4 stvari koje djeca dokazano nasljeđuju od majki

Znanstveno je dokazano da postoje neke stvari koje djeca najčešće nasljeđuju od svojih majki, dok za očeve nije dokazan sličan utjecaj, a tiču se i izgleda i ponašanja.

Otkrijte o čemu je riječ i provjerite koliko toga možete primijeniti na vlastitom primjeru:

Inteligencija

Šanse da naslijedite “maminu pamet” znatno su veće nego da ste je naslijedili od oca.

U istraživanju provedenom u Glasgowu u kojem je sudjelovalo 12.000 mladih ljudi starosne dobi od 14 do 22 godine većina ispitanika imalo je isti ili maksimalno 15 bodova veći, odnosno manji, koeficijent inteligencije od svojih majki.

Navike spavanja

Ako imate problema sa spavanjem, mogući krivac za to je vaša mama. U stručnom časopisu “Sleep Medicine 2017.” godine objavljeno je istraživanje koje je otkrilo da majke često prenose svoje navike spavanja na svoju djecu, tako da djeca žena koje pate od nesanice najčešće spavaju manje od ostale djece. Znanstvenici nisu uočili takve nasljedne osobine od očeva.

Mladolikost

Ako vaša majka izgleda mladoliko, onda su ženska djeca prave sretnice jer su im puno veće šanse da će i one tako izgledati u njenim godinama.

S njemačkog instituta za biologiju starenja “Max Planck” dokazali su da DNK iz mitohondrija, koji nasljeđujemo direktno od naših majki, može djelomično kontrolirati i način na koji starimo.

Menopauza

Velika je šansa da će žene ući u menopauzu otprilike u isto doba života kada i njihova mama. Istraživanje provedeno 2011. godine na britanskom institutu za proučavanje raka u kojem je sudjelovalo preko 2000 žena pokazalo je da preuranjena ili zakašnjela menopauza, odnosno ona koja se pojavljuje prije 45 i nakon 55 godine, može biti nasljedna.

Žene čije su majke prošle kroz takve menopauze imaju šest puta veće šanse da će se to dogoditi i njima od žena čije su majke imale menopauzu u razdoblju između 45. i 55. godine.

NAJNOVIJE!