Teška vremena imaju moć da nas ili odgurnu i odvedu u gorčinu, ili da se približimo Bogu, jer znamo da ne postoji drugi način.

Evo istine koju mnogi od vas možda znaju zbog prolaženja teških vremena: Mir nikada ne ovisi o našim okolnostima. Isus je gdje se nalazi istinski mir. Naš se svijet može kovitlati oko nas, ali On obećava da će one čiji su umovi i srca usredotočeni na Njega držati u savršenom miru.

7. Uči nas da se pouzdamo u Njegovu svrhu, čak i kroz mračna razdoblja.

„Ali on je jedinstven i tko će ga odvratiti? Jer što njegova duša poželi, to će i učiniti“ (Job 23,13).

Koliko god nas teška vremena mogla iznenaditi, Boga se nikada ne može iznenaditi. On zna naš način i ima plan. Obećava da će nas izvesti „kao zlato“ s dubljom snagom iznutra, većim planom i svrhom za sve što nas je pozvao da učinimo. Nikada neće tratiti teška razdoblja u našem životu, već će ih sve koristiti kako bi izveo svoje savršene planove i dizajn. Nismo u kontroli, većina nas to jako dobro zna iz životnih okolnosti, ali živimo za Onoga koji jest. A kada okolnosti izgledaju teške i pritišću nas, možemo ostati sigurni da Bog nije izgubio kontrolu. On vidi sve, zna sve i radi u našu korist čak i kad ne možemo u potpunosti vidjeti što je izvan toga. Njegova riječ nas podsjeća da može donijeti ljepotu iz pepela. Svaki trag tame iz pepela, svaka promjena sjena, svaka borba i duboka bol na kraju će nestati. Ali njegova snaga ostaje. On nas nosi kad ne možemo pronaći put, izvlači iz jame očaja i obećava da će uvijek biti s nama.

Nikada niste ostavljeni da se sami borite protiv tame. Nikad ne vjerujte u tu laž. On je tamo s vama. On vam je blizu. I bori se za vas danas.

Autorica: Debbie McDaniel; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: