Svi znamo da svijet sada izgleda suludo. Dok se susrećemo zajedno sa globalnom pandemijom, opterećeni brigom, gubitkom posla, zatvaranjima škola i drugim stvarima, naša srca mogu biti pod teretom. No danas, dok sam čitala Bibliju, neki stihovi djelovali su kao da su mi ”iskočili”, poput ovog podsjetnika: 

Iako može zvučati čudno, najvažnija stvar koju sada možemo učiniti ili usred svake krize, jest da slavimo Boga. 

Psalam 18, 1 govori nam kako nebesa proklamiraju Božju slavu, nebo prikazuje Njegovo stvaralaštvo. Kaže da ona proklamiraju dan za danom, svake noći ona Ga slave. Naša najveća snaga u vremenima nesigurnosti je Bog. Stoga, kako bismo pronašli oslobođenje od tjeskoba, brige i preplavljenosti, možemo započeti tako što ćemo slaviti devet stvari za koje znamo da su istina o Bogu. 

1. Bog je naš Stvoritelj 

Iz apsolutno ničega, Bog je stvorio sve što vidite. (Postanak 1, 1) Svaki puta, prije nego što se Bog odmorio, pogledao je na sve što je stvorio i rekao je da je to bilo vrlo dobro. (Postanak 1, 31) 

Bog nas je stvorio u utrobama naših majki. (Psalam 139, 13) Svaki pojedini dio vas bio je davno ranije smišljen. Bog zna sve o nama. Koliko vlasi imamo na našim glavama (Luka 12, 7) i svaku našu misao. (Psalam 139, 2) 

2. Bog je naš štit 

Bog je u Postanku 15, 1 rekao Abramu da je On njegov štit. Bog je također naš štit. (Psalam 28, 7). Bog je znao da ćemo trebati zaštitu. Prije nego što je grijeh ušao u svijet, Adam i Eva hodali su s Bogom. Bili su sigurni. No nakon što je grijeh ušao u svijet, stvari su se počele mijenjati. (Postanak 3) Bog je čovjeku osigurao zaštitu koja mu je bila potrebna od početka i Bog je i dalje naš štit. (Psalam 115, 9) 

VIDI OVO: 3 najčešća načina na koja nas Sotona sprječava da proslavimo Boga

Psalam 18, 2 govori nam da je Bog naša stijena i naša utvrda, netko u kome možemo pronaći zaštitu. Kada nas stvari uplaše, možemo se pokušati sakriti, no to nam ne daje utjehu. Ako bježimo, neka to bude prema Bogu, gdje možemo biti sigurni. 

3. Bog je naš Otac 

Biblija nam govori da dobri otac ima suosjećanja za svoju djecu, a Gospodin ima suosjećanja za one koji Ga se boje. Značenje straha u tom stihu jest povjerenje iz poštovanja. (Psalam 103, 13) 

Čak i kada nas se u ovome životu disciplinira, to je iz ljubavi. (Mudre izreke 3, 11-12) Kada povjerujemo u ono što je Isus učinio za nas, Biblija nam kaže da postajemo Božja djeca. (Ivan 1, 12) 

4. Bog odgovara na molitve 

Osjećate li kao da se ponekad vaše molitve nisu niti čule? To nije istina. Bog nam u Izaiji 65, 24 kaže da će odgovoriti prije nego što Ga zazovemo i dok još govorimo. Bog će čuti. 

Postoje razdoblja kada Božji odgovor nije odgovor kojeg priželjkujemo. No kada slavimo Boga u iskušenjima, učimo vjerovati u Božju mudrost. Vidimo da Bog zna što naša budućnost krije, jer Bog upravlja budućnošću. 

Psalam 91, 14-16 nam govori ne samo da će nas Bog postaviti na visoko mjesto, već kada Ga zazovemo, On će nam odgovoriti. 

U Izlasku 3, 7, Bog je vidio nevolju svoga naroda i bio je svjestan njihove patnje. Bog zna kada smo ranjeni. Ponekad kada Bog dopušta da budemo ranjeni, to može djelovati kao da ne brine. No ne možemo vjerovati našim osjećajima, jer oni su manjkavi. Možemo vjerovati našem Ocu. 

5. Bog je naš Iscjelitelj

Jedno od Božjih imena je Jahve Iscjelitelj, Bog koji iscjeljuje. Jeremija nam u Jeremiji 17, 14 kaže: „Iscijeli me i bit ću iscijeljen… jer Ti si onaj kojeg slavim“. 

U Izlasku 23, 25 ljudi su dobili naputak da slave Boga, nakon čega će Bog odnijeti njihove bolesti. 

VIDI OVO: 8 načina kako nas slavljenje Boga može izbaviti od zla

U Ljetopisima 7, 14-15, Bog svome narodu govori neka se ponizi i neka moli. Govori im neka traže Njegovo lice i neka se odvrate od svojih načina. Bog sluša kada molimo i Bog iscjeljuje. 

6. Bog je Svemoćan 

Mi se kao ljudi, umorimo. Nije li sjajno znati da nam poslanica Efežanima 6, 10 govori da budemo snažni u Gospodinu i da budemo u snazi Njegove moći? 

Izaija 40, 28 govori nam da je Gospodin svemogući Gospodin. Bog se ne umara i ne posustaje. Možete li zamisliti to da se Bog ne umara? Kada prolazimo kroz naša iskušenja, kada se borimo u životu, umaramo se. No Bog ne. On se nikada ne umara. 

Nije neobično što nas Bog poziva neka dođemo k Njemu kada smo slabi i pod teškim teretom. (Matej 11, 28) Bog želi dati odmor našim dušama. Bog je znao da ćemo se umoriti. 

Kološanima 1, 11 govori nam da možemo biti osnaženi u potpunosti, na temelju Božje slavne moći. 

Sjetite se da je Bog stvorio Zemlju. Jeremija 10, 12 govori nam da ju je Bog stvorio na temelju svoje moći. 

7. Bog je strpljiv 

Bog nije spor u ostvarivanju svojih obećanja, već je strpljiv prema nama. (2. Petrova 3, 9) Isto kao što je bio strpljiv kada nas je čekao da razumijemo svrhu križa. 

Sjećate se kada je Noa gradio arku? Bog je u vrijeme Noe, kod izgradnje arke, čekao. Znao je da će samo Noina obitelj povjerovati. (1. Petrova 3, 20) 

Bog je u nama započeo dobro djelo i dovršit će ga. (Filipljanima 1, 6) Nije li to strpljenje? 

8. Bog je Bog nade

Kada smo bili maleni, običavali smo govoriti stvari poput: „Nadam se da ću dobiti poklon kojeg želim“ ili „Nadam se da mogu“… Nada poput takve bila je u vezi onoga što smo odmah tada željeli. 

Kada govorimo o nadi iz Biblije, govorimo o očekivanju. Naša nada trebala bi biti u Bogu. Psalam 39, 7. 

Volim kako to Psalam 42, 11 kaže: „U nadi ću Ga slaviti“. 

Vjera je povjerenje u ono u što se nadamo, bez da to vidimo. (Hebrejima 11, 1) Možemo prakticirati vjeru slaveći Boga u svim okolnostima. 

9. Bog je vrijedan slave 

No kako možemo slaviti Boga kada stvari izgledaju turobno? To ima smisla kada Bog odgovara na naše molitve. Lako je slaviti kada se naša voljena osoba, koja je bila bolesna, oporavi. No što kada se stvari ne odvijaju onako kako bismo željeli da se odvijaju? Možemo li i dalje slaviti Boga? 

Oh, kada bismo se barem mogli držati za ovu istinu, to bi učinilo svu razliku u svijetu: 

„Trebamo slaviti Boga u svim okolnostima! Ne zbog onoga što On čini, već zbog onoga tko Bog jest“! 

VIDI OVO: Zašto Bog zahtijeva da Ga slavimo?

Kada Bog odgovara na naše molitve i mi Ga slavimo, činimo to jer je učinio ono što smo tražili. No kada teške okolnosti ostanu i mi odaberemo vjerovati Bogu. to Ga zadovoljava. (Hebrejima 11, 6) Jer za to je potrebna vjera. Vjera u samoga Boga, ne u ono što On može učiniti. 

Kada je Isus otišao vidjeti Mariju i Martu nakon što je njihov brat Lazar umro, (Ivan 11, 41-43) zahvalio je Bogu na tome što ga je čuo, prije nego što se bilo što dogodilo. To je vjera. 

Pogledajmo što iduće Biblija kaže o slavljenju. 

Biblija nam govori da slavimo Boga 

Sigurna sam kako svatko od nas ima svoje osobne popise stvari zbog kojih možemo slaviti Boga. No evo nekih posebnih iz Biblije: 

„Slavite Boga zbog Njegove slave i moći“. (1. Ljetopisa 16, 28) 

„Slavite Boga zbog Njegove mudrosti i snage“. (Daniel 2, 20) 

„Slavite Boga zbog Isusa“. (Efežanima 1, 6) 

„Slavite Boga zbog Njegove neprekidne ljubavi“. (Izaija 63, 7) 

„Slavite Boga zbog Njegovog mira“. (1. Kraljevima 8, 56) 

Slavljenje Boga usred iskušenja naše je oružje 

Jedini onaj koji ne želi da slavimo Boga je neprijatelj naših duša. Jeste li znali da je sotona nekoć bio prekrasan anđeo koji se pobunio? (Izaija 14, 12-15) 

Sotona je ona koji želi da gledamo na okolnosti oko nas ili na bilo što zbog čega naš pogled neće biti na Bogu. Stoga, kada odaberemo vjerovati Bogu i kada idemo još dalje da slavimo Boga, neprijatelj biva poražen, a naša vjera raste. 

Prisjećajte se stvari koje je Bog učinio za vas. Pogledajte u nebesa i kako Zemlja proklamira tko Bog jest. Čak će se i planine i bregovi prelomiti od slavljenja, a drveće će pljeskati svojim rukama. (Izaija 55, 12) 

VIDI OVO: 7 karakteristika crkve koja proslavlja Boga

Hoćemo li mi biti tihi i ne slaviti Boga, dok priroda proklamira ono što znamo da je istina? 

Slavite Boga, našeg Stvoritelja, naš Štit, Onoga koji odgovara molitve, Onoga koji iscjeljuje. Onoga koji je strpljiv, pun ljubavi i Svemoćan. Slavite Ga, našega Oca i našu nadu. Slavite Boga, koji je uvijek vrijedan slave. 

Molitva slavljenja zbog onoga tko Bog jest 

Oče, podižemo naša srca Tebi. Želimo Te slaviti, Gospodine, zbog onoga tko Ti jesi. Želimo Ti zahvaliti zbog svega što si učinio. Hvala Ti zbog toga što imamo usta kojima Te slavimo. Hvala Ti što imamo zrak za disanje. Hvala Ti na našim voljenima. 

Bože, Ti si Svemoćan, Onaj koji može sve. Ipak, Ti si nježan i dobar i tako strpljiv s nama. Hvala Ti Gospodine, za Isusa. Hvala Ti na Tvojoj Riječi, koju možemo čitati kada se uplašimo. Bože, mi Te slavimo. Jer Ti si Bog. U dragocjeno i sveto ime Tvoga Sina, amen. 

Autorica: Anne Peterson; Izvor: Crosswalk.com