3 stvari koje Bog želi da naučite kada ste u boli ili patnji
Foto: Pixabay

Ako je dobar, zašto dopušta patnju i bol? Postoji nekoliko stvari koje Bog želi da naučite kada ste u boli ili patnji.

Mnogi od nas misle da ako je Bog toliko dobar, zašto dopušta da prolazimo kroz boli i doživljavamo poraze u našim životima. Da budem iskrena, i ja sam si postavljala to pitanje. Na sreću, Bog je dobar i daje nam odgovore u svojoj Riječi.

Ako se pitate zašto Bog dopušta da prolazimo kroz bol i poraz, dopustite da vas ohrabrim: On vas voli, i zato dozvoljava da se to događa. Dopustite mi objasniti.

Dobar Otac u pokvarenom svijetu

Prijatelji, živimo u pokvarenom svijetu uprljanom grijehom. Kada je Bog sve stvorio, rekao je da je “dobro”. Tada nije bilo kaosa, boli i patnje.

Tada, čovjekova prehrana se sastojala od voća, ali se čovjek nije žalio, jer je tako bilo (vidite Postanak 2,15-17). Čovjek je bio budan danju, a spavao je noću, i imao je dan odmora na kraju tjedna. Da, život je bio jednostavan, ali nije bilo patnje.

A onda je grijeh došao u svijet. Sotona je prevario Evu i ona je jela zabranjeno voće, davši svom mužu pa je i on jeo. Tada je došla smrt (vidite Postanak 3).

Sada pitamo: koju je ulogu Bog imao kada su smrt i bol došli u svijet? Nikakvu. On je stvorio, dao život, uredio, dao čovjeku da vlada nad svim, i upozorio ga na opasnost što će se dogoditi ako pojede ono što je zabranjeno. Ali čovjek je bio neposlušan, i došla je smrt i patnja.

Ipak, što je Bog učinio nakon što su Adam i Eva pali? Obukao ih je (vidite Postanak 3,21). Tisućama godina kasnije, On je odustao od svog jedinorođenog Sina, Isusa Krista, da bi mi bili spašeni od grijeha i obnovljeni u Njemu koji nas je toliko volio (vidite Ivan 3,16). Da, Bog je ostao dobar kroz sve to.

Ako je dobar, zašto dopušta patnju i bol?

Sada vi to pitate, zašto Bog dopušta bol, patnju i poraz u naš život? Dopustite da vam ponudim tri odgovora.

1) Kako bi uvidjeli težinu naših odluka

Bog nije spriječio Adama da sagriješi (vidite Postanak 3,1-9, u kontekstu). Umjesto toga, upozorio je čovjeka i dopustio mu da odluči sam za sebe. Bog nam je dao slobodnu volju i želi da je koristimo. Čineći to, mi upoznajemo posljedice naših odabira i shvaćamo da slobodna volja nije nešto što trebamo uzimati zdravo za gotovo.

Grijeh je grijeh, i uvijek će imati grozne posljedice. Bog želi da to shvatimo te svojevoljno činimo što je dobro i ispravno, ne zato što nas On prisiljava na to.

2) Kako bismo postali mudriji

Nakon što smo shvatili težinu naših odluka, darovana nam je prilika da rastemo u mudrosti – ili ne. To ovisi o nama. Hebrejima 5,14 nam govori:

“A za zrele je tvrda hrana, za one koji imaju iskustvom izvježbana čula za rasuđivanje dobra i zla.”

Kada iskustveno rastemo u mudrosti, možemo postati ljudi koji će biti sposobni i spremni izabrati ono što je ugodno Gospodinu.

3) Kako bi nam pokazao da nam je vrlo potreban

Posljednje i najbitnije, u Bogu naš bol i patnja nas ne bi trebale ozlijediti. One su tu kako bi uvidjeli našu očajnu potrebnu za Njim. Primijetite što je Bog rekao Pavlu kada je bio u boli:

“Dosta ti je moja milost jer snaga se u slabosti usavršuje.” (2. Korinćanima 12,9)

Ono kroz što prolazimo je možda posljedica naših izbora, ali Bog uvijek ima dobar plan za nas (vidite Jeremiju 29,11). On će uvijek učiniti ono što će biti dobro za nas (Rimljanima 8,28-30).

Autorica: JB Cachila; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Today