10 stvari za koje se vaš suprug nada da će ih čuti od vas

Sastavila sam popis od deset stvari za koje se suprug nada da će ih čuti od svoje voljene žene.

Postoje šanse da ste suprugu rekli stvari za koje želite da niste. Riječi koje su ”pobjegle”. Riječi koje ste požalile. Riječi koje su ga možda čak i duboko povrijedile.

Pismo nam kaže: „Nikakva nevaljala riječ neka ne izlazi iz vaših usta, nego samo dobra, da prema potrebi saziđuje i milost iskaže slušateljima“. (Efežanima 4, 29)

U suvremenoj engleskoj verziji posljednji stih kaže: „pomozite drugima onime što govorite“. U Message prijevodu kaže: „Govorite samo ono što pomaže, svaka riječ je dar“.

Ovo je odličan vodič za to kako razgovarati s muževima. Sigurna sam da ste čule kako muževi trebaju vaše poštovanje jednako kao što vama treba njihova ljubav. Svoje poštovanje prema njemu možete iskazati svojim darovima riječi koje će biti pažljivo odabrane i izgovorene s ljubavlju.

Nakon što sam upitala svog supruga i nekoliko drugih koji su u braku između 5 i 50 godina koje izraze bi oni doživljavali kao darove od svojih supruga, napravila sam popis 10 stvari za koje bi muževi željeli da im supruge izgovaraju. (Usput ovo je popis za sve uzraste. Ako biste željele znati koji je njegov omiljeni način tepanja, dopustit ću da same napravite te popise nakon što ih pitate.)

1. „Ja ću se pobrinuti za to“.

Ponekad naši muževi trebaju pomoć, kao i svatko drugi. Ako ste poput mene, kada vaš suprug izrazi zabrinutost ili svoju potrebu onda vam je vrlo lako pokazati mu svoj raspored i sve razloge zbog čega mu ne možete pomoći. No zapamtite, mi smo stvorene kako bismo bile pomoćnice svojih supruga. (Postanak 2, 18) Ponekad ćete mu pokazati ljubav tako što ćete mu pomoći sa stvarima koje ne može sam obaviti.

Kada kažete suprugu „Ja ću se pobrinuti za to“ vi mu pokazujete da je ono što je važno njemu važno i vama. Kada mu date do znanja da imate stvari pod kontrolom, on će imati jednu stvar manje oko koje se treba brinuti i to je nešto što će vidjeti kao dar.

2. „Ne brini se u vezi cijene“.

Ako vi upravljate financijama i dobro vam ide, to je samo po sebi dar vašem suprugu. No nemojte činiti kao što sam to sama običavala; tako da o svakoj lipi ovisi o svojoj supruzi.

„Muškarci ne vole da njima žene upravljaju preko novca“, rekao mi je suprug, svraćajući pozornost na svoje iskustvo pastora, savjetnika i dugogodišnjeg odgajatelja muškaraca. „Neki muškarci su odgovorni za velike svote novca i skupe projekte. Preispitivanje od strane supruga u vezi financija u vlastitom domu djeluje omalovažavajuće. Drugi mi je muškarac rekao: „Ako su pokazali da su odgovorni s novcem, muškarac treba slobodu da ga nekad potroši bez ”odobrenja” svoje supruge“.

3. „Sredi ih, tigre“!

 Postoje dani kada vaši muževi neće vjerovati da mogu postići polovicu onoga što vi vjerujete da može postići. Bez obzira sumnja li u svoju sposobnost odrađivanja projekta koji je pred njime, postizanja prodaje prezentacijom na poslu ili dobiti unaprijeđenje, oni žude za time da vi vjerujete u njih.

Kada kažete „Sredi ih tigre“! ili „Ti to možeš“! ili „Vjerujem u tebe“! vi postajete njegova navijačica i dajete mu svoje odobravanje i pouzdanje. Muškarčeva vjera u samoga sebe je često izravno proporcionalna vjeri njegove žene u njega.

4. „Izgledaš odlično“!

Nisu žene jedine koje žele čuti kako dobro izgledaju. To isto žele čuti i muškarci i to je posebno važno ako dolazi od njihovih žena.

Recite svojim muževima da primjećujete njegov trud u teretani koji se isplati. Dajte mu do znanja da vas još uvijek privlači. Recite mu često (pogotovo ako ste dugo zajedno) da nakon što pogledate uokolo da vam je drago što vam je on ukrao srce.

Imajte na umu to da ako mu vi ne govorite da izgleda dobro, netko drugi zasigurno hoće. Vi trebate biti njegova prva navijačica. Pohvalite njegov izgled i to će zasigurno smanjiti njegove želje da to čuje od neke druge.

5. „Zaista sam ponosna na tebe zbog toga što radiš“!

Vaš suprug zaista želi biti vaš junak. On želi od vas, ne samo da primijetite rizike ili žrtve koje daje za vašu obitelj, već i želi da mu se divite zbog toga.

Kada mu date do znanja da ste ponosni na njega zbog stvari koje čini ili jednostavno zbog toga tko jest, to nije podizanje njegovog ega ili taštine. To je pokazivanje da njegova supruga primjećuje njegov trud koji čini i da ga zbog toga cijeni. Više od izgovaranja samo „hvala“, izgovaranje „Ponosna sam na tebe“ doprinjet će njegovom samopouzdanju kao skrbnika i kao čovjeka.

6. „Zašto o tome ne bi razmišljao kasnije“?

Prema riječima jednog srednjovječnog čovjeka i oca troje djece: „Muškarci se neprestano osjećaju da su pod pritiskom izvrsnosti, pogotovo na poslu. Oni neprestano osjećaju očekivanja, bilo da se radi o poslovima, šefovima, rasporedima, pokušavanju da dostignu rokove, i tako dalje“. Vaš suprug može cijeli dan živjeti na način da vjeruje kako su potrebe drugih hitne ili poput vatre koju on treba ugasiti. Nakon toga se vrati u dom i ondje pronađe drugi popis očekivanja koje treba ispuniti i vatri ugasiti. Kada svome suprugu kažete „Zašto o tome ne bi razmišljao kasnije“? dajete mu dopuštenje da makne stopalo sa papučice gasa i da ne poduzme još jedan korak prema tome da postane radoholičar. Dopustite mu da se odmori i uživa plodove svog rada. Puno puta on čeka da ga pozovete na ode na toliko potrebnu pauzu.

7. „To je bilo nevjerojatno“!

Ponekad nije dovoljno da svome muškarcu kažete da je obavio ”dobar” posao. On želi znati da je obavio sjajan posao. „To je bilo nevjerojatno“! je nešto što želi čuti od vas u mnoštvu situacija; dok je na igralištu, u teretani, kada izgovori svoju poznatu definiciju izraza koju nitko drugi ne zna, način kako je obavio disciplinske mjere s djecom, kako je izrazio svoje mišljenje ispred drugih ili kada vas je obranio kada vam je to bilo najpotrebnije.

Da, on to želi čuti i u spavaćoj sobi i u garaži kada popravlja nešto i u kupaonici kada odčepljuje školjku. U vašem suprugu postoji natjecateljska priroda. Kada on zna da vi vjerujete da je on najbolji (ili barem ”izvrstan”), imat će više samopouzdanja.

8. „Lijepo se provedi ovog vikenda“!

Muškarci trebaju vrijeme koje će provesti s drugim muškarcima jer tako osnažuju stara i sklapaju nova prijateljstva. No neki muževi osjećaju da će povrijediti osjećaje svojih supruga ako ih budu pitali mogu li provesti vrijeme s dečkima ili gore; da će izazvati sumnju zbog svojih motiva.

Posljednja stvar koju vaš suprug želi čuti jest: „Draga, mogu li molim te otići noćas na kuglanje sa Željkom“? ili „Smijem li ovog vikenda ići s bratom u lov“? Još gore od toga jest kada čuju: „Kada ćeš doći doma“? ili „Misliš li da je to sigurno“? ili „Bojim se da se možeš povrijediti“. Nemojte se ponašati kao da ste mu majka. Dopustite da zadrži svoje dostojanstvo i neovisnost tako što ćete mu dati do znanja da želite da se zabavi.

Postoji razlog zbog čega se slogan Nikea „Samo to učini“! povezuje s muškarcima. Kada svome suprugu kažete „Lijepo se provedi“! ili „Samo to učini“!, on će cijeniti izazov i znat će da njegova žena ne mora ”odobriti” svaku odluku koju donese.

9.Svejedno bih odabrala tebe“.

Svaki muškarac zna načine kako svog neuspjeha i kako nije uspio zadovoljiti očekivanja svoje supruge. Ukratko, svakom muškarcu je poznata bol razočaranja svoje supruge. Ako supruga ne daje do znanja da je on razočarava svojim verbalnim i neverbalnim pokazateljima, shvatit će to iz svojih vlastitih nesigurnosti.

Dajte svome suprugu do znanja (pogotovo kada je teško pogođen nečime) da ga još uvijek trebate i ako biste trebali početi sve ispočetka da biste opet odabrali njega. To je jedan maleni način kako možete pokazati Božju bezuvjetnu ljubav kada je najviše treba.

10. „Proći ćemo kroz ovo“.

 Ponekad vaš suprug samo treba znati da je njegova supruga na njegovoj strani, bez obzira na sve. Čak i kada donese lošu odluku, ne trebaju mu dodatne optužbe ili osude. Većina muškaraca zna kada zabrlja; njihovi nadzornici/upravitelji/šefovi na poslu rade poprilično dobar posao u tome da ih na to podsjete, tako da suprug zna kako je to. Kada mu date do znanja da ćete vas dvoje proći kroz bilo što što se nalazi pred vama, vi ga podsjećate da ste u njegovoj momčadi, na njegovoj strani i da ste njegova podrška.

Ovaj izraz „Proći ćemo kroz ovo“ ili „Čuvam ti leđa“ je točno ono što vaš suprug želi čuti kada vam govori o nečemu što ga brine ili nešto s čime se bori. (Znate li zašto se često muževi ne otvaraju i ne razgovaraju sa svojim ženama o onome što uzrokuje njihove borbe? Nisu sigurni kako će one reagirati.)

Ohrabrujte svoje supruge neka budu otvoreni i iskreni s vama tako što ćete im dati do znanja da, bez obzira na to s čime se bori, bez obzira na to kako vjeruje da nije adekvatan, bez obzira na to koliko vjeruje da ne uspijeva ili da neće uspjeti, ćete uvijek biti uz njega i da čuvate njegova leđa.

Autorica: Cindi McMenamin; Prijevod: Ivan H.; Izvor: Ibelieve.com

PROČITAJTE JOŠ: