kada Bog šuti
Foto: Pixabay

„Ovako veli Gospod, koji je stvorio zemlju, sazdao ju i uzdržava je Gospod je ime njegovo: ‘Zazovi me, i odgovorit ću ti i pokazat ću ti velike, nevjerojatne stvari, za koje nisi znao!’“ (Jeremija 33,2-3)

Molitva je najvažnija komponenta kršćanskog života. Ako pomno čitamo Bibliju, u njoj možemo pronaći stalne podsjetnike i upute o molitvi i traženju Gospodina. Baš zbog toga što je molitva način putem kojeg komuniciramo s Bogom, ne možemo si priuštiti živjeti bez nje.

No, što činiti kada se osjećamo kao da Bog ne uslišava naše molitve, kao da šuti? Jeste li se ikada molili Gospodinu, a osjećali kao da on samo šuti?

Ako jeste, ili trenutno prolazite kroz takvo razdoblje, ovo je nekoliko stvari koje trebate zapamtiti.

Tri stvari koje treba upamtiti o Božjoj šutnji

1) Njegova šutnja ne znači da nas ne može čuti

Kada Bog šuti, to nužno ne znači da nije čuo naše molitve ili da nije primijetio naše vapaje. On nas uvijek čuje, čak i najtiše šaptaje našeg srca. Znamo da je ovo istina zbog Davidovog Psalma 28,9: „Svemogući, znaš za sve želje moje; uzdisanje moje nije od tebe skriveno.“

Bog poznaje žudnje našeg srca, stoga nemojte biti obeshrabreni i ne moliti, samo zato što vam se čini kao da Bog ne sluša. On čuje naša srca i molitve, čak i kada se njegovi odgovori čine zakašnjeli.

2) Njegova šutnja ne znači da On nije odgovorio

Božja šutnja ne znači nužno da on ne želi odgovoriti na naše molitve. Njegova šutnja nam možda ukazuje da se moramo još više moliti i tražiti Ga.

Sjetimo se što se dogodilo Danijelu. Iako je Bog brzo odgovorio na njegove molitve, bio je potreban 21 dan molitve i posta prije nego je Danijel mogao primiti odgovor kojeg mu je Bog uputio. Ispostavilo se da je đavao odgodio poruku koja je trebala stići (Danijel 10).

Možda i mi trebamo učiniti isto i potražiti Boga putem molitve i posta.

3) Njegova je šutnja možda odgovor

Neki možda misle da Bog nije pravedan i pošten zbog toga što ne želi odgovoriti, no u stvarnosti ta je šutnja možda isto tako i odgovor. Postoje trenuci kada Bog mora reći „ne“ i to je možda ono što zovemo „neuslišane molitve“.

Sjetimo se citata iz Biblije u kojima se vidi kada Bog nije odgovorio „da“ na naše zahtjeve:

„Molite, i ne primate, jer zlo molite, da u nasladama svojim trošite.“ (Jakov 4,3)

„Gle, nje prekratka ruka Gospodnja, da pomogne, nije gluho njegovo uho, da čuje. Ne, zlodjela vaša rastavljaju vas s Bogom vašim, grijehi vaši zaklonili su lice njegovo od vas, da ne čuje.“ (Izaija 59,1-2).

„A znamo, da Bog ne sluša grješnika, nego ako tko poštuje Boga i čini volju njegovu, onoga usliši.“ (Ivan 9,31)

Provjerite sebe, i nastavite moliti bez obzira na sve

Dragi prijatelji, Bog je možda već odgovorio na vaše molitve, no vi ste mislili da nije zbog toga što nije odgovorio onako kako ste vi očekivali. Bog je obećao odgovoriti na naše molitve, stoga se nikada nemojte prestati moliti. Sjetite se Isusa Krista koje je zaplakao i zavapio Bogu dok je visio na križu u svojim najmračnijim i najtužnijim trenucima života, upravo pred smrt. Ako Isus nije prestao vapiti Bogu i u tako teškom trenutku, ni mi ne bismo trebali.

Izvor: Christian Today; Prijevod: Ida R.