kršćani na društvenim mrežama
Foto: Pexels

Društvene mreže mogu pomoći za širenje Radosne vijesti, no postoje stvari koje kršćani trebaju prestati raditi na društvenim mrežama.

Moć društvenih mreža je dokazana u obje krajnosti. Može donijeti promjenu tako što će ohrabriti ljude da djeluju ispravno, a može i prouzročiti štetu kada se ne koristi pravilno. Iz ovog razloga je uvedena internet etika ukazivanja na određene modele ponašanja kojih bi se trebali paziti.

Svrha internet etike se može sažeti u jednoj rečenici: “Razmislite prije nego što kliknete.” Podsjeća korisnike da budu odgovorni te ne objavljuju neprikladni materijal ili komentare koji bi mogli uvrijediti druge ili prekršiti zakon. Kršćani bi to trebali znati, i postaviti još viši standard za sebe.

Slijede pet stvari koje bi kršćani trebali izbjeći činiti na društvenim mrežama:

Pokazivati previše kože

Postoje kršćanke koje opravdavaju nošenje kratkih hlačica i majica. Zaboravljaju na Božje upozorenje da ne izazivaju druge da posrću (1. Korinćanima 10,32). Kada sumnjate u vlastito odijevanje, trebali biste zapitati sebe biste li odjenuli tu haljinu da se Bog pojavi pred vama.

PROČITAJTE: Trebaju li kršćani koristiti društvene mreže?

Ali nisu samo žene te koje su krive za ovo. I neki muškarci kršćani također vole pokazivati svoja tijela u namjeri promoviranja zdravog života. Trebali bi se podsjetiti da Bogu taština nije ugodna (1. Ivanova 2,16).

Otkrivati ​​previše o sebi

Drama kraljice su po cijelom Facebooku, uključujući i kršćane koji bi trebali pokazuju pobjednički život. Umjesto da ohrabruju druge da Bog radi u njihovim životima, oni pokazuju poraz objavljujući ga cijelom svijetu.

Osuđivanje

Ako se stalno objavljuju tuđe pogreške s osuđujućim tonom, to ostavlja negativnu sliku o kršćanstvu. Postoje prikladnije platforme za iskazivanje Božjeg nezadovoljstva grijehom poput propovjedaonica ili online blogova. Ako pišete blog, pobrinite se da poruku iznesete s ljubavlju i brigom, a ne s mržnjom i fanatizmom.

PROČITAJTE: 7 pitanja koja si morate postaviti prije objavljivanja na društvenim mrežama

Ulaženje u rasprave

Kao kršćani, trebali bi biti svjetlo svijeta (Matej 5,14-16), a ne da pridonosimo političkoj buci koja se neće završiti bez obzira što mi rekli. Uvijek je bolje moliti se, nego uznemiravati se različitim mišljenjima drugih.

Tračanje

Neki kršćani vole tražiti molitvu za druge koji prolaze kroz tešku fazu u svojim životima, bilo na fakultetu, poslu, zdravlju, braku ili nekom drugom odnosu, itd. Nevjernici koji čitaju takve objave neće željeti povezati se sa crkvom u kojoj će biti ogovarani pod maskom traženja molitve i potpore.

Autor: Felix N. Codilla III; Prijevod: Ivana R.; Izvor: Christian Post