11 stvari koje bi svaki kršćanin samac trebao znati

Ne tratite ovo vrijeme, već ga iskoristite dobro za ono što će trajati.

Svaki kršćanin samac bi trebao znati slijedećih nekoliko stvari. Kako možemo uživati u svojoj samoći, a da je ne potratimo?

Niste u vezi i ponekad to poželite biti.

Želite brak, djecu i obitelj. Vjerujete da je Bog usadio tu želju u vaše srce, ali iz nekog razloga, to se još nije dogodilo. Kao jedan psalmist, stalno se pitate: „Ta dokle, Jahve?“ (13,1).

Možete li se pronaći u ovome?

Ja sam trenutno u 20-ima i samac sam cijeli svoj život. Nikako nemam sve odgovore na pitanja o samoći, ali sam itekako svjestan borbi i teškoća, ali i blagoslova koje donosi samoća. Put može biti trnovit, ali ne mora biti i tužan.

Siguran sam da mnogi od nas koji smo sami žele ovo razdoblje dobro iskoristiti – ali kako? Kako možemo uživati u svojoj samoći, a da je ne potratimo?

Tijekom godina, shvatio sam da postoji 11 stvari koje svaki kršćanin treba znati:

1. Usmjerite svoj pogled prema Isusu.

Napredovanje u samoći događa se onda kada usmjerimo svoj pogled prema Onome tko je bezgrešan. Neka Isus bude vaš izvor sreće, nade, svrhe i smisla. Samo vam Bog može podariti ono što zapravo želite i što trebate.

2. Pazite se idolopoklonstva u svom srcu.

Vaša bolja polovica je „dobra stvar“, ali postaje „loša stvar“ kada je pretvorite u stvar obožavanja. Činiti sve drugo važnijim od Boga je idolopoklonstvo i vidio sam mnogo kršćana koji, čim prohodaju, svoje djevojke ili dečke počnu idolizirati. Zavirite u svoje srce sada kako biste poslije izbjegli tu zamku. Je li vaša želja biti s nekim u zdravoj ili idolopokloničkoj vezi?

3. Čuvajte svoje srce.

Biblija nam kaže da čuvamo svoje srce, a ne da ga slijedimo. Dobro čuvajte svoje srce od svjetovnosti, idola i jake želje za supružnikom, ali i dalje budite otvoreni za onoga koga Bog možda ima za vas, čak i upravo sada. Zato, čuvajte svoje srce, ali ne zatvarajte svoje oči.

4. Vježbajte se u pobožnosti.

S obzirom da niste u vezi, vjerojatno sada imate više slobodnog vremena nego što ćete ikad imati u nekom drugom razdoblju života. Ne tratite ovo vrijeme. Radije ga iskoristite mudro provodeći vrijeme u čitanju Pisma i molitvi, služeći svojoj Crkvi i zajednici, napredujući u svojoj karijeri, učeći o novim stvarima, čitajući knjige, gradeći iskrena prijateljstva i eventualno služeći u inozemnim misijama. I dalje ćete se moći baviti ovim stvarima i kada se oženite, ali jednostavno nećete biti fleksibilni kao što ste sada. Zato, mudro upravljajte ovim vremenom.

5. Budite svjesni gunđanja.

Gunđanje vam neće odjednom donijeti Šarmantnog Princa (ili, u mom slučaju, Princezu Jasminu). Uz to, gunđanje vodi u ogorčenost, što je neprivlačno. Umjesto gunđanja što ste još uvijek sami i ne želite to biti, stvorite naviku nabrajati blagoslove koje vam je podario Bog, od kojih su svi nezasluženi.

6. Načinite listu za sebe, ne za supružnika.

Umjesto stvaranja liste što želite da vaš supružnik „ima“, načinite listu onoga što vi trebate imati kao supružnik. Drugim riječima, nemojte se fokusirati na pronalažaenje prave osobe; već se fokusirajte na to da vi budete prava osoba. Tip osobe koju vi želite u svojim 20-ima možda neće biti isti tip osobe koju trebate u svojim 50-ima.

7. Ne polažite sve svoje nade u brak.

Ako imate veliku želju jednog dana biti u braku, vjerojatno ćete i biti…. a možda i nećete. Veliki dan vjenčanja, medeni mjesec i obitelj o kojoj maštate će možda doći… a možda i neće. Vi ne znate što će vam se sutra dogoditi, a kamoli nekad u budućnosti. Stoga, umjesto polaganja sve svoje nade u supružnika, položite svoju nadu u savršen život, smrt i uskrsnuće našeg Spasitelja.

8. Zapamtite da prolazite kroz ovo razdoblje s razlogom.

Kao što je C. S. Lewis mudro rekao: „Bog ne bi nikome dao da čeka, osim ako ne vidi da je čekanje za njega dobro.“ Vi ne čekate slučajnost. Vaša samoća nije Božji način uskraćivanja; to je Božji način mijenjanja vas. Sluga patnik je bio samac, i Bog koristi ovo vrijeme da vas učini što više nalik njemu.

9. Nemojte tražiti previše produhovljenu vezu.

Mi kršćani smo jako neugodni u dijeljenju savjeta za veze, zar ne? Ako nađete nekoga tko voli Isusa i Njegovu Crkvu, i taj netko vas privlači – i vi privlačite tu osobu – i vaši prijatelji i obitelj smatraju to dobrom idejom, onda što čekate?

10. Redovito tražite savjete.

Tražite biblijsko savjetovanje i mudrost od drugih vjenčanih kršćana. Pitajte teška pitanja. Dopustite im da vas hrabre i pomognu vam duhovno rasti kao kršćaninu samcu, i potencijalno – kao vjenčanom kršćaninu. Tražite od drugih da vam pomognu biti odgovornim i da vam pojasne sve ono što vam nije jasno. Budite spremni učiti. Ukratko, tražite razboritost od mudrih prijatelja kršćana kako bi vam pomogli napredovati u samotnom razdoblju i pripremiti vas za brak.

11. Vjerujte Bogu.

Ovo bi moglo zvučati logično, ali svima nam treba podsjetnik. Često ovo zaboravimo i stoga se trebamo svakodnevno podsjećati. Prijatelju, Bog točno zna što radi. Zapravo, vaša želja za brakom nije slučajna. Ne zna li Bog već budućnost vašeg života? Ne izvodi li on sve stvari u vašem životu na dobro i na svoju slavu? Nije li njegov ‘tajming’ uvijek savršen? Imajte povjerenja u Božju providnost i u to da će Njegove namjere za vaš život svakako ostvariti.

Samoća je možda vrijeme čekanja, ali ne treba zato biti potraćeno vrijeme. Mnogi su samci obeshrabreni i očajni, ali prijatelji, to ne treba tako biti. Toliko sreće, blagodati, mudrosti, uspomena i iskustava se može ostvariti.

Ne tratite ovo vrijeme, već ga iskoristite dobro za ono što će trajati. Jer, kao što je C. T. Studd jednom rekao: „Samo je jedan život; sve će jednom proći, samo ono učinjeno za Krista će trajati.“

Autor: David Qaoud; Prijevod: Suzana Z.; Izvor: Gospelrelevance.com

PROČITAJTE JOŠ:

NAJNOVIJE!