NaslovnicaŽivotNjezine suze nešto znače: 10 stvari koje vaša supruga želi da razumijete

Njezine suze nešto znače: 10 stvari koje vaša supruga želi da razumijete

Vaša supruga želi da razumijete da kada od vas traži čvrstu potvrdu njezinih stavova, ona ne pokušava vas obezvrijediti ili vam dokazati da niste u pravu, već jednostavno želi da suosjećate s njom.

Ovih nekoliko stvari vaša supruga želi da razumijete:

1. Potrebni ste joj kao duhovni vođa.

Vaša supruga želi da razumijete da unatoč tome što je ona možda snažna, uporna, sigurna i produhovljena, svejedno ste joj potrebni vi da je aktivno vodite do križa. Nije teško zaključiti da muškarci i žene različito procesuiraju određene stvari te se različito izražavaju kada je riječ o duhovnosti, ali vašoj je ženi unatoč tome potrebno da vi prvi istupite i služite kao duhovni ratnik! Potrebno joj je da se molite za nju, a vama je potreban rast u spoznaji Riječi kako biste bili svijetlo istine u njezinom životu i kako biste je poticali na neprestano traganje za Bogom.

2. Ona vas ne želi prestrašiti.

Vaša supruga želi da razumijete da kada od vas traži čvrstu afirmaciju njezinih stavova, ona ne pokušava vas obezvrijediti ili vam dokazati da niste u pravu, već jednostavno želi da suosjećate s njom. Iako je ona možda na neku temu osjetljiva, ipak želi to čuti od vas i ne želi vas ušutkivati borbenim načinom. Vaša supruga možda ni ne zna da ponekad ispada zastrašujuća – sjetite se ovoga sljedeći put kad poželite pobjeći.

3. Njezine suze nešto znače.

Vaša supruga želi da razumijete da su njezine suze poziv vama da joj se približite, da uzmete u obzir njezinu bol ili razočaranje i suosjećate s njom u toj žalosti, radije nego da bježite (ili vrtite očima) od njezinog sloma. Možda ju je netko povrijedio na poslu, možda se posvađala s prijateljicom, a može biti i da su baš ovog tjedna njezini hormoni poludjeli te se ona osjeća kao da će eksplodirati. Snažno ju volite, približite joj se. Plačite s onima koji plaču.

4. Bježanjem od teških razgovora ostavljate dojam slabića.

Kad vi odustanete, uzmete daljinski ili se sakrijete u svoju ‘špilju’, čini se kao da vam nije stalo do onoga do čega njoj jest. Kad zašutite, vaša se supruga osjeća odbačenom. Iako vi mislite da je plemenita stvar izbjeći sukob, poruka koju zapravo šaljete svojoj supruzi jest da, ili ne marite ili ste previše uplašeni da biste sudjelovali u razgovoru. To neće dobro proći. Većina povrijeđenih supruga će pokušati izvući svoje muževe iz njihovih špilja, prisiliti ih na sudjelovanje u razgovoru ili potiho zamjeriti zbog bježanja. Budite muškarci – otvorite se i razgovarajte!

5. Kada svoju suprugu stavite na drugo mjesto, umanjujete njezinu vrijednost.

Kad svoje vrijeme provedeno s prijateljima, na mobitelu ili odrađujući nepotrebno prekovremene sate stavite ispred vremena provedenog sa suprugom, govorite joj da je ona na dnu vaše liste prioriteta. Vašoj ženi je potrebno da je njegujete, vrednujete pa čak i slijedite. Ali, kada se prema njoj odnosite kao da vam je manje važna od igrice na mobitelu, ona osjeća bolnu odbačenost koja ju duboko pogađa. Vaša žena želi da s namjerom izdvajate vrijeme za vas dvoje kako biste se malo družili. Želi da nastavite raditi na osvajanju njezine ljubavi i naklonosti – dugo nakon što ste izgovorili vjenčane zavjete. Želi biti sigurna da vam je, nakon vašeg osobnog predanja Bogu, ona na vrhu prioritetne liste.

6. Želi da držite do svoje riječi.

Nemojte obećavati ukoliko ne namjeravate to obećanje i održati. Nemojte samo imati dobre namjere, ali ne i ispunjenje istih. Vaša supruga želi da razumijete kako je njoj potrebno znati da ćete biti muškarac od riječi i da ćete poštivati svoja obećanja, bila ona mala i velika. Zapravo, kada ne izvršite nešto što ste rekli da hoćete, ona počinje sumnjati u vaš integritet. Ako vas nešto neočekivano spriječi u održanju obećanja, dajte joj do znanja što ste dogodilo, iskreno joj se ispričajte i zatim pokušajte izvršiti obavezu što je prije moguće. Budite muškarac od riječi.

7. Njoj je potrebno da budete muškarac koji je spreman izvršavati i teške stvari.

Vaša supruga želi da razumijete kako je teško sam nositi teret odgovornosti. Neke žene podnose financijski teret, teret odgajanja djece, kućnih popravaka, brige o vozilu, brige o rublju i pripremi jela itd. uz onaj teret posla s punim radnim vremenom. Ako ovo na ikoji način opisuje vašu situaciju – nije ni čudo što je ponekad teško živjeti s vašom suprugom. Ona je iscrpljena od podnošenja težine odgovornosti koju biste vas dvoje zajedno trebali nositi. U nekom će se trenutku ona rasteretiti i iskaliti bijes na vama. Ili će vam upućivati određene poruke, dajući vam do znanja da misli koliko ste jadni. Ona griješi. Vi griješite. Imamo problem.

8. Ona želi da priznate kada ste u krivu.

Vaša supruga želi da znate da vaš ponos ponekad stavlja ogroman zid između vas dvoje. Zapravo, vaš ponos sprečava Boga da djeluje u vašem braku. Kada neprestano upirete prst u nju, brojite njezine greške, a ne vidite svoje, kada prebacujete svu krivnju na nju – činite se kao maleni muškarac koji samo pametuje. Samo budite iskreni. Samo priznajte kada ste u krivu i dajte joj priliku da vas razumije i oprosti vam. Ona će cijeniti vašu poniznost, a poniznost otvara vrata Božjoj milosti.

9. Shvatite da njezino strahovanje može biti poziv u pomoć.

Što ako je strah vaše žene reakcija koja proizlazi iz njezine dugoročne čežnje da vi preuzmete odgovornost kao muškarac? Kad god ste pasivni u nečemu, vi odajete dojam da vaša supruga nije vrijedna borbe, vašeg vremena ili pak riskiranja vašeg života kako biste ju zaštitili. Stoga bi se mogle javiti određene reakcije. Umjesto bježanja od supruginog pritiska ili bijesa, dođite do nje i ljubazno razgovarajte o tome što se događa u njezinom srcu. Pitajte je što trenutno želi od vas. Primite je za ruku i pitajte je kako da se molite za nju. Budite muškarac, snažno volite svoju ženu – bez obzira koliko se uplašena čini, potrebna joj je vaša ljubav.

10. Volite je dovoljno da joj se možete nježno suprotstaviti.

Suprotstavljanje je jedan od najvećih iskaza ljubavi, ali i najtežih stvari koju možete učiniti za svoju suprugu. Većina muškaraca radije ignorira suprugin grijeh nego riskira sukob. Vi ste se možda odrekli odgovornosti tako što joj se niste suprotstavili. Možda se osjećate kao da joj nemate pravo ukazati na njezin ‘grijeh’, ali to je muževna i divna stvar za učiniti. Ponizno suprotstavljanje u ljubavi, s ciljem duhovne obnove, istinsko je duhovno vodstvo. To nije nešto što biste trebali učiniti bez prethodne molitve i pripreme – vašoj je ženi potrebna vaša briga za nju tako što nećete ignorirati njezin grijeh.

Autori: LeRoy Wagner, Kimberly Wagner; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: