10 stvari koje kršćani zaborave kada izađu iz crkve

Bez okolišanja, donosimo popis od deset stvari koje kršćani zaborave nakon što izađu iz crkve. Zbog njih gube mnoge blagoslove.

Kršćanstvo je ušlo u probleme. Dobili smo naviku naše duhovne živote stavljati u kutije s naljepnicom ”Samo nedjeljna bogoslužja”, koje stavljamo natrag na policu nakon što se vratimo iz crkve. No ne bismo smjeli dijeliti naše živote u dvije različite kategorije, ”Isus” i ”Sve ostalo”. Umjesto toga, naš odnos s Isusom trebalo bi biti ono što sve drugo drži na okupu. 

Pavao nas podsjeća na ovo u Kološanima 1, 9-10 kada kaže: „Zato i mi, od dana kada to čusmo, neprestano za vas molimo i ištemo da se ispunite spoznajom volje Njegove u svoj mudrosti i shvaćanju duhovnome: da živite dostojno Gospodina i posve mu ugodite, plodni svakim dobrim djelom i rastući u spoznaji Božjoj“. Primijetite kako Pavlova molitva nije usmjerena na nedjelje. To bi bilo previše lagano! Umjesto toga, kao i nedjeljom, trebamo i u ostale dane u tjednu živjeti u strpljivosti, ljubavi i radosti. 

Stoga, bez okolišanja, u nastavku stiže moj popis od deset stvari koje kršćani zaborave nakon što izađu iz crkve. 

Strpljenje 

Hodate prema crkvenim vratima. Sunce sja, ptičice pjevuše i znate da će biti prekrasan dan. Sve dok se nad vama ne ukaže oblak pod nazivom ”gust promet”. 

Što ta plava Honda radi? Zašto ona žena u onom automobilu samo sjedi ondje?? Hoće li onaj kamion zaista dopustiti da drugi automobil stane ispred njega? Ti mora da se šališ! 

Nitko ne voli čekati u gužvi. Vjerujte mi, shvaćam to. No ne postoji razlog da vam gužva u prometu ukrade mir koji je Duh preobilno izlio na vas u crkvi. Duboko udahnite, zahvalite na tome što vaša crkva ima toliko ljudi i izrecitirajte neke stihove. Ne, izgovaranje vozaču bijelog Volkswagena ”stani iza mene sotono” se ne računa. 

Molitva 

Po mom skromnom mišljenju, jedan od najboljih dijelova u vezi nedjeljne službe je molitva. Kada se za vas moli pastor ili zajednička molitva s prijateljima nešto je što ispunjava moje srce do izlijevanja. No prečesto, naš molitveni život završava nakon što izađemo iz crkve. Kada nas se podsjeća na ”molitve bez prestanka” u 1. Solunjanima 5, 17, sama pomisao na provođenje 24 sata dnevno na koljenima nas plaši. 

No molitva je samo komunikacija s Bogom, a s Njime možemo razgovarati o svemu i svačemu. Bog je Stvoritelj naših života i želi biti dio naših života! Budući da je On Bog koji brine o detaljima, s Njime možemo podijeliti sve. 

Radost 

Dođete na posao i ugledate hrpu registratora na vašem radnom stolu, svaki je označen sa ”HITNO”!!!!!!! Nekako ste, u razdoblju od pet popodne jučer i osam ujutro danas uspjeli dobiti 72 elektroničke poruke. Spava li itko ovdje? 

Odete na svoj prvi sastanak, vaš odjel ne ispunjava ciljeve u vezi prodaje, zbog čega pritisak raste. Dok vremena za ručak, osjećate kao da u vama nije preostalo ni zrnce radosti. 

Zbog stresa na poslu (ili računa, neuspjelih odnosa, bolesti ili bilo čega drugoga), lako je zaboraviti da naša radost dolazi od Gospodina. Ništa vam neće uzeti niti malo radosti ako vaša radost dolazi od Njega. 

Služenje 

Znam, znam. Život je previše zauzet. Između posla, obiteljskog života, brige o zdravlju i drugih ciljeva, često nam uopće ne preostaje vremena. Toliko nas preuzmu svakodnevne obaveze da često zaboravimo kako je jedan od najboljih darova koje možemo nekome dati jest naše vrijeme. 

Evo izazova: pokušajte služiti barem jedan sat tjedno. To može biti u crkvi, knjižnici ili možda lokalnoj školi. Služenje je odličan način kako možemo živjeti naše kršćanske živote i upoznati nove ljude u društvu. Plus, ako dragovoljno služimo drugima, naša srca postaju bliskija Božjem te ulazimo u zajedništvo s Njime. Vjerujem kako ovo izgleda kao odlično korištenje jednog sata tjedno! 

Ljubav

Većina nas imaju barem jednu osobu u životu koju je teško voljeti. Možda je to osoba koja vam neprestano zagorčava život, uzrokujući da psujete ispod glasa svaki puta kada ju vidite. Možda je to susjed koji stanuje kat iznad i za kojeg biste se mogli okladiti da ima noćnog slona kao kućnog ljubimca ili suradnik na poslu koji uvijek popije posljednju šalicu kave, a da ne skuha drugu. 

Koliko brzo zaboravljamo da trebamo voljeti ljude koje je najteže voljeti? Isus nam govori u Propovjedi na Gori: „No kažem vam, volite svoje neprijatelje“. (Matej 5, 44) 

Ako pripravnik na poslu pojede i posljednji kolač i ne baci kutiju za sobom i dalje mu trebate pokazati ljubav (i možda idući puta pojesti taj kolač prije njega). 

Širenje evanđelja

Isus je bio poprilično jasan kada je svoje učenike poslao u Markovom evanđelju 16, 15, govoreći: „Idite u svijet i propovijedajte evanđelje svakome narodu“. No ponekad (ili bolje, puno puta) zaboravimo činiti upravo to! 

Može biti zastrašujuće razgovarati s drugima o vjeri. Mnogi se boje odbacivanja ili se jednostavno boje neugodnosti takvih situacija. 

Što se dogodi ako vaše svakodnevno čavrljanje s kolegom na poslu skrene u smjeru Isusa i nakon toga sve postane čudno? To nitko ne želi! No naša prava svrha života ovdje na Zemlji jest da govorimo o Isusu što je moguće većem broju ljudi. Naravno, najbolje je najprije biti u nekakvom odnosu s njima, no vrijeme je da u hrabrosti zakoračimo i da nekome počnemo govoriti o Isusu. 

Mir 

Perilica za rublje uzrokovala je maleno jezerce u vašoj kupaonici, telefon zazvoni, čujete svog sina kako vam govori da je po treći puta ovog tjedna u kazni, vaš se suprug vraća ranije s posla samo kako bi vam rekao da je otpušten. 

Život može biti jako težak, a nezgodan dio je što Bog ne obećava da će biti lagan. Ustvari, Biblija nam često govori da ćemo imati nevolje i poteškoće. No jednu stvar koju nam Bog obećava jest mir koji će nam uvijek biti dostupan. 

Velikodušnost 

Vaša biblijska skupina odluči da u petak navečer odete u lokalni restoran. Odaberete najbolji stol u restoranu i za vrijeme vašeg trosatnog razgovora o Rimljanima 8, naručite pića i jela. Na završetku večeri, plaćate račun, uz malenu ili nikakvu napojnicu. 

Osim što ste ispali nepristojni, propustili ste veliku priliku pokazati Božju velikodušnost prema poslužiteljici. Čula vas je kako razgovarate o Bogu, čak je bila i zainteresirana, no zbog vaše škrtosti vjerojatno neće doći na nedjeljnu službu. Situacija je mogla biti u potpunosti drugačija da ste dali malo bolju napojnicu. 

Odmor 

Osjeća li još netko da je život samo bjesomučno jurenje? Jeste li ponekad pomislili da zaostajete? U današnjem ubrzanom svijetu, mnogi mogu patiti od SOP-a (ili ”Straha od Propuštanja”). 

Što ako propustite noć u gradu s društvom, a to postane noć o kojoj će svi razgovarati godinama kasnije? Možda ste zabrinuti da vaša djeca neće moći dobiti stipendiju ako nisu učlanjeni u neke športske aktivnosti ili ako ne idu na svako putovanje sa športskim klubom. Možda radite tri posla samo kako biste spojili kraj s krajem. 

No Bog je s namjerom stvorio sve što je stvorio, a to uključuje i dan odmora. Bog zna da nismo neuništivi. Treba nam odmor, a budući da je On dobar Bog, stvorio je vrijeme za zajedništvo i odmor jednom tjedno, a to je nešto što ne biste željeli propustiti! 

Milosrđe 

Kako tjedni prolaze, postajemo sve zauzetiji i brzo stavimo previše pritiska na same sebe. Želimo biti savršeni. Savršeni supružnici, savršeni roditelji, savršeni prijatelji i savršeni kršćani. 

No, ispred Božje slave u tome ne uspijevamo. 

Ipak, evo dobre vijesti: Božje milosrđe daleko je obilnije od naših pogrešaka. (Što je teško za zamisliti.) Ako Bog ima milosrđe za nas, trebali bismo ga imati i sami za sebe. Sjetite se Efežana 2, 8-9: „Jer po milosrđu ste spašeni“. 

Jednom kada sami počnemo živjeti u milosrđu, otkrit ćemo da imamo više milosrđa za druge. Vjerujem da bi svakome od nas u životu dobro došlo još malo milosrđa!

Autorica: Lindsey VanSparrentak; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Crosswalk.com

PROČITAJTE JOŠ: