stvari najgori utjecaj na zdravlje
Foto: Vintage photo created by jcomp - www.freepik.com

Njemački istraživači su ispitali koje tri stvari imaju najgori utjecaj na vaše zdravlje, pa i stvaraju rizik od prerane smrti. To smo i znali, no oni su potvrdili.

Nekoliko radnika s visokim krvnim tlakom koji su praćeni skoro 18 godina te imaju stresan posao i loš san imali su tri puta veću vjerojatnost da će umrijeti od srčanih bolesti od onih koji su dobro spavali i koji nisu imali problema na poslu.

– Čak 50 posto odraslih ima visok krvni tlak. To je glavni faktor rizika za srčani udar, moždani udar, bolesti bubrega i preuranjenu smrt.

PROČITAJTE: 6 znakova da vaš duh i duša trebaju odmor

Brojne studije su otkrile povezanost između povećanog stresa na poslu i kasnijeg rizika od oboljenja krvožilnog sustava. Poremećaji sna također su povezani s povećanim rizikom – kaže dr. Greg Fonarou, profesor kardiologije.

Prema vodećem istraživaču, spavanje bi trebalo biti vrijeme za rekreaciju, odmaranje i vraćanje energije. Ako vam je stresno na poslu, san vam pomaže da se oporavite. Nažalost, loš san i stres na poslu često idu ruku pod ruku, a u kombinaciji s visokim tlakom, učinci su još pogubniji.