5 stvari koje moje srce treba svaki dan

Posljednjih nekoliko tjedana bili su teški. Čini se kao da nesigurnost vlada. Vijesti se mijenjaju iz minute u minutu. Većina nas je pod nekom vrstom izolacije. Djeca nisu u školama, prisiljeni smo raditi iz domova, a ako ste poput mene, onda se u vama skupilo puno tjeskobe. 

Zahvalna sam na tome što su me mjeseci savjetovanja pripremili za ovaj trenutak. Kao netko tko se bori s anksioznošću, ovo razdoblje ispituje koliko daleko moja briga može ići, kao kada sipate sol na otvorenu ranu. 

Nesigurna razdoblja mogu čak i najmirnija srca učiniti nemirnima

S obzirom na situaciju koja se neprestano mijenja, trebamo pronaći načine kako se nositi i kako se držati sa stresovima koji nas salijeću. Moramo se nositi s tjeskobnim mislima koje traže način kako da preuzmu svaki komadić našega mira. 

Trebamo pronaći načina kako, usred ove krize, odmoriti u savršenom miru kojeg Bog daje

„Čvrsta je svijest njegova i trajno ćeš mu spasenje dati, jer se uzda u tebe“. (Izaija 26, 3) 

„Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Dajem vam ga, ali ne kao što svijet daje. Neka se ne uznemiruje vaše srce i neka se ne straši“. (Ivan 14, 27) 

VIDI OVO: Je li Isus došao donijeti mir ili nije?

„Ovo vam rekoh, da u meni mir imate. U svijetu imate tjeskobu; ali se radujte: Ja sam nadvladao svijet“. (Ivan 16, 33) 

Ono što je našim srcima sada najpotrebnije je mir Božji. 

Trebamo da se mir Božji izlijeva na nas svake minute svakoga dana. Neki od nas mogu se pitati: „Kako da ugrabim taj mir kojeg daje Bog? Kako da pronađem mir usred kaosa“? 

1. Tihi čas 

Prve trenutke svakoga dana, pokušavam provesti s Isusom. Stavim svoju Bibliju ispred sebe, skuham si šalicu kave i čitam. Ako svoj pogled, prije nego što dan i započne, ne usmjerim na Isusa, počet ću sve raditi svojom snagom i mudrošću. 

Ne mogu znati kako se suočiti sa svijetom koji se neprestano mijenja bez poznavanja istine Božje Riječi. Njegova Riječ je mjesto odakle učim tko Bog jest i kako dobiti mir kojeg Bog daje. 

2. Molitva

Svakoga jutra, nakon što sam pročitala Bibliju, otvorim svoj molitveni dnevnik i počinjem pisati. Ispisujem svaku brigu i bol koja prebiva u mome srcu. Priznajem svaki grijeh kojih može biti prepreka mojim molitvama. Ništa ne zadržavam. To je moj prostor svakoga jutra, biti iskrena s Gospodinom u vezi onoga što trebam. 

Molitva je naša poveznica s Ocem u vezi svega. Pavao, u svojoj poslanici Filipljanima, predstavlja lijek za naše tjeskobe: „Ne budite zabrinuti ni za što, nego u svemu – molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem – očitujte svoje molbe Bogu“. (Filipljanima 4, 6) 

VIDI OVO: Molitva za unutarnji mir

Naše tjeskobe možemo predati Bogu, moliti Mu se u vezi naših briga i zabrinutosti. Bog je vjeran i čuje, a 7. stih kaže: „I mir Božji koji je iznad svakog razuma čuvat će srca vaša i vaše misli u Kristu Isusu“. (Filipljanima 4, 7) 

Molitva donosi mir. 

3. Božja obećanja

Ovo je novina u mojim svakodnevnim potrebama za moje srce. Savjetnica me je ohrabrivala na to da svakoga dana razmišljam o Božjim obećanjima. Fokus na Njegovim obećanjima moje srce drži u stanju mira, jer se mom nebeskom Ocu može vjerovati. 

Svako obećanje koje Bog daje, On ispunjava. Obećanje da će nam dati mir je istinito. Obećanje za izbavljenje je istinito. Obećanje da nas nikada neće napustiti je istinito. Mogu svakoga dana počinuti na Njegovim obećanjima, znajući da će ih Bog uvijek ispuniti. To je ono kako imamo mir: počivamo nad istinom o tome tko Bog jest. 

„Doista, sva obećanja Božja u njemu su “Da!”. I stoga po njemu i naš “Amen!” Bogu na slavu“! (2. Korinćanima 1, 20) 

4. Slavljenje 

Svakoga dana, moje srce treba slaviti kako bi počivalo u stanju mira. Moj popis pjesama slavljenja je bogat i ispunjen pjesmama koje me drže usmjerene na nadu i mir. Kada čujem riječi koje donose mir u moje srce, usredotočujem se na Krista umjesto na okolnosti koje su ispred mene. 

Slavljenje stavlja u sklad moje srce s Božjim i dopušta Njegovom Duhu izlijevanje mira nad moje bolno srce, usprkos mojim okolnostima. 

VIDI OVO: 9 prekrasnih razloga za slavljenje Boga za vrijeme krize

„Dođite, prignimo koljena i padnimo ničice, poklonimo se Jahvi koji nas stvori“! (Psalam 95, 6) 

5. Božja snaga, mudrost i mir

Postoje dani, u ovoj sezoni karantene, kada i dalje ne znam za što moliti. Ne znam što mi je potrebno, no postoje uvijek tri stvari koje tražim, čak i kada osjećam da nemam za što moliti: Božja snaga, mudrost i mir

Priznat ću da ništa ne razumijem. Nemam odgovore koje moj um toliko očajnički traži, no imam nebeskog Oca, koji zna planove od početka do završetka. Bog zna završetke teških dana i kaže: „Vjeruj mi“. 

To je put do mira, poznavanje i vjerovanje Bogu, bez obzira na ono što vidimo ispred nas. Bog je vrijedan slave za mir kojim nas obasipa. Svaka od ovih pet stvari su ono što meni očajnički treba svakodnevno, kako bih odmarala u Njegovom miru. Bez obzira koliko ova karantena potraje, bez obzira što koronavirus pokušava uzeti od nas, možemo se odmoriti u Kristu. Otišao je na križ umjesto nas. 

„I mir Kristov neka vlada u srcima vašim, na koji ste i pozvani u jednome tijelu, i zahvalni budite“! (Kološanima 3, 15) 

Autorica: Michelle Rabon; Izvor: Ibelieve.com

NAJNOVIJE!