8 stvari koje samo otac može pružiti svome sinu

Iako neki misle da majke igraju najvažniju ulogu u životu i odgoju djeteta, postoje neke stvari koje očevi svakako rade bolje. Pogotovo kada se radi o sinu.

Samo pogledajte – dječak prvo odrasta pod nadzorom teta u vrtiću, a tada ide u školu u kojoj su uglavnom žene kao nastavnici i profesori. Dijete je stalno u društvu žena i nedostaje mu muške edukacije.

Bright Side donosi 8 stvari koje samo otac može pružiti djetetu.

1. Objasnite mu kako je bitno znati pobjeđivati, ali i gubiti

Tko je, osim prijatelja, najbolji suradnik djeci u raznim natjecanjima i igrama? To je, naravno, tata. Ovo je dobra obuka za muške osobine. Kroz ove igre dijete će osjetiti okus pobjede i shvatiti koliko je truda potrebno da se do nje dođe.

Za oca ove igre su sjajna prilika da svome sinu objasni da su porazi neizbježni. Ako padneš, moraš se ustati i nastaviti, i nema ničeg sramotnog u porazu.

2. Naučite ga pravilnom stavu prema ženama

Majka isto tako može naučiti sina kako da se odnosi prema ženama, no samo mu otac može to pokazati na vlastitom primjeru. Sjajno je ako sin od vlastitog oca nauči bitne lekcije o ženama. Ne od prijatelja, ne s interneta, nego od oca, ovo je jako bitno. Odvedite sina u kupnju cvijeća za mamu. Kada odete u trgovinu pristojno razgovarajte s blagajnicom tako da se dijete ne ustručava razgovarati s nepoznatim ženama. To je to.

otac i sin razgovor
Foto: Pixabay

3. Obavite razgovor o ljubavi

Ova se točka nadovezuje na prošlu. Naučite svoga sina o ovom snažnom osjećaju putem iskrenog muškog razgovora, kada za to dođe vrijeme. Za tinejdžere je dragocjen dar ako mu otac govori o svojoj prvoj ljubavi i spojevima i o tome kako ne treba žuriti jer bolje je čekati na pravu ženu koja će u njegovom srcu upaliti plamen. Ovakvi su razgovori iznimno korisni za međusobno povjerenje.

4. Naučite ga kako da uzvraća udarce

Jedino je otac taj koji svoga sina može naučiti kako da bude snažan i staložen, da se založi za sebe kada je u pravu. On ga može naučiti kada treba rikati kao lav kako se prijestupnici ne bi približavali, a kada je bolje ignorirati provokacije i mirno otići.

On bi trebao objasniti sinu svojim primjerom da nježnost nije slabost.

5. Pomozite mu pronaći svoj stav o svijetu

Ovdje nije potrebno puno toga. Samo da budete tu za njega s vremena na vrijeme, i da razgovarate s njim. Dijete treba shvatiti da tu nije samo mama sa svojim zahtjevima i očekivanjima, nego da postoji i druga osoba s drukčijim pristupom.

Naravno, što se tiče odgajanja, roditelji trebaju biti na istoj strani. No što se tiče pogleda na svijet, filozofije im se mogu razlikovati. I to je potpuno normalno. Uz pomoć svoga oca, dijete će uvidjeti da postoji više perspektiva za istu stvar te će tako naučiti analizirati i oblikovati vlastito mišljenje. Naravno, kada je u pitanju vjera, tu morate biti vrlo jasni u odgoju – jedini put do Boga je Isus Krist (Ivan 14,6)

Foto: Pexels
Foto: Pexels

6. Obogatite djetetovo iskustvo s novim osjećajima

Sve počinje s njegovim rođenjem. No i kao 6-mjesečna beba on može osjetiti razliku između ženskog i muškog pokazivanja ljubavi. Za razliku od majki koje njeguju i maze, očevi vole življe igre s dozom muškosti, poput bacanja u zrak ili skakanja. Majke na ovo obično gledaju s užasom, no dijete ovako dobiva pregršt vizualnih, čulnih i osjetilnih senzacija i nova iskustva o svojem okruženju.

7. Naučite ih muškim trikovima

Postoje neke stvari koje muškarci čine, a koje ženama izgledaju magično. Na primjer, paljenje vatre, zabijanje čavala, popravljanje auta. Čak i ako je vaše dijete 100% gradsko, nema sumnje da će mu znanje paljenja vatre dobro doći u budućnosti – barem kada bude trebalo roštiljati. U bilo kojem društvu, navedene vještine dat će vašem sinu puno više ugleda.

8. Pomozite mu da svlada dužnosti u domaćinstvu

Naravno tu je i vezanje kravate, brijanje i peglanje svojih majica. Iako se danas odgovor na gotovo svako pitanje može pronaći na internetu, ne možemo zanijekati da je bolje ako dijete uči od oca. I da, jedino otac, i nitko drugi, može djetetu pokazati da i muškarci znaju kuhati. Dobro, barem bude jestivo.

NAJNOVIJE!