Naslovnica Zdravlje 10 stvari koje ne treba raditi prije odlaska liječniku

10 stvari koje ne treba raditi prije odlaska liječniku

Jeste li znali da 30% ljudi koji pokušaju sami sebi postaviti medicinsku dijagnozu završi s ozljedama ili smrću, kako navodi jedno istraživanje. Iako je najvažnija prosudba liječnika, postoje neke stvari koje ne trebate raditi kako bi dijagnoza bila što točnija.

1. Nemojte lakirati nokte prije odlaska dermatologu

Dermatologija se bavi s više od 3 000 bolesti. Tijekom detaljnog pregleda, liječnik može pregledati ne samo kožu nego i nokte. Mnoge se gljivične infekcije javljaju upravo na noktima, zbog čega ih liječnik mora pregledati.

Osim toga, mnoge promjene na noktima ukazuju na bolest na drugim dijelovima tijela, piše Brightside.

2. Nemojte piti alkohol prije testiranja kolesterola

Iako pivo i žestoka pića nemaju kolesterola, imaju jako puno šećera zbog čega će skočiti razina kolesterola u tijelu. Te će se razine u dogledno vrijeme vratiti u normalu, ali liječnik će možda dobiti netočne rezultate.

3. Nemojte piti previše vode prije testa mokraće

Mokraća je 99% voda i 1% kiselina, amonijak, hormoni, mrtve tjelesne stanice, proteini i slično. Koncentracija tvari koje su bitne za analizu vrlo je mala. Ako budete pili previše vode, koncentracija će biti još manja, što će potencijalno otežati provedbu testa.

4. Nemojte koristiti dezodorans prije mamografije

Zabranjeno je koristiti dezodorans prije odlaska na mamografiju zato što on sastoji tragove metalnih supstanci. Zbog toga se tijekom pregleda može dogoditi da se supstance iz dezodoransa zamijene za kalcifikaciju, što je znak nastanka raka. 

5. Nemojte jesti crvenu hranu prije kolonoskopije

Hrana koja je prirodno crvena može obojati debelo crijevo, što može utjecati na pregled. Ono što ne bi trebalo jesti barem tjedan dana prije pregleda su cikla, borovnica, rajčica, umak od rajčice, crveno obojani slatkiši i slično.

Treba pripaziti i da se prije ovakvog pregleda pije samo čista, tekuća hrana.

6. Nemojte jesti slanu hranu prije pregleda krvnog tlaka

Preporučuje se ne jesti više od 2,3 grama soli u danu. Sol podiže krvni tlak, zbog čega ju nije dobro jesti prije pregleda krvnog tlaka. Ne treba jesti brzu hranu, orašaste plodove, mahunarke i druge namirnice koje sadrže puno soli.

7. Nemojte uzimati lijekove prije testiranja krvi

Da bi rezultati bili što točniji, ne bi trebalo piti lijekove nekoliko dana prije pregleda kako bi se tijelo očistilo.

Što se tiče obveznih, propisanih lijekova, liječnici obično preporučuju da se ne uzimaju tog jutra na dan testiranja, već odmah nakon testa. Naravno, to ovisi od osobe do osobe i uvijek se treba posavjetovati s liječnikom.

8. Nemojte mijenjati svoj biološki sat

Tijelo ima stabilnu rutinu, pogotovo oko spavanja. To znači ako sat vremena odete u krevet kasnije nego inače, tijelo će proživljavati negativne posljedice oko prehrane, stresa, hormona i slično.

9. Nemojte koristiti lubrikante ili tampone prije papa testa

Papa test jedan je od najvažnijih načina određivanja zdravlja ženskog reproduktivnog sustava. Liječnici ga preporučuju svake 3 godine, a s obzirom da se radi o vrlo osjetljivom području, treba paziti na nekoliko stvari.

Nemojte stavljati tampone 48 sati prije papa testa. Nemojte stavljati kreme, spermicide i lubrikante 48 sati prije testa. Nemojte ispirati spolne organe 72 sata prije testa.

10. Nemojte surfati internetom prije očnog pregleda

Naprezanje očiju može biti privremeno, pogotovo nakon dugog gledanja u ekran. Zbog toga barem nekoliko sati ne treba gledati u ekran ako idete na očni pregled.

Ako se oči naprežu, osjetit ćete neke od ovih simptoma: teško držite oči otvorene, oči kao da svrbe i gore, zamućen ili poduplan vid, osjetljivost na svjetlo, glavobolje. 

NAJNOVIJI ČLANCI