NaslovnicaŽivot10 stvari o kojima nitko ne govori prije braka

10 stvari o kojima nitko ne govori prije braka

Postoji niz stvari koje trebate znati o osobi prije stupanja u brak, da biste bili sigurni da se ona uklapa u vaš život. O njima nitko ne govori prije braka!

Idemo biti iskreni – postoji mnogo vrlo važnih stvari koje treba razmotriti prije nego stupite u brak. Mislim, ima ih zaista PUNO.

Od partnerove vjere, prošlosti, do porijekla obitelji – i još toliko mnogo stvari između toga. Postoji niz stvari koje trebate znati o osobi, da biste bili sigurni da se ona uklapa u vaš život prije nego je pozovete da vam bude trajni suputnik. Kao stručni savjetnik, pomažem parovima da prođu kroz mnoge važne stvari prije nego kažu “Uzimam”.

Osim toga, moj suprug i ja smo razgovarali i radili na mnogo važnih pitanja prije nego smo se odlučili na bračno putovanje, i zaista mi je drago da smo to učinili!

No, budimo iskreni – postoje neke teme o kojima se prije braka ne razgovara ozbiljno. Ako ste imalo poput nas, bavili ste se svim glavnim pitanjima prije braka, a onda ste ušli u brak i shvatili da postoji cijeli nova lista na kojoj trebate raditi! Ovu temu sam stavila i na društvene medije, kako bih saznala od ostalih bračnih partnera o njihovim iskustvima, i tako je nastala ova lista. Dakle, ovo su neke stvari o kojima ćete kad-tad morati razgovarati u vašem braku!

1. Navike spavanja

Započnimo s najvažnijom sitnicom: SPAVANJE. Tko će spavati na kojoj strani kreveta? U koje ćemo vrijeme ići spavati? Hoćemo li uvijek zajedno ići spavati, ili u različito vrijeme? A koja bi temperatura u sobi trebala biti? Hladnija ili toplija? Ne mogu reći da na predbračnom savjetovanju razgovaramo o ovim stvarima! Ali sam čula da su mnogi parovi zajedno morali proći kroz ove stvari kad su već stupili u brak. Jer kao što svi znamo: San je zaista važno pitanje, ljudi!

VIDI OVO: 4 teme o kojima svaki kršćanski par treba razgovarati prije braka

2. Pitanje novca

Potrošačke navike, dugovanja iz prošlosti, računi, itd.: Kako će izgledati naš proračun? Koliko ćemo trošiti na sebe? Trebamo li štedjeti ili ulagati? Koliko si često možemo priuštiti da jedemo vani? Mislim da svi znamo da će ova novčana pitanja biti dio našeg odnosa, ali mislim da ne razumijemo koliko će doista ovo biti važna tema razgovora.

3. Kućanski poslovi

Dakle…tko što radi? Što ako oboje mrzimo čišćenje kupaonice? Što ako se njegova mama uvijek brinula o čistom rublju? Što ako nijedno od nas ne zna kuhati? Što ako je jedno od nas veliki čistunac? Čiji će posao biti čistiti onaj ogroman pramen kose kada se zaglavi u tušu? (Ili…sam možda ja jedina koji se linja poput psa…?) Što ako on misli da je većina kućanskih poslova “ženski posao”? Što ako je moja obitelj ravnopravno dijelila kućanske poslove, ali njegova obitelj nije? Što onda? Ako se nađete u situaciji da se ne slažete oko jednostavnih kućanskih dužnosti, vrijeme je da sjednete i uzmete vremena za ove “prljave” razgovore.

4. Duhovni život

Kada smo se vjenčali, ovo me totalno iznenadilo. Vidite, ja sam vanjski procesor. Moram na glas reći stvari kako bi se na njima radilo. Volim dijeliti ono što osjećam, mislim i proživljavam – osobito kada se radi o mojem životu s Isusom. S druge strane, moj suprug je više unutarnji tip. Njegov duhovni život i iskustva s Bogom ogledaju se više kroz njegove postupke, nego njegove riječi: njegovo strpljenje, blagost, uzdržljivost…itd. Ovim smo se morali baviti prve dvije godine braka. Kako ćemo uravnotežiti njegovu okrenutost prema unutra i moju okrenutost prema van? Kako ćemo zajedno imati iskustvo s Bogom, i koliko bismo trebali s Njim biti nasamo? Mislim da smo ovo napokon uskladili u našem braku, ali to je svakako nešto što ključno utječe na naš zdravi odnos!

VIDI OVO: Bog ne odobrava seks prije braka: Što se događa onima koji su to ipak učinili?

5. Društvene sklonosti

Moja prijateljica je ispričala jednu smiješnu priču kako ju je, dok je na putu kući sa sobom vodila svoje društvo prijatelja, nazvao suprug i rekao: Ne hvala, danas nisam raspoložen za društvo; što je ispalo vrlo neugodno za njezine prijatelje nakon telefonskog poziva. Gdje se nalazite na skali introvertiranosti do ekstrovertiranosti stvarno je važno znati i raspraviti za brak. Kada postanete “jedno” – kako ćete se nositi s vašim potrebama za druženje ili vremenom za samoćom?

6. Različiti ukusi

Ukusi u hrani, filmovima i zabavi, odjeći, stilu, modi…sve se ove sitnice udružuju u predivnom bračnom svijetu. Srećom, na kraju završite tako da kroz brak većinu toga pokupite od svog partnera (zahvaljujući Johnu, sada sam službeno ovisnica o sušiju!). Ali do tada, znate li koje su jedinstvene razlike u ukusima, i kako ćete se nositi s tim razlikama kada one budu prisutne u vašem svakodnevnom životu?

7. Emocionalna narav

Jedna od stvari koja je najviše iznenadila mog supruga kada smo se oženili, je ta koliko sam emotivna (čovječe…hvala…)! Ali ozbiljno, moram se nasmijati zato što je to istina. Možda po ovom pitanju nisam u potpunosti bila otvorena dok se nismo vjenčali. No, istina je da sam emotivna osoba u svakom smislu! To se čak vidi i u mojem pisanju, budući da puno puta koristim uskličnike!!! Moji usponi i padovi su totalno suprotni gotovo uvijek nepromjenjivom raspoloženju moga muža. To je nešto čime smo se morali baviti i razgovarati kako bismo naučili usvojiti, razumjeti, uvažavati i znati reagirati na međusobne različitosti.

VIDI OVO: 10 stvari o seksu koje bih volio da sam znao prije nego što sam se oženio

8. Razlike u životnim navikama

Koliko dnevno gledate TV? Ili konkretno – koliko nogometa? Dok jedete, sjedite li za stolom ili na kauču? Kako postupate kao roditelj, i koliko je to usklađeno sa stavom vašeg supruga? Koliko vremena ulažete u karijeru, službu ili obitelj? Koristite li slobodno vrijeme za odmaranje ili radite stvari koje inače ne stignete? Ima toliko mnogo jednostavnih odluka o životnim navikama koje se pojave kada počnete živjeti s drugom osobom. Na kojim temama biste trebali raditi s vašim supružnikom?

9. Praznici

Ooooooh praznici mogu biti veseli, i nostalgični, i….STRESNI!!! Na žalost, to je stvarno istinita izjava. I odnosi se na mnoge parove! Gdje provodite praznike, i s čijom familijom? Idete li svi zajedno van ili ih nastojite provesti mirno? Čiju obiteljsku tradiciju prenosite na svoju djecu (svoju ili njegovu!), i kada odlučujete o uvođenju novih običaja? Koliko vremena provodite sa širom obitelji? Možete li se uopće nositi s širom obitelji jedno drugoga? To su sve važni čimbenici kojih trebate biti svjesni u stvaranju zdravog obiteljskog ozračja.

10. Slobodno vrijeme

Ona: “Onda, što ćemo raditi ovaj vikend?” – On: “Hm…ja sam se dogovorio s dečkima da ćemo se družiti u subotu” (u pozadini je muzika iz horor filma…). Radi se o tome da su ovo realni životni scenariji koji se javljaju u braku. Ono što činite sa svojim slobodnim vremenom postaje veliki problem, jer vaše vrijeme nije više samo vaše – ono je VAŠE ZAJEDNIČKO. Koliko vremena provodite zajedno? Jesu li vam izlasci prioritet? Kada ćete odvojiti vrijeme za vaše prijatelje? Ili za vaše hobije? Za sebe? Slobodno vrijeme može postati prilika za velike sukobe, ukoliko o ovome i vašim očekivanjima niste prije razgovarali. Učinite uslugu svom braku i posvetite ovome neko vrijeme.

VIDI OVO: 10 stvari koje bih voljela da sam znala prije nego što sam se udala

Dok prolazite kroz ovu listu, zapamtite da su ovo sve normalne i zdrave stvari za vaš odnos u kojem postajete jedno – bilo da ste u braku tjedan dana ili 70 godina. A istina je da nije izostanak ovih pitanja ono što utječe na zdrav brak, već kroz život treba i dalje nastaviti razgovarati. Onaj trenutak kada prestanete razgovarati predstavlja trenutak kada se počinjete kretati unazad. Zašto ne započeti razgovor, već danas?

Autorica: Debra Fileta; Prijevod: Vesna L.; Izvor: Truelovedates.com