4 stvari koje će se dogoditi vašem tijelu kada počnete jesti bademe
Snimka zaslona: YouTube/Brightside

Bademi vam mogu spasiti život, a u nastavku donosimo četiri nevjerojatne stvari koje će se dogoditi vašem tijelu ako ih svaki dan počnete jesti.

U jednom istraživanju je pokazano da nedovoljno konzumiranje orašastih plodova povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jedna vrsta tih plodova jesu bademi, koji nisu samo ukusni, nego i iznimno zdravi.

Donosimo 4 stvari koje se dogode vašem tijelu kada počnete svaki dan jesti bademe.

1. Smanjenje akni

Prema istraživanju, pacijenti koji imaju mnogo akni imaju manje vitamina E u krvi. Konzumiranje badema je gotovo tradicionalan lijek za akne. Bademi su puni vitamina E i antioksidanata koji mogu pomoći pri obnavljanju kože i uklanjanju akni ako vam ne smeta visoka količina omega-6 masti.

VIDI OVO: Kako orasi utječu na zdravlje srca? Ovo će vas iznenaditi!

2. Pomaže u liječenju dijabetesa

Istraživanje je pokazalo da osobe koje pate od dijabetesa tipa 2 pokazuju poboljšanje ako svaki dan jedu bademe. Ne samo da oni pomažu pri odčepljenju arterija i smanjenju „lošeg“ kolesterola, nego ujedno doprinose smanjenju šećera u krvi zahvaljujući mineralima, piše Brightside.

stvari koje će se dogoditi vašem tijelu kada počnete jesti bademe 1

3. Pomaže pri oporavku od porođaja

U Indiji postoji duga tradicija – jedenje badema je tako postao prirodan lijek za regulaciju probave i dobivanje energije. Bademi su ključan sastojak njihove dijete te se često preporučaju ženama koje su rodile kako bi se što brže oporavile i izbjegle pojavu strija.

4. Vaše će dijete možda biti pametnije

Bademi poboljšavaju moždanu aktivnost. Samo 74 grama badema na tjedan može pomoći vašoj bebi da bude pametnija. Tako je provedeno istraživanje nad 2 208 trudnica. Njihova djeca su tada promatrana kada su imala jednu, pet i osam godina. Djeca čije su mame jele bademe tijekom trudnoće su imala bolje rezultate na testovima inteligencije.

Bonus: sirovi, namočeni ili prženi bademi?

Bademi imaju ista svojstva kada su prženi ili sirovi. No, ako ih ostavite u vodi preko noći i ogulite, možda će imati manje tanina koji dugoročno može smanjiti upijanje nutrijenata. No, nedavna istraživanja nisu pronašla dokaze za tu tvrdnju.