5 stvari koje treba izbjegavati kada tražite „gospodina Pravog”

Mnoge djevojke čekaju na ”gospodina Pravog” koji će ih upotpuniti. Donosimo stvari koje treba izbjegavati u potrazi za ”gospodinom Pravim”.

Prijateljica i smo stale kako bi se divile predivnim dijamantnim prstenima u izlogu zlatarnice. Ona je duboko udahnula. „Jednog dana”, rekla je, „jednog će mi dana Bog donijeti nekoga i imat ću zaručnički prsten”.

„Božje je vrijeme savršeno”, rekla sam.

„Znam znam”, rekla je ona, „Ali što da radim dok čekam? Ne pomlađujem se. I noći su, pa, jako samotne…”

Moja prijateljica glas je za sentimente milijuna žena koje žude i očajavaju za „gospodinom Pravim” koji će im dati ljubav i posvećenost.

Neki ga nađu na internetu. Neki ga upoznaju pod neobičnim okolnostima. A neke, koje ga nisu ni tražile, se iznenadno zaljube.

VIDI OVO: Kako ću znati da sam našao osobu koju mi je Bog namijenio?

Istražimo kako je ova posljednja skupina to postigla. Prvi trag nije što su one učinile, nego što su izbjegle činiti.

Ovo je pet stvari koje treba izbjegavati dok čekate „gospodina Pravog”

1. Izbjegavajte laž da će drugo ljudsko biće biti izvor vaše radosti

David je pao u zamku. Vidio je predivnu Bat Šebu. Njegove su žudnje otišle u petu brzinu. I tada su laži glasno zapjevale – ona će mu donijeti sreću, zadovoljstvo i radost.

Motiviran tim prijetvornim žudnjama, David je djelovao.

Kao što stoji u 2. Samuelu 11, on je poslušao svoje osjećaje. I svi mi znamo da oduke, koje donosimo isključivo osjećajima, dovode do eksplozije razočarenja.

David je to naučio iz prve ruke. Njegova potraga za zadovoljstvom pretvorila se u grijeh. Tada je to prešlo u preljub, obmanu i ubojstvo.

Hvala ti, Davide, za ovu lekciju. Sada znamo da, ako se netko pojavi s osmijehom koji interpretiramo kao mogu-ti-donijeti-radost obećanje, možemo odmah bježati. Očekivanje da će neka druga osoba biti izvor naše radosti je kao jedenje sladoleda i očekivanje da ćemo smršaviti. Ta su očekivanja neispravna.

VIDI OVO: Čestitke za vjenčanje: 80 najljepših želja i poruka mladencima

Umjesto toga, mi, koji smo ustrajni u ovome, izjavljujemo da naša radost dolazi od Gospodina. Ona traje. Ona nas ispunjava. I čak i kada su nam noći samotne, Njegova radost nikada ne odlazi.

Isus je rekao: „Tako dakle i vi: sad ste u žalosti, no ja ću vas opet vidjeti; i srce će vam se radovati i radosti vaše nitko vam oteti neće” (Ivan 16,22).

Molitva: Gospodine, ne dopusti mi da zaboravim da si Ti i samo Ti, izvor more radosti.

2. Izbjegavajte uspoređivati vašu situaciju s tuđim situacijama

„Mrzim Valentinovo”, jedna je žena na okupljanju rekla, „Kutije čokolada, crvene ruže i parovi koji se drže za ruke me iritiraju. Oni me podsjećaju da nemam nikog posebnog u svom životu”.

Ona nije sama u tome. Ana je pala u sličnu zamku uspoređivanja. Detalji su u 1 Samuelu 1. Penina, koja nije imala problema s rađanjem, je jako živcirala Anu koja nije mogla roditi.

„(…)Jahve joj ne bijaše dao od srca poroda. Uz to joj je suparnica njezina zanovijetala da je ponizi što joj Jahve ne bijaše dao od srca poroda. Tako je bivalo svake godine kad god bi polazili u dom Jahvin: Penina je zanovijetala Ani. Ana je stoga plakala i nije htjela jesti” (1 Samuel 5-7).

Ana, u svojoj tuzi, je odbijala jesti – mnoge od nas čine suprotno. Kada tuđa sreća naglašava našu nesreću, mi se okrenemo hladnjaku kao utjesi. Teško je priznati, ali svakim zalogajem se nadamo utažiti bol.

No iako nas iznutra boli, Bog i dalje djeluje. Dok mi razmišljamo o onome što drugi imaju, Bog već ima plan za nas. Dok čeznemo za ispunjavanjem potrebe, Bog ima ono što nam treba.

VIDI OVO: Zašto je Bog stvorio brak?

Imao je plan i za Anu. Budući da se nije prestala moliti, Bog joj je dao da zatrudni i rodi sina.

Anina je molitva bila ustrajna. I naša isto treba biti: Gospodine, čuvaj me od iskušenja da zavidim drugima. Umjesto toga, daj mi zahvalno srce za sve ono što činiš u mom životu.

3. Izbjegavajte laž da će vas netko poseban učiniti cjelovitom osobom

„Osjećate se nepotpunima? Tražite dio vas koji nedostaje? Ne tražite dalje, ljubav vašeg života vas čeka. Pridružite se….”

Ova reklama samo je jedna od mnogih reklama koje iskaču i naglašavaju laž da nismo potpuni ako uz sebe nemamo još nečije toplo tijelo.

To je jedan od načina na koji nas Sotona, kradljivac, pokušava obmanuti. Isus je rekao: „Kradljivac dolazi samo da ukrade, zakolje i pogubi. Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju” (Ivan 10,10).

Isus je došao učiniti nas potpunima, učiniti naše živote i dane potpunima.

VIDI OVO: 7 znakova da je vaša veza potvrđena od Boga

Tijekom tih dugih noći kada nas ubija da-barem-imam-nekog misao, mi pronalazimo slobodu u objavi da je Isus jedini koji nam može pomoći ispuniti tu prazninu. On i samo On zna što trebamo da naša gladna duša bude sita.

Sa Svojom nadnaravnom sposobnošću, On smiruje naše tjeskobno srce.

Molitva: Gospodine, Ti vidiš moju želju da se osjećam cjelovitom. Zahvaljujem to što znaš kako ublažiti moje želje i slavim Te što mi daješ zadovoljstvo u mojim danima i mir u mojim noćima.

4. Izbjegavajte spuštati svoje standarde

Što je Samson dobio od Delile da je ušao u tako destruktivnu vezu? Suci 16 nam govore da je Samson bio predan Bogu od kada je bio beba. No, čak i sa saznanjem da će ga Delila prodati Filistejcima, on joj je rekao svoju slabost. Delila je dobila nagradu za tu informaciju, a Samson je zarobljen.

Ne znamo zašto se Samson zaljubio u Dalilu. No znamo jedno: da mu je uvjerenje bilo jače od želje da ne bude sam, njegova bi priča bila potpuno drugačija.

Nemogućnost postavljanja jasnih standarda otvara vrata neugodnim i ponekad ružnim iznenađenjima. Ujedno potpuno baca mudrost kroz prozor te dovodi do mogu-ga-promijeniti zablude.

VIDI OVO: Kako mogu znati što mi je Bog namijenio – brak ili samački život?

Nitko ne može promijeniti drugu osobu. Umjesto, dok čekamo, mi prilagođavamo listu kvaliteta koje potencijalni životni partner treba imati. Bogu je drago kada Mu izrazimo svoje želje u detalje. I svaka se treba poklopiti s Njegovim standardima – moralima, etikom i uvjerenjima koje Njega časte.

„Nikada se nemojte udati za nekoga tko vas voli više nego što voli Boga” je odličan savjet. Kada vaš budući supružnik Boga voli iznad svega, onda su mu prioriteti na mjestu.

Molitva: Gospodine, otvori mi oči da vidim što leži ispod površine. Pomozi mi da budem čvrsta u svojim očekivanjima i standardima.

5. Izbjegavajte zanemarivati vašu pravu ljepotu

Znojenje na satima zumbe, obraćanje pozornosti na kile i zdrav život su važne stvari u životu. No ljepota koju najviše treba održavati jest unutarnja ljepota. Psalmist opisuje kako smo stvoreni. „Jer ti si moje stvorio bubrege, satkao me u krilu majčinu. Hvala ti što sam stvoren tako čudesno, što su djela tvoja predivna. Dušu moju do dna si poznavao” (Psalmi 139,13-14).

VIDI OVO: 4 velike laži o životu samaca

Čudesno? Tako nas je Bog stvorio. Naša dužnost jest održavati to slijeđenjem ovih koraka:

  • čišćenje nečistoća grijeha
  • uklanjanje tragova inferiornosti
  • brisanje brige
  • nanošenje seruma vjere
  • nanošenje podloge Božjih obećanja

Konačni rezultat jest sjaj iznutra. Te će kvalitete privući tu posebnu osobu koja se isto moli za supružnicu s unutarnjom ljepotom.

Molitva: Gospodine, hvala Ti što mi pomažeš preusmjeriti fokus sa fizičkog na duhovno. Slavim Te jer me vodiš u stvaranju sjaja u meni dok čekam osobu za kojom moje srce čezne.

Dok čekamo tu posebnu osobu, Bog isto čeka. Dok gledamo sat kako otkucava, On čeka da pokažemo vjernost Njegovoj Riječi. Dok liječimo prazninu u svojim srcima, on čeka da pokažemo vjeru u Njegova obećanja. Dok se borimo sa sumnjom, Bog čeka da postanemo uvjereni u Njegov savršeni plan i Njegov savršeni izbor.

Autorica: Janet Pérez Eckles; Prijevod: Mislav U.; Izvor: Crosswalk.com