dijete 10 godina
Foto: Angela Lumsden/Flickr.com

Kada postanete roditelj, prihvaćate veliku odgovornost za budućnost djeteta. Svi žele da im dijete bude ljubazno, iskreno, suosjećajno i hrabro. Ipak, ove vrline se neće pojaviti niotkuda.

Dobar odgoj i davanje osobnog primjera jesu ključ uspjeha.

U Bibliji piše: Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega. (Izreke 22,6)

Najbolji svjetski psiholozi smatraju da ovih 10 stvari morate naučiti dijete prije nego što napuni 10 godina, piše Brightside.me.

1. Moraš poštovati i dječake i djevojčice. Oni su jednaki

Poštovanje drugih je važna osobina koju vaše dijete mora uvojiti, uključujući i poštovanje djece istih godina bez obzira na spol.

2. Ne boj se napraviti grešku

Učenje iz tuđih grešaka rijedak je talent. Važno je učiti iz vlastitih grešaka. Vaše se dijete ne treba bojati izgubiti ili napraviti grešku.

3. Znanje je važnije od ocjena

Roditelji se često znaju naljutiti kada ocjene djeteta ne ispune njihova očekivanja. Međutim, dobre ocjene ne znače uvijek i dobro znanje. Trebali biste naučiti dijete kako je znanje važnije od ocjena.

4. Roditelji ti nisu neprijatelji te ih možeš pitati za pomoć

Nije lako postati prijatelj djetetu, osobito ako već ima svoje prijatelje. Ne navaljujte. Pokažite mu da može imati povjerenja u vas te izbegavajte vikanje i duge lekcije.

5. Uvijek se zauzmi za sebe

Neki roditelji pokazuju više poštovanja prema nastavnicima i drugim ljudima nego prema svom djetetu. Ovo može biti razlog njegove nesigurnosti u budućnosti i nesposobnosti da se zauzme za sebe. Objasnite djetetu da je poštovanje važno, ali također i sposobnost da brani vlastiti pogled na stvari, pod uvjetom da je on ispravan.

6. Ne radi ono što ne želiš zbog tuđeg odobravanja

Djeca misle da je popularnost u društvu vrlo važna te daju sve od sebe da je zadobiju. Koristite osobni primjer kako biste objasnili djetetu da je važnije biti iskrena i ugledna osoba nego gaziti po vlastitim uvjerenjima zbog tuđih odobravanja.

7. Ako ne razumiješ, pitaj

Postavljanje pitanja je apsolutno normalno. Bolje je da postavi pitanje nego da se pretvara kako sve razumije. Djetinjstvo je najbolje razdoblje da se ovo nauči.

8. Kaži učitelju ili nastavniku ako se ne osjećaš dobro

Dijete se ne smije bojati razgovarati o svojim problemima. Zdravlje je važnije od ocjena ili ljutnje nastavnika. Važno je da dobro naučite dijete ovome.

9. Poštuj okoliš

Koliko često se žalimo na prljave ulice i uništene cvijećnjake? Poštovanje prirode počinje u kući. Počnite od sebe, a onda usmjerite i dijete. U ovom slučaju, rezultati će biti očigledni.

10. Nauči reći “ne”

Naučite dijete da kaže “ne” odraslima, nastavnicima, pa čak i vama. Želite da odgojite snažnu osobu, a ne osobu koja će poslušati svaku zapovijed, ako ona nije dobra. Sposobnost da kaže “ne” bit će mu od velike koristi kasnije u životu.

IZVORBrightside.me